Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Jánossomorja: tavaly 150 milliója maradt a városnak

Várbalog jövő évtől Jánossomorja önkormányzati hivatalához csatlakozna.
A tavalyi és az idei büdzsé mellett e havi soros ülésén tárgyalta Jánossomorja képviselő-testülete az Újrónafővel és Várbaloggal közös intézményi társulását, a helyi alapfokú művészeti iskola térítési díjait. Döntöttek arról is, hogy felújítják a Sipőcz utcát.

A nemrég elhunyt Drobnitsch Tamásra, a kisváros díszpolgárára, korábbi önkormányzati képviselőre emlékeztek a szerdán tartott képviselő-testületi ülésen. Balsay Sándor képviselő egy minap a birtokába került korabeli képeslapot mutatott be, amit Drobnitsch Tamás édesanyja adott fel fia születéséről hírt adva.

Jánossomorja 2011-es és idei első negyedéves büdzséjét tárgyalva Luka János a gazdasági bizottság elnökeként arról beszélt, hogy a város pénzügyi és vagyoni szempontból 2011-ben pozitív évet zárt. A 2010-es 115 millió forintos pénzmaradvánnyal szemben tavaly 150 millió forintjuk maradt meg. A betervezett iskolafejlesztés elmaradt, ám ezt a pénzt nem költötték el. A képviselő utalt az adóhátralékokra, elsősorban a gépjármű- és az építményadónál mutatkozik több millió forintos elmaradás. Az önkormányzati ingatlanok bérlői 3,8 millió forintos lakbértartozást halmoztak fel. Igaz, köztük olyan is akad, aki egymillióval tartozik. Az idei költségvetés első negyedéves módosításánál elhangzott: betervezték a tornacsarnok külső szigetelését és a helyi sportegyesületet 3,5 millióval segítik az öltöző felújítására beadott sikeres pályázatuk esetén.

Jánossomorja Újrónafővel és Várbaloggal még 2004-ben hozott létre társulást a közoktatási feladatok ellátására (közben mindkét kistelepülésen megszűnt a tagiskola). Luka János szerint ez a társulás kedvező Jánossomorjára nézve, mert enélkül nem érkezne 15–16 millió forint az oktatási feladatok ellátására. Kurunczi Károly polgármester emlékeztetett: 2013 januárjától megszűnik a kistérségi társulás, és ezen belül a mikrotársulások is. A továbbiakban a társulások önkéntesen működhetnek tovább.

A képviselők határoztak a helyi alapfokú művészeti iskola 2012/2013-as tanévi térítési díjairól is, melyek döntésük szerint változatlanok maradnak. A jánossomorjai idősek klubjában április elsejétől az igénybevétel napi díja 120 forintról 200 forintra emelkedett. Ezt a 80 forintos különbözetet átvállalják az igénybe vevő idősektől. Az idén februárban alakult Moson-Szél Kulturális, Szabadidő és Sport Egyesület 250 ezer forintos támogatásra számíthat az önkormányzattól. A képviselők zárt ülésen beszéltek a Kiváló Tanító, Kiváló Tanár, Kiváló Óvónő és Jánossomorja Kiváló Tanulója címek adományozásáról.

Idén húszmillió forintot fordít Jánossomorja útfelújításra: a Sipőcz utca aszfaltozása mellett megmaradó összeget a péteri városrész és a körzeti iskola közötti kerékpárút létesítésére szánják. Mivel a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár jelenlegi vezetőjének megbízatása augusztus végén lejár, az intézményvezetői állásra pályázatot írnak ki (ennek beadási határideje július 31.). Az ülésen valamennyi képviselő rábólintott Várbalog azon szándékára, hogy jövő évtől Jánossomorja önkormányzati hivatalához csatlakoznának. A kistelepülés most Újrónafővel tart fenn közös körjegyzőséget, ám így ketten sem érik el a törvény által előírt kétezres lélekszámhatárt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parkért

A Majoroki Kör Egyesület ötödik alkalommal szervezi meg május 12-én, szombaton délelőtt 9 órától a… Tovább olvasom