Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Javaslatcsomag az új civil törvényhez

A készülő civil törvény előnyeit-hátrányait vitatták meg az érintettek a napokban. Javaslataikat Nagy István országgyűlési képviselőnek juttatják el.
A civil szervezetek jelentős változásokra számíthatnak jövő év elejétől. Az új törvényt várhatóan még az őszi parlamenti ciklusban elfogadja az Országgyűlés és 2012 januárjától lép érvénybe. A törvénytervezet megvitatására gyűltek össze a helyi szervezetek a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség meghívására. Nagy Sándor elnök szerint javaslataikat e tárgyban augusztus 31-ig foglalják össze és eljuttatják Nagy István országgyűlési képviselőnek.

Patonai Gábor, a szövetség projektkoordinátora részletesen is kitért a törvénytervezet elemeire, kiemelve az újdonságokat. Így az egyesületek és alapítványok mellett új formaként civil társulásokat lehet létrehozni, melyekhez már három tag is elég és akár egyesületté is alakulhatnak a későbbiekben. Újdonság továbbá, hogy a tervezet mélyebben foglalkozik a szervezetek felszámolásával, csődeljárásával, megszüntetésével. A civil szervezetek nyilvántartására is külön kitérnek.

Nagy Sándor elmondta: ma nincs pontos szám arról, hány civil szervezet létezik, viszont a törvénytervezet szerint fontos lenne a regisztráció, mely akár elektronikus úton is intézhető. Jelentős változást jelent továbbá, hogy jövő év elejétől közhasznú és nem közhasznú szervezetek működnének. Előbbit szigorú feltételekhez kötnék.

A mosonmagyaróvári találkozón dr. Késmárki István, a Mofém Rt. Horgász Egyesület elnöke felvetette: egy szervezet közhasznúságát ne pénzügyei, hanem tevékenysége alapján döntsék el. Továbbá a helyi önkormányzatok határozhassanak arról, mely civil szervezetek közhasznúak.

Elhangzott, hogy Civil Információs Portál jönne létre, s megyénként civil információs centrumok. Megalakul a Nemzeti Együttműködési Alap is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkszépítés a mosonmagyaróvári Városkapu téren

A mosonmagyaróvári Városkapu téren a Dzsungelország kertészet régi felvételek alapján a múlt század… Tovább olvasom