Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Jégesők, viharok: Ötezer postagalambból kétszáz tért haza

Mosonmagyaróvár - A jégeső, a viharok és frontok több millió forintos kárt okoztak a galambászoknak. A napokban megrendezett németországi versenyre megyénkből körülbelül ötezer galambot küldött a négyszáz tenyésztő. Mostanáig csupán kétszáz tért haza.

Csak megyénkből körülbelül ötezer galambot küldött a négyszáz tenyésztő arra a két hete, szombaton megrendezett németországi versenyre, amelyből mostanra csupán kétszáz tért haza otthonába. A budapesti szárnyasok közül talán még több is odaveszett. A kár szinte felbecsülhetetlen, akár több száz millió forintra is rúghat.

– Ilyen mértékű katasztrófa nem ért még bennünket, amióta a galambokkal foglalkozom. Több év munkája lett oda, a károm körülbelül egymillió forint lehet – panaszolja Nádas Pál mosonmagyaróvári tenyésztő, aki 24 postagalambot küldött ki Németországba. Közülük csupán 11 tért haza eddig. A postagalambok gazdája már sejti: néhány nagyon gyors középtávú galambtól búcsút kell vennie. A versengő madaraknak a verseny alatt jégesővel, viharokkal kellett megküzdeniük. A szakember szerint csak azoknak lehet esélyük a túlélésre, amelyeknek a legtökéletesebb az idegállapotuk, nem érzékenyek annyira a fronthatásokra. A mosonmagyaróvári tenyésztő úgy tudja, hogy a viharos időjárás elől menekülő magyar galambok közül Svédországtól, Dél-Lengyelországon keresztül Hollandiáig több helyen is találtak meg egyedeket, közülük sok odaveszett.

A sejk madarai: Nádas Pál a ˝jövő reménységével˝, az egyik kuvaiti galambfiókával a kezében.
A sejk madarai: Nádas Pál a ˝jövő reménységével˝, az egyik kuvaiti galambfiókával a kezében.

Az óriási kár mellett örömre is ad okot az idei év: sikeres a
fiókakeltetés, igazi klasszisok kerülhetnek ki az idei évjáratból. A negyven éve galambtenyésztéssel foglalkozó Nádas Pálhoz tavasszal érkeztek Al Kullaib Jasem kuvaiti sejk galambjai. Az arab olajmilliomos egy újabb dicsőség reményében küldte Magyarországra a madarakat tenyésztésre.

– Az arab mágnások a hírnévre számítanak, bíznak benne, hogy a kuvaiti galambok utódai szép eredményeket fognak elérni, ezzel is öregbítjük hírnevüket – magyarázza a mosonmagyaróvári tenyésztő, akinek galambházában a száz madár közül 42 fióka az utóbbi hónapokban kelt ki. A kuvaiti galambpár öt utóddal büszkélkedhet, míg az ugyancsak vendég norvég, belga és dán szárnyasok tíz kis növendékkel gazdagították a ˝csapatot˝.

– A 15 ˝külföldi˝ fióka közül hárommal szép eredményeket érhetünk el, ez egy nagyon jó arány. A kuvaiti és a norvég galambok strapabíróak, az előbbiek jól tűrik a nagy hőingadozásokat – teszi hozzá a galambász. A pár hónapos postagalambok esténként egyelőre a ház körül próbálgatják a szárnyukat, három hét múlva azonban kezdődnek a komolyabb ˝edzések˝: augusztus végén ugyanis a 2009-es évjáratú postagalambok versenyére készülnek.

Olvasóink írták

 • 6. CsabaKiraly 2009. július 09. 01:34
  „A Ptarmigan egy madar eszak-amerikaban. Gondolom mashol is el. Egy kis faluban voltam es ott meselte egy oreg, hogy telen reggelenkent kimegy a villany-vezetekek-hez es ossze szedi a madarakat akik ejjel a vezetekbe repultek es torott szarnnyal megfagytak. Volt alkalom, hogy 20-30 madarat vitt haza. Egy alkalommal en is megprobaltam de nekem nem sikerult. Telen vadasznak is rajuk es a kis hazak terraszan gyakran lathato a szarado madar. Sos lebe martjak par percig es utanna kiteszik szaradni, ahogy szarad egyre vorosebb lesz a hus, a vegen barnas-voros lesz. Utanna melyhutoben tartjak. Erdekes latvany.”
 • 5. CsabaKiraly 2009. július 09. 01:24
  „Csak 200 tert haza? Pedig alig 800-bol keszitettunk porkoltet a hazi-bulinkon. :-)) En 29 combot ettem a 13 mell mellett :-)) A nokedli a tanyeromon maradt :-))”
 • 4. gulyas 2009. július 08. 23:14
  „Szerencsétlen galambokat pont a viharzónának eresztették neki, persze hogy megfordulnak és menekülnek előle. Az állomány nagy része soha nem fog hazatérni, mert egy ilyen út megtételére akkor lennének alkalmasak, ha jó fizikai állapotban lennének. Ehhez gondoskodás kell. Ha be is fogadták valahol a galambokat, kevés jön haza.”
 • 3. MTT 2009. július 08. 22:08
  „Nemrég, talán két hónapja, szomjas, kifáradt, jelzéssel ellátott postagalambot fogott a férjem a bejárati ajtónkban, megetettük, megitattuk, pihent 2-3 napot és elengedtük, remélem sikeresen hazatért.”
 • 2. Zsuzsannám 2009. július 08. 20:57
  „Szegény galambok,sajnálom őket! :(”
 • 1. anuvuk 2009. július 08. 15:28
  „A galambok átlagos repülési magassága, pontosan megegyezik a villamos távvezetékek sodronyainak vonalával. Győr. Tihanyi Á uti lakásom ablakán éppenhogy csak kinéztem, a vihar közeledtét lestem, abban a pillanatban egy fehér színű galamb repült a vezetéknek, s mint a kő zuhant alá, nem ez az első eset.
  Évente a távvezetéknek való ütközéstől, több ezer galamb pusztulhat el.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagi sast mentettek

Hegyeshalom - A szakemberek a Lajtán levonuló nagy ár előtt ellenőrizték a hegyeshalmi vésztározóhoz… Tovább olvasom