Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jogerős döntés a termálperben

A Fővárosi Ítélőtábla öt és fél éve húzódó perre tett pontot a napokban. Elutasították a mosonmagyaróvári Termál Kft. követeléseit a Flexum rt.-vel szemben, s 21 millió forint megfizetésére is kötelezték. A szövevényes történet tucatnyi éve kezdődött.

Tizennégyezer oldalnyi perirat, szakértők és ellenszakértők, botrányok, fellebbezések, vádak, tanúk, újságcikkek garmadája. Pangó, pusztuló termálfürdő, odaveszett lehetőségek. Ez lenne a mérlege a mosonmagyaróvári Termál Kft. és az időközben önkormányzatiból magántulajdonúvá lett Flexum rt. 340 milliós jogi csatározásának.

A táblabíróság jogerősen elutasította a Termál Kft. keresetét és a 7 milliós perköltség megtérítése, valamint 14 milliós felfüggesztett hitelrészlet kifizetése is következménye a döntésnek a Flexum javára.

Bérletből tulajdon

A szövevényes történet tucatnyi éve kezdődött. Akkor adta bérbe a még többségi önkormányzati tulajdonú Flexum a mosonmagyaróvári fürdőt a Markó Béla vezette Termál Kft.-nek. A karbantartás érdekében a bevételek 97 százalékát is átengedték Markóéknak. A kft. aztán saját vagyonát növelő beruházásokba fogott: emeletráépítés, szálloda és garzonházak készültek. A ráépítésért cserébe a kft. 20 százalékos tulajdont szerzett a fürdőben. A kft. részben hitelekből építkezett, részben a fürdő bevételeiből szerzett további forrásokat. Huszonhét szobás termálszálló létesült s belekezdtek egy 300 millió forintos garzonház építésébe. A kivitelező fizetésképtelenség miatt árulni kezdte a Termállal szembeni követeléseit. A kft. csődhelyzetbe került, a Flexum igazgatósága pedig készfizető kezessége nyomán kölcsönnel és hitelátvállalással mintegy 150 millió forintot juttatott a kft.-nek a fürdő teljes ellehetetlenülését ől tartva. Ám a termál vezetője a bérletet 1998 júniusában felmondta. Hamarosan a tulajdonrészét többeknek eladta, majd vissza is vette. Ezután vételi ajánlatot tettek a Flexum rt.-nek. Az rt. a bruttó 189 milliós árat elfogadta, a tartozásokat levonta, majd a maradékot ki is fizette. Ezután azonban újabb 150 milliót követeltek Markóék, s pert is indítottak a Flexum ellen. Első fokon a megyei bíróság elutasította keresetüket. Erre ők fellebbeztek. A perfolyam öt év után most az elsőfokú döntés lényegi helybenhagyásával zárult le.

„ Ez súlyos hiba volt"

– Ön az rt. igazgatóságának akkori vezetőjeként felelősnek érzi-e magát az akkor még többségében önkormányzati tulajdonú Flexumot ért veszteségekért? – kérdeztük dr. Szeredi Zoltántól, az rt. tulajdonos-igazgatójától.
– Egyértelműen igen. A Termál Kft.-vel kötött szerződésünket munkám selejtjének tekintem. Az idő azt igazolta, hogy nem megfelelő emberre és alkalmatlan szervezetre bíztuk a jelentős vagyon kezelését, s ez súlyos hiba volt. Tipikus eset, amikor a felelőtlensége miatt vízbe fúló ember a segítségére sietőt is magával akarja rántani a mélybe, csak hogy maga meneküljön. Markó Béla a felújítást elhanyagolta, a forgalomból jutó 100 millió forintnál is többet maga használta. Amikor az igazgatóság ezt többször szóvá tette, hamis válaszokat adott azzal, hogy a gazdaságossági érvekre hivatkozva mindig a többéves, egyidejű felújítást ígérte. Az rt. aztán menekülni akart a mélybe rántástól, ezért a kft. helyett sorozatosan fizetett, úgy összességében 150 milliót.

Elúszott fürdőprogram

– Milyen károkat okozott az elhúzódó per a Flexumnak és a városnak?
– Az elmúlt öt és fél év alatt a különféle címeken kiadott 250 millió forintunkat zárolták, mivel a Termál Kft.-től megvett vagyont, amire aztán még költöttünk is, Markóék nem engedték működtetni. A fürdőre bejegyzett perigény még a korábban létesült főépület társasházzá alakítását is megakadályozta. A fél évtized alatt összehordott valótlanságok nem csak morális kárt okoztak a Flexumnak. A parkolópályára tett, nem dolgozó 250 milliónk nem adott esélyt arra, hogy a nagy fürdőprogramokhoz csatlakozhassunk. Így ki kell mondani, hogy a per a termálfejlesztés félmilliárdos lehetőségét is elvette a Flexumtól és a várostól. Most kíváncsian várjuk, hogy kft.-t terhelő 21 milliót milyen gyorsan fizetik meg.

300 új szállodai szoba

– Várható-e ezek után, hogy elindul végre a termálfürdő felújítása?
– Pszre elkészül a részletes rendezési terv módosítása. A fürdő gyógyjellegét szeretnénk erősíteni. Így megmarad a 33 méteres medence, viszont az ötvenesből három gyógymedencét alakítunk ki. Ennek környezetét mintegy 1500 négyzetméteren lefedjük, s itt lesz az emeletes új gyógyászati részleg. A vendégszámot nem növelnénk, viszont megötszörözzük a pihenőterek nagyságát és 300 szállodaszobát építünk. Egyébként már most is 77 új szobánk van, s eddig is 75 millió forintot fordítottunk a fürdőre. Lecseréltük a tetőzetet a 33-as medencén, két másikat felújítottunk és új bútorok vannak az öltözőben is. Jövő áprilisban kezdjük meg az új gyógyászati részleg kialakítását, s 2006-ra fejezzük be. Ez az új szálloda nélkül mintegy 700 millió forintba kerül. A szállodakapacitást is folyamatosan bővítjük. Távolabbi tervünk, hogy a volt Kötött-csónakház tulajdonosaival közösen az ottani 1,2 hektárunkon élővizes medencéket építünk. A volt kertészet területét is a szállodakapacitás bővítésére tartjuk fenn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemüvegkeretek oroszlánszívvel

A brucki, mosonmagyaróvári és győri lionok közös munkájának eredménye: a valóban rászorulókhoz… Tovább olvasom