Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Jogsegély Ausztriában dolgozóknak

Burgenlandban 8-9 ezer magyar dolgozik legálisan, ami a munkavállalók 10 százalékát teszi ki.
A mosonmagyaróvári 17. Vasas Nyári Egyetemen az osztrák–magyar szakszervezeti kapcsolatokról beszélt Németh Kálmán, az MSZOSZ képviselet-vezetője és Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács eisenstadti irodavezetője.

Németh Kálmán elmondta, hogy a burgenlandi és a nyugat-magyarországi szakszervezetek 2002-ben öt évre példaértékű eurorégiós együttműködést hoztak létre Régióközi Szakszervezeti Tanács (RSZT) néven.

– Az osztrákok sok hasznos tanáccsal láttak el bennünket az uniós tagságra való felkészüléssel kapcsolatban is. Ma már több ágazatban is együttműködünk, sikerült európai pénzeket lehívnunk: az osztrákoknak az Interreg, nekünk pedig a Phare-CBC keretein belül – tájékoztatott Németh Kálmán.

Tóth Eszter irodavezető elmondta, hogy figyelemmel kísérik a határ menti munkaerőpiacot, és igyekeznek a negatív hatásokat csökkenteni, illetve lehetőség szerint megelőzni. Próbálják az illegális foglalkoztatást, a feketemunkát is mérsékelni. Céljuk, hogy az érdekvédelmi struktúrákat továbbfejlesszék, tartós kooperációs hálózatot építsenek ki, támogassák a határon átnyúló szakképzést.

– Tavaly márciusban létrehoztunk egy magyar nyelvű jogsegélyszolgálatot, amely hét helyszínen működik: Eisenstadtban heti két, a többi járásban pedig havonta két alkalommal tartunk fogadóórát. Az elmúlt 15 hónapban 2900-an látogattak el irodáinkba, hogy munka-, adó- és szociális, jogi kérdésekben segítséget kérjenek, de munkavállalási ügyekben is szívesen adunk tanácsot. Úgy tapasztaljuk, hogy a magyarok többsége nem ismeri az osztrák munkajogi szabályokat, hiányos a nyelvismeret, ezért nagy segítség számukra, hogy magyarul tájékoztatjuk őket, és segítségükre vagyunk jogaik érvényesítésében is – számolt be tapasztalataikról Tóth Eszter. Németh Kálmán hozzátette: ettől az évtől kezdve Győrben pedig német nyelvű jogsegélyszolgálat működik, ezt azonban lényegesen kevesebben veszik igénybe.

Tóth Eszter úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy Burgenlandban 8000–9000 legálisan foglalkoztatott honfitársunk dolgozik, ez a tartomány összes munkavállalójának a 10 százalékát teszi ki. A nyugat-dunántúli megyékből 1900 ingázó jár át Ausztriába, nagy részük Győr-Moson-Sopronból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb beruházásokat terveznek

Fúvószenekarok közreműködésével és számos érdekes programmal nyílt napot tartottak vasárnap a Leier-cégcsoport jánossomorjai üzemében. A nyílt napon mutatták be a jánossomorjai Leier-üzemet a város és a környék lakóinak. Michael Leier cégtulajdonos elmondta, hogy a cég Magyarország legnagyobb bemutató- és ötletparkját is szeretné létrehozni Jánosházán. Tovább olvasom