Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jelentős eredmények Karolinában

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház traumatológiai osztálya az elmúlt évtizedben sokat fejlődött
dr. Vermes Tamás főorvos
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház traumatológiai osztálya az elmúlt évtizedben sokat fejlődött, mára az intézmény legnagyobb forgalmú egysége. A fennállása tizedik évfordulóját ünneplő osztályon évente közel 25 ezer sérültet látnak el.

Az osztályt a kezdetektől irányító dr. Vermes Tamás főorvos jelentős eredményként értékeli az elmúlt évtizedet, s szeretnék jó pozíciójukat megőrizni a régióban.

Négy orvossal, huszonkét ágyon

– Korábban a sérültek ellátása a megyei Kórházakban és az országos intézetekben, speciálisan erre a feladatra szerveződött traumatológiai osztályokra összpontosult. Mosonmagyaróváron, érzékelve az igényt és kihasználva a kedvező finanszírozási körülményeket, dr. Vörös László igazgató tíz éve határozta el a korábbi nőgyógyászat helyén felszabaduló ágyakon a traumatológia kialakítását. A rövid tervezést követően, a Kórház jelentős anyagi ráfordításával megvalósult az elképzelés – idézte fel a kezdeteket a főorvos.

– Kezdetben tizennyolc, majd véglegesen huszonkét ágyon önálló szervezeti egységként szerveztem meg a traumatológiai ellátást. Eleinte dr. Bertalan Istvánnal ketten végeztük ezt a munkát, két évvel később, dr. Nyikovics Attila munkába állásával háromtagúvá vált az orvosgárda. Tavaly óta dr. Fömötör Imre is az osztály dolgozója. Az ápolószemélyzet részben a sebészeti osztály ápolóiból, részben pedig az erre a feladatra felvett új munkatársakból állt össze. Bider Katalin főnővér vezetésével igen színvonalas ápolói munkát végeznek. A szakmai programban pontosan behatároltuk az ellátás kereteit, azon sérültek körét, akik ellátását a megyei Kórházban kell végezni. A Kórház-rekonstrukció első üteme nagy áttörést hozott osztályunkon is: újonnan kialakított korszerű sürgősségi betegellátó hely kezdte meg működését.

Állandóan elérhetőek

– Az elmúlt tíz év során kialakult az ellátás jelenlegi palettája. A betegek és a műtétek száma, az ambulancia forgalma folyamatosan emelkedett. Míg a működés első évében közel 10 ezer ambuláns esetet láttunk el, addig tavaly ennek több mint dupláját. Megvalósult az állandó baleseti sebész szakorvos elérhetősége ügyeleti időben, ezáltal az ellátás biztonsága és minősége is jelentősen javult.

Az ügyeleti idő elismerése

– Összességében sikeres tíz év áll mögöttünk, az osztály működése kiegyensúlyozott, az ellátás szakmai színvonala megfelel az elvárhatónak. Az osztály beváltotta a Kórházvezetés elképzeléseit, gazdaságilag is az intézmény egyik húzóágazatává vált. Félő azonban, hogy ha nem változik jó irányban a jelenlegi finanszírozás, nem tartható fenn sokáig a biztonságos működés.

Országos probléma, hogy nem érvényesülnek az uniós normák szerinti munkajogi előírások. Az európai jog és az azzal összhangban lévő magyar bírósági ítélet is kimondja, hogy az orvosi ügyelet minden órája munkaidőnek számít. A gyakorlat szerint azonban a tizenhat órás ügyeletből négy, kiemelt esetben – mint a traumatológia – legfeljebb nyolc órát ismernek el munkaidőnek.
Mind a hazai, mind a nemzetközi orvosi munkaerőpiacon éles verseny folyik. Az intézmények vonzó bérekkel csalogatják a munkaerőt.

Mielőbbi konszenzus szükséges

– A probléma rendezésére a szakma, a Kórházvezetés és a tulajdonos közös konszenzusa szükséges. Ellenkező esetben a színvonal károsodhat és nem leszünk képesek huszonnégy órás folyamatos ellátást biztosítani... Így hiábavalóvá válik mindaz, amiért egy évtizeden keresztül dolgoztunk – tette hozzá Vermes doktor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már feltöltötték a vadetetőket

A téli kemény fagyban és a vastag hótakaró alatt az erdők vadjai nehezen találnak maguknak megfelelő táplálékot. A vadásztársaságok éppen ezért már jó előre felkészültek a téli időjárásra és folyamatosan töltik fel az etetőket. Összességében 46 ezer hektáron, nyolc vadászterületen gondoskodik az ott élő vadakról a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. Tovább olvasom