Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Jó egyharmadával több a munkanélküli

Mosonmagyaróvár - A gazdasági válság jelei Mosonmagyaróvár környékének munkaügyi helyzetében is megmutatkoztak az elmúlt hónapokban – ez derül ki a munkaügyi központ helyi kirendeltségének beszámolójából. Az elmúlt év végéhez képest 36 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma.
A város munkaerő-piaci helyzetéről és a környék foglalkoztatáspolitikai változásainak tendenciáiról számolt be Bánlaki Zsoltné Végh Judit, a munkaügyi központ helyi kirendeltségének vezetője a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Elmondta: a térségben a meghatározó foglalkoztatókat is érintette a recesszió. Leginkább a járműipari beszállítás, az építőanyag-gyártás, a fémfeldolgozás és gépgyártás ágazataiban. Az ilyen területeken tevékenykedő cégek elbocsátásokra kényszerültek, amit többnyire nem csoportos leépítés formában hajtottak végre. A kereskedelem, élelmiszeripar, vendéglátás, idegenforgalom és az egyéb szolgáltató szektor az idei év első hónapjaiban nem jelentett be csoportos létszámleépítést a térségben.

Mosonmagyaróvár gazdasági szerkezetében az elmúlt időben legnagyobb változás a kereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások területén következett be. A kiskereskedelmi üzletek száma 10 év alatt a nyolcszorosára nőtt, ám ez a tendencia a multinacionális cégek megjelenése óta mára megfordulni látszik. A környéken működő több mint 7300 cég 66 százaléka egyéni vállalkozásként bejegyzett. A városban regisztrált 4465-ből 1811 működik társas vállalkozásként. A kistérség legnagyobb foglalkoztatói a Motim cégcsoportja, a Kühne Zrt., a Wahl-Hungária Kft., a Vogel & Noot Kft., a Veritas Kft., az AMB Components Hungary Kft., a Dr. Oetker Magyarország Kft., a Leier Hungária Kft., a BOS Bt., a Visiocorp Bt. és a Calida Kft.

A recesszió által érintett cégek többsége igyekezett a rendelkezésükre álló eszközökkel kezelni a kialakult helyzetet.

Jellemzően először a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott dolgozóiktól váltak meg, majd a határozott időre szóló szerződések meghosszabbításáról mondtak le. Akár rövidített munkaidő, illetve átcsoportosítások árán is törekednek megőrizni dolgozóikat.

Csökkent az új álláshelyek bejelentése a kirendeltségen. Egy év eleji felmérés alapján a munkaerő iránti kereslet további mérséklődése várható. A környéken márciusban a munkáltatók leggyakrabban mezőgazdasági segédmunkást, szakácsot, felszolgálót, varrónőt, kőművest, szobafestőt, lakatost, hegesztőt, mezőgazdasági erőgépvezetőt, valamint egyéb betanított munkásokat igényeltek. Magasan kvalifikált dolgozókat főként műszaki területeken fogadnának, gyakran speciális szakterületeken szerzett gyakorlattal, magas szintű német- vagy angolnyelv-ismerettel. A nyilvántartott álláskeresők száma az elmúlt év decemberéhez képest 36 százalékkal nőtt, 2301 regisztrált munkanélküli volt márciusban. A kedvezőtlen munkaerő-piaci folyamatok leginkább a betanított, s a szakmunkásokat érintették az első negyedévben. A válság legkevésbé a diplomások körében éreztette a hatását.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 09. 05:31
    „Meg kellene írni a Bajnainak, hátha ad nekik egy kis libatenyésztési lehetőséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportpálya-felújítások – milliókból

Mosonmagyaróvár - A város sportkoncepciójának aktualizálásáról határozott legutóbbi ülésén az… Tovább olvasom