Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Jogfosztott Big Brother-szereplők?

A TV 2 műsorán futó Big Brother című valóságshow szereplőivel kötött szerződéssel kapcsolatban több jogi és etikai probléma is felmerül, állítják szakértőink.

A kamerák nem mindig a valóságot tükrözik
A dokumentum rendkívül egyoldalú, a játékosok alapvető emberi jogaikról mondanak le, sőt, a szereplők cselekedeteit is manipulálhatják. Miközben minden eddiginél nagyobb nézettségi rekordokat döntögetnek a kereskedelmi csatornákon néhány hete futó valóságshow-k, a TV 2 Big Brother című produkciójával kapcsolatban egyre több probléma vetődik fel.
Az Országos Rádió és Televízió Testület a produkciót elmarasztaló határozata mellett a Big Brother házából kiszavazott egyetlen férfi lakó, Iti szerint sincs minden rendben a műsorral. A Nagy Testvér kegyeiből kiesett játékos úgy véli, az esti összefoglalókban csak ritkán mutatják a lényeget, ráadásul akadnak olyan lakók is, akiket „nyomnak", azaz igyekeznek minél jobb színben feltüntetni. A Kisalföld birtokába került egy abból a több ezer szerződésből, amit a játékra jelentkezőknek kellett kitölteniük. A dokumentumokat egy jogásznak is megmutattuk.

Nem derülnek ki a játékszabályok
Dr. Makkos Balázs ügyvéd szerint a szerződés jogilag és etikailag is kifogásolható, rendkívül bonyolult, megfoghatatlan dolgokat tartalmaz és nem derülnek ki belőle a játékszabályok. A szerződés szövege szerint a produkció a rögzített felvételeken saját belátása szerint változtatásokat hajthat végre, azokat átdolgozhatja és az általa bármely módon megváltoztatott felvételeket többszörözheti, nyilvánosságra hozhatja. Az ügyvéd szerint a szerződés e pontja alkalmas lehet a tények manipulációjára, hamis színben feltüntetésére, illetve meg nem történt események állítására.

Túlmennek a határon
A dokumentum szerint a jelentkező a pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a produkció hangját, cselekedeteit, nevét, illetve a jelentkezési lapon kitöltött személyes és különleges adatait felhasználja, nyilvánosságra hozza. A pályázó ezeket a jogokat megadja tekintet nélkül arra, hogy kiválasztják-e a műsorban való részvételre vagy sem. Ez a pont egyrészt a visszaélés lehetőségét rejti magában, hiszen semmi sem garantálja azt, hogy megvalósul a biztonságos, zárt adatkezelés. Az alkotmány és a Polgári törvénykönyv (Ptk.) védi a személyhez fűződő jogokat és a Ptk. kimondja, hogy az ezeket korlátozó szerződés vagy egyoldalú nyilatkozat semmis. A jogszabály határt szab abban, hogy mi az, amit meg lehet követelni a játékban részt vevőktől. A szerződés egyes részei azonban már erősen ostromolják ezeket a határokat, sőt, adott esetben a bíróság akár megállapíthatja ezen rendelkezések semmisségét is.

A szerződés egyebekben is ki fogásolható, hiszen a jelentkező lemondhat ugyan a személyhez fűződő jogairól, ám a törvény könyv szerint ezzel nem sérthet társadalmi érdekeket. Ez azonban felveti azt a kérdést, hogy a kora este levetített, esetenként pornográf, trágár vagy erőszakos tartalmú műsorok nem ütköznek-e például a kiskorúak védelmében hozott jogszabályokkal, ami már társadalmi érdeket sért. Mindezek mellett a szerződés nagyon egyoldalúan állapít meg elvárásokat, tiltásokat a játékosok számára, a szervezők kötelességeiről azonban kevés szó esik.

Az ORTT is elmarasztalta
Gumióvszer-használati bemutató, az ondó táp értékéről és kozmetikai alkalmasságáról folytatott beszélgetés, önkielégítés és szexuális ajánlattétel – többek közt ezekkel a felvételekkel támasztotta alá az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Big Brothert elmarasztaló határozatát a közelmúltban. Az említett események kivétel nélkül este nyolc és kilenc óra között kerültek adásba, amivel a műsort sugárzó TV 2 megsértette a kiskorúak személyi ségfejlődését óvó törvénycikket.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény egyik bekezdése ugyanis kimondja: az ehhez hasonló műsorszámok csak este 11 óra után tehetők közzé. Súlyosbító tényezőként értékelte a médiahatóság, hogy a Big Brother műsorvezetője, Till Attila egy alkalommal – mackóval integetve – külön is felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy a műsor nekik is szól. Az ORTT adatai szerint a Big Brother kora esti kiadását átlagosan 200 ezer kiskorú kíséri figyelemmel. Az ORTT szerint azonban a reality show legsúlyosabb problémája nem is a szexualitás olykor öncélú ábrázolása, hanem az, hogy a szereplők önként lemondanak alapvető, elidegeníthetetlen jogaikról. A magánélethez való jogot a Magyar Alkotmánybíróság is az emberi méltósághoz való jogból vezeti le, és ennek megfelelően védi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyász, köszönet

A véres sortűz napjára és az 1956-os forradalom vérengzéseinek áldozataira emlékeztek szombaton a… Tovább olvasom