Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jól fizet az iparszerű ''vasgyűjtés''

A fémtolvajok egyre gátlástalanabb tevékenysége is jól bizonyítja, hogy kiválóan jövedelmező üzletág a „vasgyűjtés”.

A fémtolvajok nem csupán a közterületekről visznek el minden mozdíthatót, egyre többször törnek be – elsősorban ipari létesítményekbe – a többmázsás zsákmányért.

Az elmúlt időszakban több tömeges fémlopás is történt Mosonmagyaróváron és környékén. Az egyik helyi üzem tulajdonosa a minap a reggeli munkakezdéskor fedezte fel, hogy éjszaka hívatlan látogatók jártak nála és a raktárból értékes színesfémből készült eszközök tűntek el. A betörők elvittek többek közt kóracélból készült kádakat, szeletelőgépek burkolatait, valamint egyéb bronz alkatrészeket. Az ellopott színesfém eszközök értéke megközelíti a 20 millió forintot. A közelmúltban ugyancsak Mosonmagyaróváron, egy Alkotmány úti üzem raktárában jártak színesfémtolvajok. A szarkák innen több mint 3,5 tonnányi rozsdamentes acélból készült alkatrészt vittek el, összesen mintegy 8 millió forint értékben. A rendőrség vizsgálja az esetleges összefüggéseket a két bűncselekmény közt.

Az elmúlt napokban a hegyeshalmi kavicsbánya területén is fémtolvajok jártak. Az elkövetők az éjszaka folyamán összesen tíz darab öt méter hosszú vasgerendát loptak el mintegy félmillió forint értékben. A kavicsbánya alkalmazottai, miután reggel észlelték a hiányzó vasgerendákat, ellátogattak a környező fémfelvásárló helyekre. Az egyik mosonmagyaróvári telephelyen meglepve tapasztalták, hogy éppen akkor hozták be eladásra az előző éjszaka meglovasított vasakat. Ezt követően értesítették a rendőrséget, akik lefoglalták a gerendákat. A nyomozás további feladata lesz megállapítani a szállítást végző férfi szerepét az ügyben.

A közelmúltban a magyaróvári belvárosban egyházi tulajdonban lévő, üresen álló lakásokba is betörtek ismeretlenek, ahonnan három beépített öntöttvas fürdőkádat, valamint csaptelepeket és kilincseket vittek el. A zsákmány értéke mintegy 100 ezer forint volt, a rongálásukkal azonban több százezer forintos kárt okoztak. A rendőrök a nyomozás során eljutottak a 47 éves Sz. Ernőhöz, az 51 éves Sz. Lászlóhoz és a 38 éves F. Tiborhoz, akik beismerték a bűncselekmény elkövetését. A kádakat, csaptelepeket és kilincseket azok fémtartalma miatt bontották ki a lakásokból.

Az elmúlt hétvégén is történt két betöréses lopás Mosonmagyaróváron, ahol az elkövetők vélhetően fémgyűjtők voltak. Egy telekről vasból készült kutat szereltek le és vittek el 10 ezer forint értékben, míg a másik esetben egy lakatlan házba törtek be és vittek el rézcsapokat 50 ezer forint értékben.

Az egyre gyakoribb ilyen esetek is jól bizonyítják: hatalmas üzleti lehetőség rejlik a fémkereskedelemben. A rendőrök munkáját nagyban hátráltatja, hogy az ilyen lopásokat általában az elkövetés után több órával fedezik fel. A tolvajok addigra azonban már akár az ország másik felére is eljuthattak a zsákmánnyal, így hiába ellenőrzik sorra a környékbeli fémfelvásárlókat. Probléma továbbá, hogy a hatályos jogszabályok alapján rendkívül nehéz bizonyítani annak a felvásárlónak a felelősségét, aki lopott árut vesz át. Az átvevők lefedezik magukat azzal, hogy aláíratnak egy papírt az ügyféllel, miszerint saját tulajdonú fémet hozott eladásra, ami nem bűncselekményből származik.

Az MDF javaslatai
A Magyar Demokrata Fórum a közelmúltban négypontos javaslatcsomagot dolgozott ki a színesfémlopás visszaszorítása érdekében. A párt szerint a színesfémbegyűjtést engedélyhez kellene kötni, a begyűjtők csak eredetigazolt fémhulladékot vehetnének át az engedéllyel rendelkezőktől, a tulajdonosok, magánszemélyek azonban engedély nélkül értékesíthetnék a hulladékot tulajdoni igazolással.
 

 Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hédervár maga dönthet

Ha Hédervár szeretné, saját rendelettel történelmi város címet adományozhat – magának. Tovább olvasom