Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Jó a vizük, ám üresek a szabad strandok

A Mosoni-Duna vízminőségének vizsgálata során fürdésre alkalmasnak találták a mosoni és az Itató szabad strandot is. Az idő melegedésével sokan szívesen meg is mártóznak a vízben.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve legfrissebb jegyzőkönyvében nem kifogásolta a két mosonmagyaróvári szabad strand vízminőségét.

Mosonban ugyan a közelmúltban levonult árvíz okozta rossz laboratóriumi eredmény miatt tovább tartott a fürdési tilalom, de a vízminőség már itt is határértéken belül van. A megfelelő értékek azt jelentik, hogy már több mint egy hete az Itatónál és a mosoni Duna utcai szabad strandnál is lehet fürödni.

Radek Ernő kilencéves kora óta a mosoni strand közelében, a Duna utcában él. „Én emlékszem arra is, amikor még nagyon szép és tiszta volt a Mosoni-Duna vize. Gyerekkoromban leláttunk az aljáig. A ’80-as években építették meg a zsilipet, ami sokat rontott a helyzeten. Ha jó idő van, rengetegen jönnek, sok gyereket hoznak ki a nemrégiben kiépített parti játszótérre. Régen, amikor az unokám még óvodás volt, mindennap kijöttünk ebéd után kacsákat etetni. Unokám nagyon szereti a vizet, bár most ahhoz túl hideg, hogy belemenjen. Ám amint melegebb lesz, valószínűleg ki sem lehet parancsolni onnan. Én meg közben nosztalgiázok, eszembe jut a
fiatalságom. Amikor vagy harmincan verődtünk össze, vízi fociztunk, bolondoztunk" – mondta a nagypapa.

Nagy Péter és Fekete Zoltán inkább csak a vízparton élvezik a napsütést.
Nagy Péter és Fekete Zoltán inkább csak a vízparton élvezik a napsütést.


Futó Balázs mentőőr szerint ahogy visszatér a jó idő, úgy özönlenek majd az emberek. „Egy hete nyitottunk meg, előtte a víz minősége miatt csak saját felelősségre mehettek bele az emberek. Nagyon sok strandolóra számítunk, amint melegebb lesz" – mondta Balázs.

Eközben az Itatónál hasonló a helyzet, a vízben – az elmúlt napok hűvösebb időjárása miatt ottjártunkkor – senki sincs. Nagy Péter és Fekete Zoltán napoznak a parton. „Nekem muszáj volt belemennem a vízbe, mert én vagyok az úszómester" – mondja Zoltán, aki a bójákat helyezte el. „17 fokos a víz, persze hogy nem fürdik senki. Délutánonként mindig vannak itt fiatalok, játszanak, röplabdáznak. A múltkori hőségben sokan strandoltak. De nagyon szeszélyes az időjárás, én ilyen nyarat még nem láttam" – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Búzakörte 2013. július 01. 21:25
    „A két öreg tök mindenesetre jól elvan...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nem történt pedagóguselbocsátás˝ Mosonmagyaróvár

Nem történt pedagóguselbocsátás a városban – jelentette ki Nagy István polgármester. Tovább olvasom