Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Jól működnek a galambcsapdák

Mosonmagyaróvár - Sikeresnek bizonyult az első csapdaürítés alapján a Manninger-lakótelepi ˝galambtalanítás˝ újabb módszere. A szakemberek mintegy negyven galambot fogtak be a ketrecekkel.


Korábban már beszámoltunk arról, hogy több sikertelen próbálkozás után újabb módszerrel próbálják ˝galambtalanítani˝ a Manninger-lakótelepi háztetőket. Az állatok élve befogásával foglalkozó társaságot bíztak meg a galambok ˝eltüntetésével˝. A szakemberek a napokban építették fel a háztetőn a speciális befogóketreceket. A csapdák önműködőek, a madarak az azokban elhelyezett eleségre mennek be, kijutásukat a speciális bejáratok megakadályozzák. A csapdákat hetente többször ürítik, a befogott galambok pedig ragadozómadár-tenyésztőkhöz kerülnek. A szakemberek szerint ezzel a módszerrel hosszú időre, vagy akár véglegesen is megszüntethető a madárgond.

Az első ˝ürítést˝ csütörtökön végezte el Mike Bálint és Floch Gábor. Az állatbefogók szerint rendkívül eredményes volt az elmúlt néhány nap, hiszen több mint negyven galamb esett fogságba a háztetőn elhelyezett két csapdába. A műveletet az elkövetkezendő hónapban hetente többször megismétlik.

Mintegy negyven galambot sikerült befogni a csapdák tegnapi ürítésekor.
Mintegy negyven galambot sikerült befogni a csapdák csütörtöki ürítésekor.

Szerdai írásunk nyomán több olvasónk is kifogásolta, hogy a befogott galambok ragadozó madarak táplálékává válnak. Szerintük ˝barátságosabb˝ megoldás lenne, ha fogamzásgátló szert szórnának a galambok táplálékába. A felvetésre a szakemberek elmondták: ez a módszer jelenleg nem alkalmazható, mivel Magyarországon nincs törzskönyvezve ilyen szer. Ennek oka pedig, hogy az eleséghez kevert fogamzásgátlóhoz nem csupán a galambok, hanem más madárfajok is hozzáférnek, ez pedig környezetkárosításnak minősülne.

