Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Januártól gazdasági társaság szervezi a kultúrát

Mosonmagyaróvár - Nonprofit gazdasági társaságként működik tovább januártól a Flesch Károly Kulturális Központ. Az átalakítást a kulturális minisztérium nem látta indokoltnak.
A döntés óta eltelt időszakban elkészültek azok az alapdokumentumok, amelyek elfogadásával határozhatott a testület arról, hogy a kulturális központot mint költségvetési intézményt jogutód nélkül megszünteti, s tevékenységét nonprofit gazdasági társaság tulajdonosaként működteti tovább. Erről legutóbbi ülésükön határoztak a képviselők.

A törvény előírásának megfelelően a döntés meghozatala előtt harminc nappal az oktatási és kulturális miniszter véleményét is be kellett szerezni az átalakítással kapcsolatban. Eszerint a minisztérium közművelődési főosztálya csak akkor tud egyetérteni az önkormányzati intézkedéssel, ha annak végrehajtásával várhatóan nem csökken a településen a kötelező közművelődési feladatellátás eddigi színvonala, sőt, remélhetőleg még fejlesztést is eredményez.

A minisztérium illetékesei azonban összességében nem látják alátámasztottnak, kellően indokoltnak a kulturális központ megjelölt megszüntetési okát.

Ennek ellenére a képviselő-testület határozott az intézmény megszüntetéséről és a társaság létrehozásáról. Ennek megfelelően a cég az önkormányzat kizárólagos részvételével, egyszemélyes társaságként jött létre. A Flesch művelődési központot és a Fehér Ló Közösségi Házat (mely az FKKK tagintézménye) az önkormányzat – a tulajdonjog megtartása mellett – a társaságnak ingyenesen használatába adja.

Az alapító okiratban az első ügyvezetővé Böröndi Lajost nevezték ki. Ezzel együtt háromtagú felügyelőbizottságot is létrehoztak Beke Ká-
roly, Török Katalin és Faddi Horváth Pál részvételével. A kulturális központ új neve Flesch Károly Non-Profit Kft. lett. A határozat szerint az ügyvezető köteles mindazokkal a jelenleg az FKKK-nál dolgozó közalkalmazottakkal munkaszerződést kötni, akik itteni továbbfoglalkoztatásukhoz hozzájárultak.

Az önkormányzat feladatellátási szerződésben rögzítette a társaság kötelező feladatait. Ennek megfelelően a közhasznú szervezetnek meg kell szerveznie egyebek mellett a regionális Flesch Táncfesztivált, kétévente a regionális nyugdíjas Ki mit tud? rendezvényt, a városi majálist, a Városüzemeltetővel közösen a hármas határ menti találkozót és kirakodóvásárt, a nyári fesztivált, a városi szilvesztert, valamint a nemzeti ünnepek megemlékezéseit. Feladata továbbá a Moson Megyei Műhely megjelentetése, bemutatkozási lehetőséget kell biztosítania a városban működő művészeti egyesületeknek, csoportoknak, helyet biztosítani azoknak a civil szervezeteknek, amelyek eddig is ott működtek, valamint műsor- és programszolgáltatás, színházi produkciók fogadása.

A társaság vállalkozási tevékenységet is folytathat, ám kizárólag közhasznú céljainak megvalósítása érdekében. Az így elért nyereségét nem oszthatja fel. A társaság közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, és azoknak anyagi támogatást nem nyújthat.

A testület szavazott továbbá arról is, hogy a feladatok ellátásához a következő évre 104 millió forint támogatást nyújtanak a társaság részére. A képviselők döntöttek az új társaság ügyvezetői álláshelyére a pályázat kiírásáról is. A tervek szerint februárban határoznak majd az állás betöltéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül alakítják át az átkelőt?

Hegyeshalom - A vám- és pénzügyőrség – vállalva a lépés jogi következményeit – a… Tovább olvasom