Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jánossomorja: kivárnak az iskolafejlesztéssel

A mosonszentpéteri városrész tagiskolájának fejlesztéséről, az építményadó emeléséről, a fiatalokat támogató ösztöndíjrendszerről tárgyalt többek közt szerdai ülésén Jánossomorja városvezetése.
Jánossomorja képviselő-testülete szerdán tárgyalta az idei büdzsé háromnegyed éves teljesítését, a jövő évi költségvetés koncepcióját. „Az önkormányzat jól áll, hiszen az adóbevételek 93–99 százalékban teljesültek mostanáig. A kiadásoknál érezhető a takarékoskodás, ami becsülendő" – foglalta össze Gotsch János képviselő.

Kurunczi Károly polgármester a jövő évi költségvetési koncepcióval kapcsolatosan elmondta: a tervezéséhez nagyon kevés információ állt rendelkezésre, ennek ellenére alapos anyag készült. Winkler László javasolta, hogy különítsenek el jövő évre egy keretet a mosonszentpéteri városrész Klafszky-tagiskolája vizesblokkjának felújításához, hogy kulturált körülményeket alakítsanak ki az ott tanulók és dolgozók számára. Bella Zsolt képviselőként és iskolaigazgatóként azt hangsúlyozta, hogy korábban arról döntött a testület, hogy 2014-ig bővítik a Körzeti Általános Iskolát és ide hozzák majd át a mosonszentpéteri diákokat.

– Túlságosan nagy beruházásba nem kellene mostanában belefogni – mondta el véleményét Lőrincz György alpolgármester e témában, aki szerint érdemes lesz megvárni az iskola ügyében a jövő évi változásokat. „2013 szeptemberére elképzelhető, hogy valaki rajtunk kívül eldönti, hogy bezárják a Klafszky-tagiskolát. Ezen időpontot érdemes lenne megvárni" – hangsúlyozta az alpolgármester. Wennesz József Károly azt emelte ki, hogy ha a mosonszentpéteri iskola bezárása után az épület közösségi célokat fog szolgálni – mint ahogy tervezték –, akkor a fejlesztésre fordított összeg nem lesz kidobott pénz.

– A Klafszky-iskola jövőjét felülírta a történelem, a gazdasági válság. Három éve szeretnénk pályázni a központi iskolára, de eddig nem volt megfelelő pályázati lehetőség – mondta Kurunczi Károly, aki arra kérte a tagintézmény vezetőjét, hogy a büdzsé tervezéséig kérjen árajánlatot a Klafszky-iskola vizesblokkjának átalakításához.

A városvezetők az építményadó mértékéről is vitáztak. Winkler László amellett érvelt, hogy Jánossomorjának „rendes" adóbevétele van, ezért érdemes lenne meggondolni a változtatást. Lőrincz György szerint azonban legközelebb egy év múlva lesz majd lehetőség újabb emelésre és a 200 forintos többletből származó mintegy 26 millió forint jól jönne a városnak. Végül a képviselők – egy ellenszavazattal – a 2007 óta változatlan mértékű építményadó 700 forintról 900-ra (négyzetméterenként) változtatásáról határoztak.

A találkozón szó volt továbbá a Kék Bagoly Bölcsőde alapító okiratának módosításáról (42 kisgyerek helyett 39-et fogadhatna az intézmény). Tárgyaltak a Bursa Hungarica-ösztöndíjról, melynek keretében mintegy negyven helybeli, felsőoktatásban tanuló hallgatót segítenek. Az alpolgármester által kidolgozott, fiatalok helyben maradását támogató rendszerről a jövő évi költségvetés tükrében döntenek majd – hangzott el még.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár: piros egyest kapott a polgármester

Éles politikai felhangokkal és adok-kapokkal indult Mosonmagyaróvár önkormányzata… Tovább olvasom