Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jószomszédi viszony, közös lehetőségek

Két hete került hivatalába a megismételt önkormányzati választást követően Bedő Csaba, Mosonszentmiklós új polgármestere.
„ Mindenki részéről korrekt volt a kampány, még ha a megismételt választás miatt el is húzódott Mosonszentmiklóson" – állítja Bedő Csaba, a község új polgármestere. A települést hitel nélkül „vette át", s most az ipari park „megtöltésére", ezáltal munkahelyek teremtésére fókuszál.

Már a busz sem megy be

– Tavasszal az első cég, az autóalkatrészeket gyártó Cabex megkezdi a termelését tizenöt dolgozóval. Az ipari parkot még 2005 végén alakítottuk ki, három telephellyel. Még egy nagyobb (egyhektáros) és egy kisebb 3000 négyzetméteres vár gazdára. Korábban egy szélkereket felállító német cég is érdeklődött nálunk: úgy tudom, ők Károlyházától egészen Börcsig építenének ilyen energiatermelőket. Itt a vasút környékén, a régi 1-es úttal párhuzamosan lennének ilyen létesítmények. Több lényeges kérdés vár még megoldásra. Mosonszentmiklóshoz tartozik a település központjától kissé kieső – főleg idősebb lakosokat adó – Gyártelep és Mosonújhely is. Ezeken a részeken – ahol összesen ötszázan élnek – egyelőre nem működik a kábeltévé (a centrumban 1992 óta): szeretnénk ezt „kivinni", sőt, a MÁV üvegszáloptikáján keresztül lehetőség van a tévén keresztül az internetes csatlakozásra is. Sajnos Gyártelepen a posta jövője is kérdéses, az ottani kisbolt pedig megszűnt: ezekre az ügyekre próbálunk megoldást találni. Moson- újhelyen a bevezetőút is felújításra szorul: az autóbusz már be sem megy a fordulóig, a mecséri elágazástól kell begyalogolni a faluba. Ide egyébként az önkormányzati telekkialakítások után néhány fiatal pár is beköltözött, s igény esetén újabb telkeket adnánk el.

Külön az alsó és a felső

– Iskolánkat szerencsére nem fenyegeti veszély hosszabb távon sem: a szükséges osztálylétszámokat „produkálni tudjuk". Bár az óvodában és az iskolában is szükség volt korábban párhuzamos csoportösszevonásra, biztosítva látom az iskola jövőjét. Az viszont gondot jelent, hogy az alsósok és a felsősök külön – egymástól nem is közeli – épületben tanulnak. Hosszabb távon egy épületben gazdaságosabb lenne az üzemeltetése: erre talán lesz is lehetőség, ám egy tornaterem építése önerőből biztosan nem valósulhat meg. Az óvodában a tetőzet, az iskolában pedig a világítás korszerűsítése égető feladat még. Az óvoda és a kisiskola közös fűtési rendszeren működik, kissé gazdaságtalan konstrukcióban: ezen is változtatni kell.

A termálkút lehet a kitörési pont

– Az önkormányzati dolgozók esetében generációváltást tervezek még ebben a félévben. A nyugdíjba készülő kollégák helyett fiatal, a pályázatíráshoz értő szakemberekre van szükség. Hogy milyen a kapcsolatunk a szomszédos, „rivális" Lébénnyel? Nos, az ottani polgármesterrel szeretném felvenni a kapcsolatot: korrekt együttműködésre számítok több téren is. Az ipari parkunkkal szeretnénk kihasználni – Lébényhez hasonlóan – az autópálya közelségét. Emellett a két települést érintő kerékpárútra is pályázhatnánk. Hosszabb távon kitörési pont lehet a településeink közötti két kihasználatlan termálkút: akár az idegenforgalom is fellendülhet ennek segítségével – mondta Bedő Csaba.

Névjegy

Bedő Csaba 44 éves, a győri távközlési főiskolán végzett, megválasztásáig az E.ON munkatársaként a „műszaki vonalon" dolgozott. Két cikluson keresztül önkormányzati képviselőként a pénzügyi bizottság tagja volt Mosonszentmiklóson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az iszapszállítás

Ha tartósan hideg marad az idő, s igény lesz rá, akkor ideiglenesen feltölthetik a tó egy szakaszát… Tovább olvasom