Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Januártól új szervezeti keret a vízügynél

A vízügyi igazgatóságokat egy kormánydöntést követően januártól két részre bontják: a megalakuló, s engedélyeztetéssel foglalkozó vízügyi felügyelet önálló szervként működik tovább.
Az Alkotmánybíróság döntése alapján a felügyelet dolgozóit, mint az államigazgatásban részt vevő vízügyeseket köztisztviselői státusba sorolták. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a jelenlegi szabályozás szerint szakhatósági engedélyt kiállító szervként is működik, így államigazgatási feladatokat is ellát.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben úgy döntött, hogy emiatt a vízügyi igazgatóság szakembereit köztisztviselőként kell alkalmazni. Információink szerint november elején esküt is tettek az érintett vízügyes szakemberek.

Pozícióját azonban legtöbbjük nem tarthatja meg sokáig: az időközben végrehajtott átszervezések következtében ugyanis januártól sokan ismét közalkalmazottak lesznek, hisz a vízügyi igazgatóságokat két részre bontják. A vízügyi felügyeletnek az engedélyeztetési kérelmek elbírálása lesz a feladata, s csak az ott dolgozók maradhatnak köztisztviselők. A vízügyi igazgatóság munkatársai januártól ismét közalkalmazotti státusba kerülhetnek. A minisztériumi rendelet célja minden bizonnyal a pénzmegtakarítás, ám egyes szakmai vélemények szerint furcsa döntés született, ugyanis nem szerencsés úgy kiadni egy-egy engedélyt, hogy az illetékes nem ismeri az érintett területet.

Hivatal alakul

Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) vezetője lapunknak elmondta: az engedélyek kiadását kiveszik a vízügyi feladatok köréből. Ezekről önálló szervként egy hivatal dönt majd.

Megosztják a feladatokat

– A kormány nemrég határozott arról, hogy a minisztérium alatt működő helyi szerveket hogyan kell átszervezni – kezdte Janák Emil. – Ez főleg a vízügyi igazgatóságot érinti. A jelenlegi feladatainkat megosztják, és a hatósági tevékenységet első ütemben leválasztják a vízügyi igazgatóságról. Ez önálló államigazgatási szervkénti vízügyi felügyelet néven működik tovább. Tehát a hatósági osztály és műszaki dolgozók közösen kerülnek e szervezetbe.

A megmaradó vízügyi igazgatóság neve megváltozik, ezután Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság lesz a hivatalos elnevezése. Tevékenysége némiképp kibővül: minden olyan feladat idekerül, mely nem közvetlenül a hatóságra tartozik. Ez a két szervezet január elsejétől dolgozik. Emellett harmadikként ott szerepel még a környezetvédelmi felügyelőség.

– Hosszabb távon a kormányhatározat szerint a második ütemben ehhez fog kerülni a most újonnan létrehozandó vízügyi felügyelet.

Januártól visszaminősítés

– 1994-ben a vízügyi igazgatóságokat átszerveztük. A cél az volt, hogy hatóságként működjenek, leválasztva róluk a termelést. Így nálunk ezerhétszázból maradtunk négyszáznegyvenen. A vízügyi igazgatás egyértelműen államigazgatási jogkörben járt el, ezért a besorolását már akkor meg kellett volna változtatni, azonban az átszervezéseket követően is maradtunk közalkalmazottak. Alkotmánybírósági határozat állapította meg ennek alkotmányellenességét. Visszamenőlegesen köztisztviselői kategóriába kellett besorolni a vízügyi igazgatóság azon dolgozóit, akik alapvetően az államigazgatásban vettek részt. Az Éduvízignél ez kétszáz embert érintett. Januártól azonban akik nem kerülnek be a vízügyi felügyeletbe, vagyis maradnak az igazgatóságnál, azokat vissza kell minősíteni közalkalmazottá – mondta Janák Emil.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tehetünk a természetért?

A NyME Növénytani Tanszék minden érdeklődőt szeretettel vár Márkus Ferenc, WWF Magyarország… Tovább olvasom