Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Jogi útra terelik az iskolabezárás ügyét

A megszűnésre ítélt Bartók-iskola tantestülete és szülői munkaközössége nem nyugszik bele a döntésbe és jogi útra akarja terelni az ügyet. Mindeközben az iskola nem adja ki azoknak a gyerekeknek a távozási papírjait, akiket szüleik más intézménybe akarnak átíratni.
A mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén hosszas vita után határozott a város oktatási intézményhálózatának átszervezéséről. A döntés értelmében a mosoni városrészben működő Bartók-iskola jogutód nélkül megszűnik, helyébe 2004 szeptemberétől az Éltes-iskola költözik. A tanoda bezárása ellen a végső döntés pillanatáig tiltakoztak a bartókos pedagógusok, szülők és gyerekek. Az érintettek a határozat ellenére tovább folytatják küzdelmüket az intézmény megmentéséért.

– Sem a szülők, sem a pedagógusok nem értenek egyet a testület döntésével, mivel annak hátterében nem szakmai, csupán politikai érvek állnak – mondta el lapunknak Csiszár Zoltánné, a Bartók-iskola szülői munkaközösségének vezetője. Nem történt semmiféle egyeztetés az érintettekkel. A döntés nyomán sérül a szabad iskolaválasztás joga, a felmerülő utazási többletköltségeket a szülőkre hárítják és az sem tisztázott, a gyerekek hol fogják tovább tanulni az emelt szintű számítástechnikát.

„ A mosoni városrész hosszú idő után végre fejlődésnek indult, ám a Bartók-iskola bezárásával ez leáll. Ha a gyerekek első osztályos koruktól a város másik felébe kénytelenek iskolába járni, megszűnik a kötődésük Mosonhoz és lassan megindul az elvándorlás a városrészből."
– Nem nyugszunk bele a döntésbe és jogi úton próbálunk érvényt szerezni érveinknek. Ezért döntött úgy az iskola és a szülői munkaközösség, hogy egyelőre nem adják ki a távozási papírjait azoknak a gyerekeknek, akiket szüleik más iskolába akarnak íratni. Ha az iskola kiadná a dokumentumokat, megindulna a tanulók tömeges elvándorlása, így ezután már nem lenne érdemes küzdeni. Amennyiben mégsem tudjuk megváltoztatni a képviselő-testület döntését, akkor is csak tömegesen tudjuk kiharcolni a tanulókat megillető jogokat – vélekedett Csiszár Zoltánné.

Néhány bartókos szülő azonban másként vélekedik erről az eljárásról. A szeptemberben ötödik osztályba lépő gyermeküknek mindenképpen változást jelent az új tanév, hiszen felső tagozatban új pedagógusokkal kerülnek kapcsolatba. Így ésszerűbb megoldás, ha az új tanévet már másik, biztosan tovább működő intézményben kezdenék, ezért vinnék el csemetéiket. Persze, ha megkapnák papírjaikat.
Ludván István, a polgármesteri hivatal humán szolgáltató osztályának illetékese lapunk érdeklődé-

sére elmondta: az iskola a szülő kérésére nem köteles kiadni a távozási dokumentumokat, ám amennyiben a fogadó intézmény küldi a kikérőt, azt nem lehet visszautasítani. A városházán egyébként bíznak abban, hogy nem indul meg tömeges átvándorlás, hiszen a Bartók-iskolában egyelőre nincs semmiféle bizonytalanság a következő tanévet illetően. Szeretnék az átalakítást megfelelő felkészültség után minél zökkenőmentesebben végrehajtani és lehetőség szerint egy-egy csoportot nevelővel együtt áthelyezni.

Civil segítség

A Civil Fórum Mosonmagyaróvárért Egyesület a szülői munkaközösség felkérésére jogi érdekképviseletet biztosít a Bartók-iskola tanulóinak és szülőinek – mondta el a Kisalföldnek Nagy Sándor önkormányzati képviselő. A szervezet első lépésben a városházától kikéri a szükséges dokumentumokat, amikben az oktatási törvény alapján keresik majd az esetleges jogi problémákat. A kezdeményezés célja, hogy a szülőkkel, pedagógusokkal egyeztetve olyan javaslatot dolgozzanak ki, ami a lehető legkevesebb érdeksérelemmel jár a Bartók-iskola szempontjából is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötmillió hiányzik a vizsgálathoz

Amint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzattól megvett – egykori termelőszövetkezeti… Tovább olvasom