Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Javulóban a munkaerő-piaci helyzet

Némileg csökkent a munkanélküliség a gazdasági válságot követően az elmúlt évben Mosonmagyaróváron és környékén. Az országos átlagnál alacsonyabb, 6,8 százalékos jelenleg az álláskeresők aránya.
A térség meghatározó foglalkoztatóit is érintette a gazdasági válság 2009-től Mosonmagyaróváron és környékén. Leginkább a járműipari beszállítás, az építőanyag-gyártás, a fémfeldolgozás és a gépgyártás szenvedte meg a krízist – derül ki a munkaügyi központ helyi kirendeltsége közelmúltbeli beszámolójából.

A recesszió által érintett cégek elbocsátásokra kényszerültek, amik többnyire nem csoportos leépítést hajtottak végre. Igyekeztek a rendelkezésükre álló eszközökkel kezelni a kialakult helyzetet. A nehéz helyzetbe jutott vállalkozások először a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott dolgozóiktól váltak meg. Ahol pedig további leépítés vált szükségessé, ott a határozott időre szóló szerződések meghosszabbításáról mondtak le.

A gazdasági válság leginkább a járműipari beszállítás, az építőanyag-gyártás, a fémfeldolgozás és a gépgyártás ágazataiban éreztette hatását. Fotó: Kisalföld-archívum
A gazdasági válság leginkább a járműipari beszállítás, az építőanyag-gyártás, a fémfeldolgozás és a gépgyártás ágazataiban éreztette hatását. Fotó: Kisalföld-archívum


A visszaesés hatása nagyban érződött a munkaügyi központ forgalmán. A kirendeltségeket felkeresők létszáma 2009-ben megközelítette a 6 ezret, a gazdaság élénkülésével aztán számuk az elmúlt évben már némileg csökkent. A recesszió a régiós szintnél is nagyobb negatív változást hozott a kistérségben, hiszen itt magas az exportorientált feldolgozóiparban dolgozók száma és aránya. Míg 2008-ban 4628 álláskeresőt tartottak nyilván, addig egy évvel később már 5815 volt a létszámuk, ami tavaly 5544-re csökkent. A munkanélküliség aránya összességében az országos átlagnál kedvezőbb, a recesszió előtt 4,3 százalékos volt a ráta, ami az elmúlt év elején már elérte a 7,9 százalékot. Idén februárban pedig 6,8 százalékra csökkent. Idén tavasszal tovább javult a térség munkaerő-piaci helyzete.

Az autóipar ismét fellendült, illetve az országos közfoglalkoztatási programok sok munkalehetőséget teremtenek a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a vízügy és az árvízvédelem területén. Ugyancsak kedvező, hogy a szezonális ágazatok munkaerő-kereslete is növekszik.

Az elmúlt hónapokban a munkáltatók leggyakrabban mezőgazdasági segédmunkást, szakácsot, felszolgálót, kőművest, szobafestőt, lakatost, hegesztőt, valamint egyéb betanított munkást kerestek. Magasan kvalifikált dolgozókat főként műszaki területeken fogadnának a cégek. Gyakran speciális szakterületeken szerzett gyakorlattal, magas szintű német- vagy angolnyelv-ismerettel.

A válság a szakképzetlen, nyolc általános vagy annál kevesebb iskolával rendelkezőket érintette leginkább. A regisztrált munkanélküliek közt az arányuk elérte a 35 százalékot. Az alapfokú végzettségű álláskeresők több mint negyede 50 év feletti. A fiatal munkanélküliek többsége középfokú végzettségű: 66 százalékuk végzett középiskolát, további hét százalékuk diplomás.

A munkaügyi központ szerint a város alap- és középfokú, valamint szakképző intézményei elegendőek a képzett munkaerő utánpótlására. A beszámoló kitér arra is, hogy az osztrák munkaerőpiac teljes megnyitása várhatóan nem jelent különösebb feszültséget a térségben, a vállalkozások körében azonban vannak bizonyos félelmek ezen a téren.

Olvasóink írták

 • 4. BJ.MÓVÁR 2011. május 11. 09:22
  „A javuló helyzet nem a kormányt dicséri,csak szeretnék úgy beállítani a dolgokat! Azt is be kellene vallani,hányan mentek Ausztriába dolgozni,és ezzel csökkent a Magyarországon adót fizetők száma is nem csak az állást keresőké! Munkahelyeket nem teremtettek!”
 • 3. INVEKTUS 2011. május 09. 16:30
  „Ja javul
  szezonális munka , meg közmunka 3, 4 honapig
  ez a siker mi??”
 • 2. Ing.Böck 2011. május 06. 16:38
  „Ideje volna, miután 1 Millio új munkahelyet igért !!!”
 • 1. pidali 2011. május 05. 22:37
  „aki akar az dolgozik, aki meg nem az úgyse fog,lehet hogy neki van igaza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianon vándorkiállítás Mosonmagyaróváron

A várpalotai Trianon múzeum vándorkiállítása május 17-től Mosonmagyaróváron lesz látható. Május… Tovább olvasom