Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Jogellenes szállítás miatt szabtak ki bírságot első fokon

A Rekultív Kft.-vel szemben jogellenes szállítás miatt szabott ki hulladékgazdálkodási bírságot a főfelügyelőség, ám ezt a cég megfellebbezte.
A Kisalföld ez év márciusában tárta fel, hogy a Rekultív Kft. a jánossomorjai lerakóba Ausztriából úgynevezett zöldlistás hulladékot hozott be, amit aztán továbbadott feldolgozásra. Sőt, a városi vasútállomás melletti telephelyre is érkeztek ilyen szállítmányok.

482 tonna hulladék
Akkor a lapunknak nyilatkozó Martin Zuser, a Rekultív Kft. tulajdonosa elmondta: kizárólag zöldlistás hulladékot hoztak be Ausztriából az elmúlt év augusztus 25-től december 9-ig a jánossomorjai depóniába. Ez idő alatt összességében több mint 482 tonna érkezett Ausztriából. Döntő hányada papír és fa volt, de hoztak műanyag- és fémhulladékot is. Ezeknek csupán az előkezelése – bálázás, aprítás, válogatás – történt Jánossomorján, majd az így nyert nyersanyag egy részét Ausztriában, más részét pedig Magyarországon értékesítették.

Hiányzó dokumentumok
A lapunkban megjelent írás, illetve lakossági bejelentések nyomán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is vizsgálódott a hulladékimport ügyében. A felügyelőség megállapította, jogellenesen hoztak be 482 tonna újrahasznosítható zöldlistás hulladékot Ausztriából. A jogszabály értelmében a zöldlistás hulladékok uniós országok közti szállításához nem szükséges külön engedély, csupán kísérődokumentumot kell mellékelni. Ilyen kísérődokumentumot azonban a cég nem tudott felmutatni.
Zöldlistás hulladékot kizárólag hasznosításra, újrafeldolgozásra lehet behozni az országba és a szállítmány címzettjének rendelkeznie kell érvényes hulladékhasznosítási engedéllyel. A vizsgálat azonban feltárta, hogy a társaságnak nincs ilyen engedélye.
A hatályos kormányrendelet értelmében az ilyen ügyekben az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség az illetékes eljáró hatóság, így a felügyelőség a begyűjtött bizonyítékokat átadta részükre még idén márciusban. Ilyen esetekben az alapbírság 200 ezer forint, ami a beszállított hulladék mennyiségének arányában sokszorozódik.

Többmilliós bírság?
Dr. Varga Pál, a környezetvédelmi főfelügyelőség főosztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az észak-dunántúli felügyelőség állásfoglalását jóváhagyta a főfelügyelőség és jogellenes szállítás miatt szabtak ki hulladékgazdálkodási bírságot a Rekultív Kft.-vel szemben. A határozat ellen azonban a társaság fellebbezett, így az ügy a Környezetvédelmi Minisztériumhoz került, ahol másodfokon döntenek majd a hulladékimport ügyében. A tárca hatósági főosztályán azonban még mindig nem hoztak határozatot ez ügyben. A főosztályvezető érdeklődésünkre elmondta: bár számos esetben szabnak ki hulladékgazdálkodási bírságot, ezek közt elenyésző számú a jogellenes szállítás miatti.
A hulladékimport ügyében hozott határozat részletei annak jogerőre emelkedéséig nem ismertek. Lapunk úgy tudja: az elsőfokú döntés több millió forint megfizetésére kötelezi a Rekultívot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés kapcsolatépítésért

Dr. Somogyi Balázs több mint öt éve tagja a mosonmagyaróvári Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet… Tovább olvasom