Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Jó döntés volt a különválás

Károlyháza képviselő-testülete az első ciklusát tölti a Kimlétől történt elszakadás
óta.
Szép Károly
Saját intézményeket nem tartanak fenn. Pályázati segítséggel egy jól működő közösségi házat hoztak létre, ám útjaik állapotát feltétlenül javítani kell. Károlyházán a négyéves ciklus első felében nem voltak költségvetési gondok, bár megfontoltan kellett gazdálkodniuk. Tartozásuk nem volt és ma sincs. Néhány használaton kívüli ingatlan értékesítésével viszont többletbevételhez jutottak. A képviselő-testület hattagú, jól összeszokott csapat, hiszen a többségük már a különválást előkészítő bizottságban is tevékenykedett.

A saját fenntartású intézmény egyelőre terv

Károlyháza önálló közintézményeket nem tart fenn: 17 óvodásuk és 62 iskolásuk a kimlei intézményekbe jár. Kimlére kerül az értük kapott állami normatíva, ami azonban nem fedezi a gyerekek képzését, ezt a károlyházai önkormányzatnak ki kell egészíteni. Szép Károly polgármester nem lát reális esélyt arra, hogy a közeljövőben saját intézményeket tudjanak fenntartani, ahhoz még fejlődniük kellene. Nem érzik azonban hátrányát a közös fenntartású intézményeknek, ugyanis jó az együttműködésük a szomszédos településsel, elégedettek az ott folyó szakmai munkával.

Az óvodásokat különbusszal szállítják, az iskolások pedig a Volán járataival utaznak. A költségeket az önkormányzat fizeti. A kimlei háziorvos rendel Károlyházán is hetente kétszer. Sikerült kulturált, az egészségügyi előírásoknak megfelelő körülményeket kialakítani a rendelőben. Az önkormányzat elégedett a háziorvossal és a védőnővel is.

Közös körjegyzőség

Kimlével közösen működtetik a körjegyzőséget is. A polgármester úgy érzi, költséghatékonyabb ez a működés, hiszen nem kell önálló hivatalt fenntartaniuk. Károlyházán egy hivatali helyiséget működtetnek, egy helyi ügyintézővel, aki ha tudja, helyben megoldja az ügyeket, vagy továbbítja a körjegyzőségre. A korábbi vagyonmegosztáskor abban egyezett meg a két település, hogy az ingatlanok, intézmények fejlesztését mindkét község saját maga végzi.

Nagyon rosszak az utak

A faluban a közművesítés teljes, egy új utcában azonban csak részleges a villamos hálózat, valamint az ivóvíz- és szennyvízrákötés lehetősége. Ezek a területek azonban magánkézben vannak. A csatornabekötés 60 százalékos, a gáz is mindenki számára adott. A közelmúltban készült el a község új rendezési terve, amely szélerőművek felállítását is tartalmazza. Ehhez adottak a feltételek, találtak egy beruházót, a szóban forgó terület egy része azonban állami tulajdonban van.

A közutak viszont katasztrofális állapotúak, hiszen csak egyetlen szilárd burkolatú úttal rendelkeznek. Tavaly csak kavicsozásra tellett. Az önkormányzat azonban szeretné, ha néhány év múlva minden utca aszfalt- vagy betonburkolatot kaphatna. Az idei javítások pénzügyi fedezetét további ingatlaneladásokkal szeretnék megvalósítani.
Az elmúlt két évben két nagyobb sikeres pályázat segítségével, saját forrás biztosításával sikerült felújítani a közösségi házat, amely otthont ad a polgármesteri hivatalnak, az orvosi rendelőnek és a könyvtárnak. Utóbbit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától nyert támogatásból sikerült létrehozni.

Az épület közösségi összejöveteleik színhelyéül is szolgál. A megyei területfejlesztési tanács pályázatán 2,3 millió forintot nyertek az épület külső felújítására, amihez az önkormányzat 2,6 milliós önrészt biztosít. A munkálatok többéves projekt keretében zajlanak.

Eddig az akadálymentesítést sikerült megoldani, valamint egy előtetőt hoztak létre. A munkálatok a tervek szerint 2006-ra fejeződnek be. A közösségi házat pályázati segítséggel felszerelték két internetes számítógéppel. Tavaly az év végén 800 ezer forintért audiovizuális eszközöket vásároltak, így most már meg tudják örökíteni a községi rendezvényeket is.

A polgármester büszke a településen élőkre

A településen jelentős közélet folyik. Szép Károly polgármester szerint nagyon fontos a közösségalkotás, hogy élhető legyen a falu. A község elöljárója úgy érzi, Károlyházán aktívabbak az emberek, mint a települések többségében. A lakosság jó részére társadalmi munkában is lehet számítani.

A polgármester a problémák között említette, hogy a községnek nincs saját földterülete, nem tudnak vállalkozásokat, cégeket a településre hozni. A falu közepén található egy ingatlan, ami nagyon elhanyagolt, lepusztult állapotú, az önkormányzat nem tudja megvásárolni, a tulajdonos pedig nem törődik az épülettel, a faluképet azonban rontja.


Szép Károly úgy véli, Kimlével jobb a kapcsolatuk, mint amire a különválás pillanatában számítani lehetett. Eddig mindenben meg tudtak egyezni. Ösztönzőleg hathat mindkét településre, hogy van összehasonlítási alapjuk. Három évvel az elszakadás után úgy érzik, megérte különválniuk.

A településen jelentős közélet folyik. Szép Károly polgármester szerint nagyon fontos a közösségalkotás, hogy élhető legyen a falu. A község elöljárója úgy érzi, Károlyházán aktívabbak az emberek, mint a települések többségében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmet nyert az Ungária

Aranyéremmel jutalmazták az Ungária Zongorané- gyest a Japánban rendezett zongorista… Tovább olvasom