Olvasóink írták

 • 14. madarvedo 2012. március 19. 15:56
  „Nemigen tisztelt anuvuk! Honnan veszi, hogy a galambok az emberre veszélyes fertőzéseket terjesztenek?! ALIG VAN OLYAN MADÁRBETEGSÉG, AMELYET EMBER IS ELKAPHAT! Egészségügyi szempontból az emberre legveszélyesebb a másik ember; ezt követően legközelebbi rokonaink, az emlősök; és csak a sor legvégén a madarak. (Minél közelebbi a rokonság, annál több a közös kórokozó.) A zoonózisok (állatról emberre átvihető betegségek) népes táborában egyetlenegy van, aminek a neve ornitózis, azaz: olyan madárbetegség, amely emberre is átterjedhet. (Antibiotikummal jól gyógyítható.) Többnyire foglalkozási betegségként szokták elkapni, pl. extrém szennyezett, istállószerű környezetben, ha a levegőben szálló ürülékport belélegzik. A védekezés módja egyszerű: takarítás közben szájmaszk használata; étkezés előtt alapos kézmosás. - TBK-val és pancser-rel egyetértek. Nézzék meg www.facebook.com/columba.madarvedo oldalunkat is!”
 • 13. madarvedo 2012. március 19. 14:15
  „A Columba Országos Madárvédő Egyesület nevében tiltakozunk az eljárás ellen! 1. A solymászat, a ragadozómadár-tartás nálunk jogilag teljességgel szabályozatlan! Azt is lehetővé teszi, hogy eleven galambot lökjenek a ragadozó ketrecébe, ami az állatvédelmi törvénybe, továbbá a Büntető Törvénykönyvbe ütköző cselekmény, mivel kimeríti az állatviadal fogalmát. (Szívesen vitatkozom erről részletesebben.) 2. "az eleséghez kevert fogamzásgátlóhoz nem csupán a galambok, hanem más fajok is hozzáférnének, ez pedig környezetkárosításnak minősülne" - miféle "szakértőkre" hivatkoznak? ebből egy szó sem igaz! Az Egyesült Államok összes államában már évek óta bevezették az ún. OvoControl P-t (az egyébként ártalmatlan, nem-hormonális nicarbazinnal preparált kiegészítő galambeleséget), amely a tojások kifejlődését gátolja; anyaga (gabona alapú) és mérete (kellően nagy), alkalmazásának helye és ideje olyan (reggelente, a galambok éjszakázó helye közelében), hogy kizárólag a galambok tudják elfogyasztani! Ezek az állítólagos szakértők nem szakértők!”
 • 12. trisa 2010. március 20. 13:33
  „Tisztelt Pancser
  Mindenkinek addig fontos az állatvédés, amíg nem neki vannak problémái.
  Kíváncsi lennék, ha az Ön háztetején lakna 500 galamb, mit nyilatkozna?
  Egyébként meg a ragadozó madaraknak is enni kell.
  De véleményem szerint szivessen oda adnák magának ezeket a tündi- bündi állatokat, hogy hazavihesse öket.”
 • 11. akinemfél 2010. március 15. 22:42
  „Már értem,a szebb jovos hozzászolásokbol,hogy a Jobbik a hivatalos választási programjában a mosonmagyarovári galambok befogása miatt akar venni 50.000 panellakás árábol Gripen vadászgépeket,"szigoruan hazai karbantartással". Hiszen mi másra kellene nekunk az a sok hihetetlenul drága vadászgép,ha nem a galambok befogására ?! Hiszen a galambok súlyos problémát jelentenek az ország legtobb városában. Erre nem szabad sajnálni a pénzt,ugye szebb jovosok ?
  Mégsem lohetunk ágyuval a verébre ?!
  Jobb a sok vadászgép a galambokra.”
 • 10. TBK 2010. március 13. 07:57
  „anuvuk-kat be kell fogni.
  szó és mondat ürülékükkel megfertőzik a társadalmat.”
 • 9. pancser 2010. március 13. 06:51
  „A bruralitás sokszor verbális lehet! "Szárnyas patkányok"? Ez micsoda megnevezés? A galamb a béke jelképe, meg a Szentléleké is. A tudatlanság megítélhető néhány elejtett szóból, a galamb is érző lény.
  Akinek állatokkal van dolga annak ezt tudomásul kellene venni , meg annak is aki ír róluk. Húsevő vagyok magam is, de az elvárható mindenkitől, hogy az állatokkal tisztességesen foglalkozzon, értve alatta, hogy ne okozzon nekik indokolatlan szenvedést. Az Unióban az létezik az állatjólét fogalma, ahol még azt is meghatározzák egy tyúkre mennyi terület juthat.”
 • 8. RickCartman 2010. március 12. 23:52
  „a Városközpont többi pontján sem ártana ilyen akció, kik végzik, hol lehet kérni a galambmentesítést?”
 • 7. anuvuk 2010. március 12. 21:53
  „A szárnyas patkányokat igen is be kell fogni, az ürülékeikkel csak a fertőzést terjesztik.”
 • 6. pancser 2010. március 12. 21:46
  „Persze, hogy úrrá kell lenni a helyzeten, de ilyen módon egyáltalán nem díjazható, legalább a fényképet ne közölték volna. A szerencsétlen állatok a félelmtől reszketve, összetömörülve a ketrec egyik sarkában. Legalább tüntessék el a fotót!”
 • 5. itak 2010. március 12. 19:56
  „A legtöbb galamb azon a házon található, ahol épp a gyermekorvosi rendelő, és a védőnői szolgálat van. Apró gyerekek sokasága jár arra naponta, és meg lehet nézni a babakocsikat, a kerékpárokat! /rövid idő alatt csupa szenny lesz./ Ez az embertelen! A házak erkélyeit, a házak körüli járdát is érdemes megnézni! Nagyon remélem - sok lakóval együtt - hogy végre sikerül pontot tenni erre az ügyre. Kérek minden hozzászólót, és galambvédőt, hogy az ott élő és arra járó emberek és gyerekek problémájára is olyan toleranciával reagáljon, mint a galambszedésre. Hozzáteszem, nekem sem tetszik a módszer.... sajnálom is a galambokat. De: valóban többször volt már próbálkozás ellenük, de hiába! Remélem, alpolgármester úrnak ez is sikeres lesz, és a választás is!”
 • 4. KoPi 2010. március 12. 18:53
  „embertelen:
  Én pedig őszintén remélem, hogy dr. Nagy István lesz rövidesen az országgyűlési képviselőnk és akkor elkezdődhet a szebb jövőnk. Adja Isten!”
 • 3. embertelen 2010. március 12. 17:28
  „A galambtalanítás hazai ,,nagymestere" dr. Nagy István, fideszes országgyűlési képviselőjelölt, aki már egyszer elkezdte a városban galambtalanítást, de átmeneti sikerek után belebukott. Lehet, hogy most is így lesz, sőt az is lehet, hogy nemcsak ebbe fog belebukni, hanem a válsztásokba is! Adja az Isten. Szebb jövőt!”
 • 2. pancser 2010. március 12. 14:01
  „Ami azt illeti eléggé embertelen módszer. Én semmiképpen nem helyeslem, kíméletlen. Ennél még a lelövés is jobb. Ott az állat sokkal kevesebbet szenved míg végül takarmányként végzi!”
 • 1. miracle. 2010. március 12. 12:35
  „Az emberiséget mikor fogják "eltüntetni" az Istenek? Elégé károsak a Földre....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsejátékosok önsegítő csoportja

Magyarországon több városban is működik a névtelen szerencsejátékosok önsegítő csoportja (GA).… Tovább olvasom