Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Játszik, nevel, búcsúztat és kertészkedik

Gyermekkorában arról álmodott, hogy felnőttként házakat tervez vagy éppen színész lesz, aztán az élet a könyvtáros– népművelő szakma felé sodorta. Bérci Csaba – akit sokan tanárként és polgári gyászszertartások szónokaként is ismerhetnek – most hatvanéves.
Gyermekként kis kockákból Eiffel-tornyot épített. Ekkor még az építészmérnöki pálya vonzotta. Aztán 15 évesen Pardavi Tiborné irányításával színjátszott. Itt döntötte el, hogy tovább tanul, hogy színjátszó-rendező lehessen.

Végül a népművelés–pedagógia szakon végezte el a főiskolát. Bérci Csabát, a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola pedagógusát, vetélkedők szervezőjét, műsorvezetőt és polgári gyászszertartások szónokát hatvanadik születésnapján kerestük fel.

– Pályakezdőként a Mofém-kultúrházba kerültem népművelőként. Harmincegy éve munkahelyem a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola. Itt vezettem hat éven keresztül a Kamasz Színpadot, melynek tagjai közül többen ma a Theatrum ad Flexum köreiben játszanak. Diákok számára kedves olvasmányokat, történeteket dolgoztunk fel. Büszke vagyok arra, hogy számos országos elismerést nyertünk.

Bérci Csaba: A kert megnyugtat, kikapcsol és látni az elvégzett munka eredményét.
Bérci Csaba: A kert megnyugtat, kikapcsol és látni az elvégzett munka eredményét.

A színjátszás egyébként kiváló nevelési eszköz önmagunk kifejezésére, a jó kommunikációra. Egyébként ezt ma a Móra-iskola nyolcadikosai számára a drámapedagógiai órákon viszem tovább a régi Kamasz Színpad néhány, már felnőtt tagjával. A Theatrum ad Flexum köreiben is játszom. A társulatot fenntartó Baráti Kör a Művészetért Alapítvány kuratóriumának korábban elnöke is voltam – meséli Bérci Csaba.

Ő indította el, mint a Hunyadi Diákmozgalomért Alapítvány elnöke, a kaszinóvetélkedőket, de Mosonmagyaróvár több rendezvényén is találkozhatunk Bérci Csabával műsorvezetőként. Sokan ismerhetik polgári gyászszertartások szónokaként is. Nehéz és szomorú feladat – melyre 1979-ben kérték fel először, amikor is a Mofém elhunyt dolgozóit búcsúztatta – ez bevallása szerint, igyekszik feloldani az elmúlás fájdalmát a hozzátartozókban.

Az egyébként háromgyermekes, sokoldalú édesapa mindezek mellett a kertben is otthon érzi magát. „Megnyugtat és látványos, hiszen hamar látni az elvégzett munka eredményét" – értékeli a kertbarát, aki díjazott pálinkákkal is büszkélkedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltaszított fele királyság - Részletes térképpel

A 236 oldalas könyv jóval több, mint egy átlagos kiadvány, hiszen harminckét oldalas szigetközi fotóalbumot és hullámtértérképet is magába foglal. Tovább olvasom