Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

˝Jönnénk mi kedden is, ha lenne vevő˝

Vevők híján nem éri meg keddenként kirakodni – ezt mondták a Kisalföld által megkérdezett árusok a keddi piacnappal kapcsolatban. A piacosok szerint már csütörtökönként is nagyon gyenge a forgalom.
– Csütörtökön is pang a piac, kedden még ennyi vásárló sem lenne. Ezt válaszolták a mosoni piacon árusítók arra a kérdésünkre: miért nem élnek a lehetőséggel, hogy már kedden is kínálhatnák portékájukat. Lapunk szerdai kiadásában számoltunk be arról, hogy a múlt hét óta a városüzemeltető lehetőséget biztosít az őstermelőknek, hogy az eddigi csütörtök és szombat mellett kedden is kínálhassák áruikat. Az elmúlt két keddi piacnapon azonban egyetlen árus sem volt a pavilonokban.Az árusok állítását igazolja, hogy tegnapi ottjártunkkor nyomát sem lehetett látni a korábban csütörtökönként is mindig zsúfolt és nyüzsgő piacnak. A pavilonok alig felében rakodtak csak ki a termelők és a vásárlók is csak lézengtek.

Fotó: M. Á.
Fotó: M. Á.

– Nagyon hosszú volt az idei tél, az embereknek nem maradt pénzük, mindet tüzelőre költötték – vélekedett az egyik asszony, aki hosszú évek óta piacozik már Mosonban. Mint mondta: örül ugyan a lehetőségnek, hogy kedden is árulhat, ám vevők híján nem éri meg.

– Jönnék én, ha lennének vevők – veszi át a szót egy másik asszony, aki zöldséget és gyümölcsöt kínált a piacon. Úgy véli, a piac pangásának oka a hosszúra nyúlt tél is, emiatt a mezőgazdaságban minden késésben van. Sokan, így ő is még a tavalyi terményeit árulja. Ám – mint mondta – a cseresznye- vagy barackszezon idején biztosan kedden is kijön majd a piacra.

– Akár kétnaponként is kirakodnék, ha lenne rá igény, de még csütörtökön sem tudom kiárulni a helypénzt sem – mondja egy férfi, aki ugyancsak hosszú ideje piacozik már itt.

– A szombati piacnapok szerencsére még jók, akkor többen vannak. A helyiek mellett sok a szlovák és az osztrák vásárló is. Csütörtökön viszont alig jön már vevő. Sajnos kevés az emberek pénze. Jól látszik ez abból is, hogy hónap elején mindig nagy a forgalom, a következő hetekben viszont érezhetően csökken – vélekedett a férfi.

Fotó: M. Á.
Fotó: M. Á.

– Ha volna vevő, jönnék én is, hiszen az árut megtermeltük – jelentette ki érdeklődésünkre Kiss László, aki saját készítésű hentesáruját kínálja a mosoni piacon. – Egyre kevesebb itt az érdeklődő, inkább a nyugdíjasok jönnek a piacra, a fiatalok főként a bevásárlóközpontokba járnak. Szerintem a szlovák és osztrák vevők is egyre kevesebben vannak. Mivel termelők vagyunk, nincs időnk naphosszat ülni hiába, hiszen az állatokat is el kell látni. Nagyon örülnénk, ha érdemes lenne kedden is árusítanunk – mondta Kiss László.

– Nézzen körbe, most is alig vannak. Kedden még ennyi vevő sem lenne – válaszolta kérdésünkre Hajdár Mihály is, aki zöldséget és gyümölcsöt kínál a piacon. – Húsz évvel ezelőtt is volt keddenként piac Mosonban, akkor jól ment. Ám ehhez hozzájárult, hogy akkor még nem volt autópálya, a hatalmas átmenő forgalomból sokan álltak itt meg. Az elmúlt időszakban jelentős mértékben visszaesett a kereslet, sajnos kevés a pénzük az embereknek. A szlovák vásárlók jöttét nagyban befolyásolja az euróárfolyam is – mondta Hajdár Mihály.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2013. április 13. 13:17
  „4. gte325 2013.04.13. 09:23
  Tévedsz, a vevő mondja meg mi legyen! Kedvében kell járni csak ennyi, mást nem igényel.”
 • 5. Sidamo 2013. április 13. 12:27
  „Borsmenta hozzászólását már illene komolyan venni a NAV-nak. Több alkalommal jelent meg cikk a Kisalföldben az ál őstemelőkkel kapcsolatosan. A NAV részéről csak mellébeszélés volt, aminek a lényege az volt, hogy ők munkaterv szerint dolgoznak.”
 • 4. gte325 2013. április 13. 09:23
  „igazi magyaros hozzáállás: az árus nem megy, mert úgysincs vevő, a vevő nem megy, mert úgysincs árus... ez mindenkinek jó, senki nem megy sehova... emlékszik még valaki, miről is beszélt régen egy Petőfi nevű ember ?”
 • 3. borsmenta 2013. április 12. 17:18
  „Az őstermelő ritka, mint a fehér holló. Az árusok többsége hiéna, akik hajnalban a nagykerben megveszik a zöldséget, és jelentős nyerességel, számla és adózás nélkül adnak túl rajta.
  Ha őstermelők lennének, akkor most a kertben veteményeznének, és nem karalábét, karfiolt, friss sárgarépát árulnának.
  A piacfelügyelet "nem tud mit kezdeni" velük (ezt válaszolták a kérdésemre), a NAV-ot nem érdekli a dolog.”
 • 2. robert87 2013. április 12. 13:37
  „"Az elmúlt két keddi piacnapon azonban egyetlen árus sem volt a pavilonokban."
  a drága cikk írónk akkor valamelyik másik piacon volt kedden az tuti....”
 • 1. pancser 2013. április 12. 11:11
  „Csütörtök is gyenge volt, de mégis voltak akik követelték a keddet és nem az árusok, hanem az ábrándozók!
  Ezen a környéken nincsen jelentős termelői kínálat, a nagyobb tételekben árulók mind viszonteladók, az árú forrása nagyjából az ami a szupermarketekben. De van egy állandó zöldséges bolt is a városban ahol tényleg kiváló az áru minősége, csak nem írom le merrefelé.
  Ha a szombati piacot nézzük a forgalom zöme ruhanemű, értékben magasan veri az élelmiszer forgalmat.
  Szerintem nem a pénzhiány az alacsony piaci forgalomnak, ennél az sokkal összetettebb, leginkább az emberek életformájának radikális megváltozása.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a mosonszentjánosi régi temető kápolnája

Nemrégiben adták át és szentelték fel Jánossomorján a mosonszentjánosi régi temető felújított… Tovább olvasom