Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jogosulatlan kifizetést nem találtak Lébényben

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012-ben próba jelleggel a községi önkormányzatokat ellenőrizte. Lébényben kisebb hiányosságokat tártak fel a belső kontrollban. A hibák kijavítását javasolják.

Az Állami Számvevőszék tavaly augusztusban vizsgálódott Lébény polgármesteri hivatalában. Megállapításai szerint a belső kontrollrendszer kialakítása 2011-ben nem felelt meg a jogszabályban előírtaknak – tudatta az ÁSZ hétfői elektronikus sajtótájékoztatóján.

A polgármesteri hivatalban 2011-ben az államháztartáson kívüli pénzátadások, valamint a külső szolgáltatók által végzett karbantartások, kifizetések során a „kulcskontrollok működése" gyenge volt. Az ÁSZ ellenőrzése ugyanakkor jogosulatlan kifizetést nem tárt fel, viszont a hiányosságok miatt úgy gondolják, hibákat követhettek el. 2009 és 2011 között a belső ellenőrzés szabályozása és működése a jogszabályi előírásoknak megfelelt. A belső ellenőrzés működése azonban nem volt eredményes, így az nem tárta fel teljesen a belső kontrollok kialakításának hiányosságait.

Az Állami Számvevőszék ezért azt javasolta a polgármesternek, hogy intézkedjék a feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt az esetleges munkajogi felelősség kivizsgálásáról. Ennek függvényében tegyen munkajogi intézkedéseket.

Az ÁSZ a jegyzőnek azt tanácsolja, hogy a jogszabályoknak megfelelően egészítse ki a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési, az információs és kommunikációs, valamint a monitoringrendszer szabályozását. Ezen túl gondoskodjék a szakmaiteljesítés-igazolás, az érvényesítés és a pénzügyi ellenjegyzés megfelelő működéséről. Javasolták a jegyző intézkedését a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A Kisalföld megkeresésére Kovács Gábor polgármester elmondta, a tavaly nyári ÁSZ-vizsgálat megállapításairól levélben már értesült. Ennek kapcsán első feladata, hogy intézkedési tervet készítsen a kifogások orvoslása érdekében.

Olvasóink írták

  • 2. Csiripiszli 2013. április 04. 15:54
    „A feltárt hiányosságok úgy látszik elnézhetőek!
    Miért kell elnézni a hanyag munkavégzést????”
  • 1. fityesz 2013. március 20. 21:02
    „A képviselő testület nem vonta meg a bizalmat a polgitól ezek után?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordnevezés érkezett a Flesch-hegedűversenyre

Tizenkettedik alkalommal júniusban újra lesz Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom