Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Jánossomorja nem tervez hiánnyal

Az állam 6,2 millió forintot vállal át a várostól – derült ki a jánossomorjai képviselő-testület minapi ülésén, melyen a kisváros idei büdzséjét is részletesen tárgyalták.

Az idei költségvetés eltérő a korábban megszokottaktól. „Olyan változásokat élünk meg ezekben a hetekben, amelyek gyökeresen megváltoztatták a költségvetést. Gondolok itt például az oktatásra. A tanárok átkerültek a tankerülethez, az állam alkalmazásába. Feladataink közé tartozik továbbra is a pedagógusok legjobb körülményeinek megteremtése, hogy a legtöbbet tudják kihozni a diákokból.

A következő tanév már teljesen az új forma szerint kezdődik, ami most még nem teljesen tiszta, ám addigra azzá válik. A másik változás, hogy a járási hivatal megalakulásával nyolc státus került el tőlünk, és három munkatárs került át a járási hivatalhoz. Ez a költségvetést alapjában véve nem befolyásolja, az új változásoknak megfelelően kellett elkészítenünk" – közölte Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere.

Hozzátette: az idei költségvetés nem tervez hiánnyal. A képviselő-testület a város idei kiadásainak összegét 1,1 milliárd forintban állapította meg, a bevételek összegét pedig 961 millió forintban. A hiány finanszírozását a tavalyi pénzmaradványból oldják meg, így a bevételi főösszeg megegyezik a kiadásokéval.

Jánossomorja képviselő-testülete szerdán tárgyalta az idei költségvetést.
Jánossomorja képviselő-testülete szerdán tárgyalta az idei költségvetést.

A minap a kormányhivatalban aláírták a megállapodást, miszerint az állam átvállal 6,2 millió forintot Jánossomorja tartozásából (ez egyébként adósságuk 40 százaléka). A kisváros még a könyvtár felújítására vett fel 20 millió forint kamatmentes hitelt a Közkincs Program keretében.
Luka János, a pénzügyi bizottság elnökének tájékoztatása szerint hitelfelvétellel nem kell számolnia Jánossomorjának. – Úgy gondolom, hogy ez itt nem újdonság, nálunk az úgymond „szigorított előírások" már az évek során kialakultak – tette hozzá.

Winkler László, a szociális bizottság elnöke elmondta, nagyon sokat jelent a bizottság költségvetésében az, hogy két és fél millió forinttal emelték a szociális segélyt, mellyel támogathatják a rászorulókat.

Lőrincz György alpolgármester javasolta, különítsenek el egy keretet a Szórády-féle hengermalom részére, melyet 2011-ben vett át az önkormányzat. A városban tervezett térfigyelő rendszer létrehozásához ugyanis beruházás, fejlesztés szükséges a malomban. A képviselő-testület javaslatát elfogadta, így hárommillió forintot csoportosítanak át erre a célra az általános tartalék terhére.

Bella Zsolt, a kulturális, oktatási és sportbizottság elnöke javasolta, a katolikus egyházközség támogatását emeljék meg egymillió forinttal. A testület a javaslatot szintén elfogadta, így az eddigi hárommillió forintról négyre emelkedik a támogatás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-esen: mikrobusz és Audi ütközött - négy sérült

Közlekedési baleset történt pénteken kora reggel az M1 autópályán, Mosonmagyaróvár térségében. Tovább olvasom