Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Játszótér, park és épületfelújítások

Szigetköz–Mosoni-sík - Főként EU-konform játszóterek kialakításán, közterek szépítésén, hivatali és egyházi épületek felújításán gondolkodnak a Szigetköz–Mosoni-sík Leader Egyesület Munkaszervezetének tagjai, a helyi önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2013-ig összesen 262 milliárd forint áll az érdeklődő önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek és magánszemélyek, vállalkozók rendelkezésére, a különböző vidékfejlesztési célokra november 30-ig lehet pályázni. A Szigetköz–Mosoni-sík Leader Egyesület Munkaszervezete mintegy 1,2 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből 580 millió forint osztható szét falumegújításra és -fejlesztésre.

– Az épületek külső felújítására, parkosításra, játszóterek kialakítására várhatóan több önkormányzat is pályázik majd – jósolja Balsay Zsuzsanna, a munkaszervezet elnöke. Kimle polgármestereként elmondta: gondolkodtak épületek korszerűsítésén, valamint egy kimlei és egy novákpusztai játszótér létrehozásán. Januártól a Leader-munkaszervezet a korábban a védőnői szolgálatnak helyet adó, nyolcvan négyzetméteres épületbe, a művelődési ház közelébe költözne.

Szőke László településvezető tájékoztatása szerint a hegyeshalmiak a polgármesteri hivatal előtti teret építenék át. A nemrég közel 10 millió forintos akadálymentesítésen és belső korszerűsítésen átesett hivatali épület külső tatarozására, nyílászárócseréjére is gondoltak. A Stettni-tónál a színpadot újítanák fel, az egyházak a templom kerítésére pályáznának. A helyi természetjáró egyesület már kész tervekkel rendelkezik egy túraútvonal kialakításáról. Erről a szomszédos Nickelsdorffal is egyeztettek. A német önkormányzat egy kisebb tájház létrehozására pályázna.

A lébényiek egy „hét nyelven beszélő" játszóteret álmodtak meg a sportpálya mellett, a tölgyerdő közelében. Feketeerdőn is egy EU-konform játszótérre adják be a pályázatot, de amint Novák András polgármester elmondta, a modern faluképbe illő parkosításon, a buszmegálló és környékének díszburkolattal való bevonásán is gondolkodnak.

Darnózselin is számos ötlet felmerült, többek közt a közösségi ház fejlesztése, udvarán egy játszótérrel, a temetőben sétáló kialakítása. A bezenyeiek rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntenek arról, hogy mire adják be pályázatukat a hónap végéig, lehetséges egy park kialakítása padokkal és egy szoborral.

A várbalogi önkormányzat a falu játszótérének korszerűsítését látja kivitelezhetőnek, s az óvoda és a községháza hőszigetelésére is pályáznának, az utóbbit nyílászárócserével egybekötve.

Újrónafő viszont nem él most a pályázás lehetőségével, a hetvenmillió forintos éves büdzsével rendelkező falu idén 27 millió forintos fejlesztési hitelt vett fel. Megvárják, hogyan alakul a jövő évi költségvetésük és ennek függvényében határoznak a célokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idős asszony mellé ápolót keresnek

Kisbodak - A kilencvenöt éves kisbodaki Szalay Erazmusné mintegy egyévnyi kórházi ápolás után… Tovább olvasom