Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Jó gazdája lett a rendháznak

Tavaly ősszel elkeserítő látványt nyújtott a szebb időket is megélt egykori pálos rendház Lébényben. A korábbi tulajdonos ugyan még ötcsillagos szállót álmodott az ingatlanba, ám a nagy tervekből semmi nem lett. A város az utolsó pillanatban mentette meg ezt a jelentős értéket.
A középkori alapokon nyugvó barokk épület a helyi hagyomány szerint egykor pálos rendházként funkcionált, a híres lébényi templom közelségében. Működött már plébá- niaként, iskolaként, hadikórházként, 1949-től pedig ide költözött a termelőszövetkezet irodaháza. 2007-ben újból magántulajdonba került.

Akkori gazdája ötcsillagos szállodát álmodott ide, nagy tervekkel – amiből aztán semmi nem valósult meg. Sőt! Az ingatlan lassan az enyészeté lett: már tavaly szeptemberben kitört ablakokat fotóztunk, amin bekandikáltak a közeli galagonya ágai, és omladozó falakat.

Romok – A galagonya benéz a törött ablakon
Romok – A galagonya benéz a törött ablakon

– Már régóta szerettük volna megvenni az épületet, hiszen az a település központjában található, annak egyik meghatározó eleme. Erre árverésen nyílt lehetőségünk. Így az ingatlant megközelítően hétmillió forintért vásároltuk meg, miután a képviselő-testület egyöntetűen döntött arról, hogy ezt az értéket meg kell mentenünk – tudjuk meg Kovács Gábor lébényi polgármestertől.

Az elhanyagolt, romos épület évek óta üresen állt. A településvezető szerint tulajdonosa volt, ám gazdája nem.

Pálos kolostor – Árverésen vette meg az önkormányzat.
Pálos kolostor – Árverésen vette meg az önkormányzat.

– Az épület tetőzete foghíjas volt, az emelet be is ázott, az esőelvezetés is sok kárt okozott az épületen. Egy ilyen ház felújítása több tízmillió forintba kerül. Az elsődleges „tűzoltó" munkákra pályáztunk és kétmillió forintot nyertünk. Saját szakembereinkkel végeztük el a legszükségesebb munkálatokat, hogy az épület ne ázzon be, a tetőzet mellett a nyílászárókat is pótoltuk és gondoskodtunk arról, hogy zárható legyen az ingatlan – sorolta a városvezető.

– Sok ötlet felmerült, hogy minek adhatna otthont ez az épület. Várossá válásunkkal reméljünk, hogy nagyobb szerephez jut a hivatalunk a járásban, akár ennek színhelyéül is szolgálhatna, ahová átköltözhetne az önkormányzat. Továbbá múzeumnak vagy kulcsos turistaháznak egyaránt kiváló lehetne az egykori pálos rendház – szögezte le végezetül Kovács Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parfümöket, elektromos fogkeféket loptak

Az esetet a bolt egyik alkalmazottja észlelte, üldözőbe vette a tolvajt, azonban a férfinak sikerült… Tovább olvasom