Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Jégtánc és börze a Vár-tavon

Bár önkormányzatilag kijelölt korcsolyázópálya nincs, mégis sokan csatolják fel a koricipőjüket.
Dunaszigeti Hídi-tó, Zátonyi-strand, Siszler-tó, mosonmagyaróvári Báger-tó, Vár-tó: mindegyik kedvelt korcsolyázóhely. A két hete tartó fagyos időszak alatt a felszínüket jégréteg borítja, ám ennek vastagsága különböző: legalább tíz centiméterre kell híznia a biztonságos sportoláshoz. Délutánonként, s már kora este is fiatalok százai korcsolyáznak a kivilágított Vár-tónál, ahol valószínűleg – a vízügyi szakemberek csak a Dunán és a Rábán mérik az értéket – megvan már a kívánt vastagság.

Igény van rá, hivatalos döntés még nincs

– Mindenki saját felelősségére menjen a jégre Mosonmagyaróváron, kijelölt korcsolyapálya ugyanis egyelőre nincs a városban – mondta Láng István, a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője. – Az igény azonban elég nagy, beállt a jég a Vár-tónál, s úgy tűnik, nincs gond a vastagságával sem. Célszerű lenne azonban hosszabb távon rendezni ezt a kérdést. A Bágeron vannak gyengébb pontok, s fennállhat a veszély a beszakadásra is – mondta az ügyvezető.

Forró teával családi téli sportolásra

A Vár-tó egyébként igen közkedvelt, s mivel sekély, most biztonságosnak tűnő rész: magánkezdeményezésre az esti világítását is megoldották, a tűzoltók segítségével javítottak a jég minőségén. Gyakran egész családok használják, akik forró teával és zsíros kenyérrel érkeznek a kora esti csúszkálásra. Sőt, iskolai foglalkozás keretében is korcsolyáznak már diákok tanári felügyelet mellett. A mosonmagyaróvári Ujhelyi-iskola diákja, Menyhárt Péter például tegnap életében másodszor húzott a lábára korcsolyát: az ott lévő tanulók többsége még csak ismerkedett az élen maradás fortélyaival.

Korcsolyabörze és aktivisták

A magánkezdeményezés névtelenséget kérő elindítója elmondta: jó néhány helyről kaptak segítséget a korcsolyázáshoz.
– A Vár-tó az egyetem tulajdona, a tűzoltók több kocsi vizet hoztak a pálya felengedéséhez: mindannyiuknak köszönettel tartozunk. Sok aktivista a pálya tisztításában, karbantartásában segédkezik. Azt kérjük, hogy kisgyermekek szülői felügyelettel érkezzenek a jégre, hisz azt mindenki saját felelősségére használja. A tó jövőbeli tisztításával, kotrásával, zsilipelésével szabályozhatóvá és kiszámíthatóvá válna a mélysége és a jégréteg vastagsága: ez egyébként most körülbelül 15 centiméter. Sőt, lassan egy börze is elindul, hisz kinőtt használt korcsolyákat is kihoznak a tóra, melyet „rászoruló" gyerekek használhatnak.

Még Mosonmagyaróvárról is kijárnak

Dunaszigeten sincs hivatalosan kijelölt pálya (akárcsak Halászin), ám több befagyott részt is kedvelnek és látogatnak a korisok. A nemrégiben rehabilitált Hídi-tó jege talán a legkedvezőbb, ide még Mosonmagyaróvárról is kijárnak a sport kedvelői. Emellett a Siszler-tavon is koriznak, valamint a Zátonyi-Duna jegének egyik oldalát hokisok, másikat korcsolyázók lepték el: pedig nem messze tőlük, a híd alatt még folyik a víz.
Nagyszabású tervek is vannak a Vár-tó rehabilitációja kapcsán: a korcsolyázás mellett jégszobrászkodásra is invitálják a következő években majd az érdeklődőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapátkerekes találmány dunai használatra

A szigetközi és csallóközi falvakba tervezett úszó vízi erőmű tervezésére heteken belül beadhatják a pályázatot: a társszerződést már aláírták Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz vezetői. A korszerű vízimalomhoz hasonlító szlovák találmányt 168 országban szabadalmaz- tatták, a prototípust hamarosan bemutatják. Tovább olvasom