Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Járvány után újra fogad a bölcsőde

Náthával, köhögéssel jelentkezett az orvosnál a rajkai kisgyerekek többsége a helyi bölcsődéből. Az RS-vírus okozta közösségi járvány miatt múlt hétre szünetet rendeltek el az intézményben.

Már vidáman játszottak a rajkai bölcsődések, miközben többségük az elmúlt hetekben – akár súlyossá vált – betegséggel küzdött meg. Emiatt döntöttek arról, hogy egy hétig szüneteltetik az intézményt. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerv járványügyi osztálya tájékoztatása szerint közösségi járványt jelentettek innen, miután a gyermekek 84,2 százaléka betegedett meg. Mintavétel három esetben történt, két betegnél RS-vírust mutattak ki. Az említett vírus egyébként közönséges náthához hasonló tüneteket okoz, ám súlyos légúti fertőzést is eredményezhet.

– Folyt az orruk, köhögtek, néhányuknál a hörgők gyulladását észleltem, sőt, egy kisgyereknél tüdőgyulladást diagnosztizáltam – magyarázza a gyermekeket kezelő dr. Kiss Beáta, aki szerint csupán ketten-hárman maradtak egészségesek. A szakember szerint ez praxisában újdonság, hogy – miután a járási népegészségügyi szakigazgatási szervvel egyeztetett – a bölcsőde szüneteltetését rendelte el.

– Nem fordult még elő olyan, hogy egészségügyi okokból be kellett zárnunk az intézményt. Az orvos tanácsára ezzel azt szerettük volna megakadályozni, hogy súlyosabbá forduljon a gyermekek egészségi állapota, szövődmények ne alakuljanak ki – mondja már Szalainé Szabó Mária intézményvezető.

A rajkai bölcsisek többsége már gyógyultan játszik az intézményben.
A rajkai bölcsisek többsége már gyógyultan játszik az intézményben.

A rajkai 24 férőhelyes bölcsődébe jelenleg 19 gyermeket írattak be. Közülük tegnap 15-en tartózkodtak bent (ketten családi okok miatt hiányoztak, ketten azonban még most gyógyulnak), miután ezen a héten már kinyitottak. Nyitás előtt minden használati tárgyat fertőtlenítettek, a ruhákat átmosták.

– Ez az első közösség, ahová a legkisebbek bekerül-
nek, az immunrendszerük most edződik. Cseppfertőzéssel könnyen elkapják egymástól a betegségeket – vélekedik Nagy Edit gyermeknevelő, aki szerint megelőzésként a bölcsisek több zöldséget és gyümölcsöt, teát fogyasztanak, odafigyelnek a helyiségek szellőztetésére és az öltözködésükre is. Továbbá kérték a szülőket, hogy lázasan ne vigyék gyermeküket az intézménybe.

Ez a megyében idén az első eset, hogy egy intézményt szüneteltetnek vírus miatt – tudtuk meg dr. Széles Klárától, a megyei járványügyi osztály vezető főorvosától. A szakember szerint minden bizonnyal máshol is előfordul az RS-vírus, azonban csak a rajkai bölcsődések körében mutatták ki a járványügyi vizsgálat során. Az osztályvezető hozzátette: korábban a H1N1-vírus idején volt gyakori a fertőzés miatti intézménybezárás, melyet akár a fenntartó is elrendelheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróváron 150 millió forintból folytatják a panelprogramot

A város minden panelépülete részt vesz a programban. Tovább olvasom