Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Javultak a tisztítás mutatói

Nyolc település szennyvizét tisztítja az a korszerű létesítmény, melyet tegnap adtak át Héderváron. A beruházás 300 millió forintból valósult meg.
Ebből negyvenet a környezetvédelmi tárca pályázatából finanszíroztak.

Czenki Imre főmérnök az ünnepségen a szennyvíztisztító műszaki oldalát mutatta be. A Mosoni-Dunába már jó hatásfokú tisztított vizet engednek a telepről, s érdekessége még a beruházásnak, hogy két épületet a hőszivattyús fűtésrendszernek köszönhetően látnak el meleg vízzel. Gáspár Ferenc, a kivitelező Teerag-Asdag konzorcium főmérnöke elmondta: a korábbi telepről mindössze két létesítmény maradt meg. A próbaüzem során némi csúszás adódott a tavaszi árvíz miatt, s vízbetörések is nehezítették a munkát. A próbaüzem végén elmondható: a tisztítás hatásfoka kiváló. Juhász József polgármester szerint egy 300 milliós létesítménnyel gyarapodott Hédervár. Kiemelte: reméli, hogy a térséget érintő Mosoni-Duna-rehabilitációs projekt is sikeres lesz, s bekerül a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-be.

Persányi Miklós miniszter elmondta: Szigetközben gond van a vizek mennyiségével és minőségével is, ezért is örömteli egy ilyen beruházás. A térségben a rákötési arány 80 százalék fölötti, ami országos átlagban is kiválónak mondható. „Az organikarendszerű létesítmény 10 ezer ember szennyvizét képes megtisztítani" – tette hozzá.

Persányi Miklós beszélt a Mosoni-Dunáról is: „A programot fontos, országos ügyként képviselem" – mondta a miniszter.
Az október elején folytatódó magyar–szlovák kormánytárgyalásokat is megemlítette: szerinte helyi emberek véleményének kellene meghatározónak lenni ezekben a kérdésekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülni a kockázatot

A mosonmagyaróvári Magyar Szív Egyesület tagjainak tartottak előadást az elmúlt hétvégén a magas… Tovább olvasom