Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Jachtklub kikötői engedély és bejegyzés nélkül

Az ásványrárói jachtkemping bérlője ellen garázdaság gyanúja miatt folyik nyomozás. Feljelentője járandóságát követelte: ehelyett brutális támadást kapott. A sértettek a polgármestertől kértek volna segítséget, akiről úgy tudták, a bérlővel kapcsolatban áll. A polgármester viszont állítja: ők hivatalosan nem is tudnak jachtklub működéséről a településen.
Az alsó-szigetköziek szerint a vízpótlásuk gátja az az osztrák tulajdonú ásványrárói jachtkikötő, melyet félt a helyi polgármester. Még a települést bemutató internetes portálon is ez áll: két nem engedélyezett kikötőjük van. Amint arról meggyőződhettünk: a hivatalos dokumentumok hiánya ellenére működik is. A székesfehérvári Medve Attila és felesége két hónapig dolgozott a kikötőben és kempingben. Onnan azonban szó szerint a rendőrök menekítették ki őket, mivel a felbőszült bérlő hallani sem akart munkabérük kifizetéséről: ehelyett – elmondásuk szerint – megtámadta őket.

Egyre több vendég érkezett

– A jachtkemping osztrák bérlőjének már korábban is dolgoztam – kezdte Medve Attila. – Egy általa bérelt ausztriai karosszériaműhelyben segédkeztem, de tudomásom szerint egy panziót is vezetett ott. Tavasszal szólt nekem, hogy keressek valakit, aki az ásványrárói kempingjét vezetné a nyári hónapokban. A feleségem tanár – így júliusban és augusztusban pihenhet –, innen jött az ötlet. Időközben nekem eltört a kezem, így nem tudtam kijárni Ausztriába dolgozni.

Ehelyett segítettem Ásványrárón, melyre szükség is volt. Június közepén kezdtünk, s egyre nagyobb lett a forgalom: még tengerjáró jachtok is érkeztek. A rengeteg teendő miatt – volt, hogy hetvenen is megszálltak a kempingben – a megbeszéltek ellenére nem pénteken, csak szombaton tudtunk hazamenni Székesfehérvárra, s másnap már jöhettünk is vissza.

300 ezerrel tartozott

Böősy Imre polgármesterrel többször is találkoztunk: a kempingbe gyakran lejött, hisz egy csónakja is van itt, s többször is segített a munkálatoknál. Az osztrák bérlő nekünk többször is eldicsekedte, hogy kapcsolatban áll a polgármesterrel. Igaz, ezt ő nekünk mindig tagadta. A bérlővel úgy egyeztünk meg, hogy hetente fizet nekünk. Eleinte csak lecsipkedett a kialkudott összegből, egy idő után pedig már egyáltalán nem fizetett. A szezon vége előtt két héttel „felmondtunk". Szóltunk neki, hogy fizessen ki bennünket: addigra már kettőnknek összesen 300 ezer forinttal tartozott.

Kézzel verte be az ablakot

– Az osztrák azonban követelésünkön annyira feldühödött, hogy nekünk támadt. Feleségemmel csak annyi időnk maradt, hogy beugorjunk az autónkba: közben az osztrák puszta kézzel kitörte az oldalsó ablaküvegünket. Ekkor behajtottunk a közeli gátőr udvarára, s a házigazdától kértünk segítséget. Kihívtuk a rendőrséget, s csak az ő segítségükkel tudtuk elhagyni Ásványrárót. Igaz, addigra a bérlő – valószínűleg barátnője segítségével – eltűnt a helyszínről, a rendőrök nem találták. Úgy tudom, az osztrák férfinek többször meggyűlt már a baja az ausztriai rendőrséggel is. Mindenesetre feljelentést tettünk a rendőrségen, s kártérítési pert indítunk.

Hiába ígérte, nem segít

– Az eset után felvettük a kapcsolatot az ásványrárói polgármesterrel, aki eleinte nagyon készségesnek bizonyult. Kikérdezett bennünket, mit tudunk a tulajdonosról, s hogy történt az eset. Kértük, segítsen megszerezni elmaradt járandóságunkat. Ezután még kétszer felhívott bennünket, azt ígérte, intézkedik, ám azóta hiába keressük. Három hete elérhetetlen. A történtek után az osztrák úrral nem akarjuk, s nem is merjük felvenni a kapcsolatot.

A rendőrség nyomoz

Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány megerősítette: garázdaság gyanúja miatt valóban nyomoznak az ügyben. Az ásványrárói önkormányzattól elkérték a bérlő részletes személyi adatait, hisz nem magyar állampolgár. A rendőrségre várják, nemrégiben beidézték: ha megjelenési kötelezettségének nem tesz eleget, elővezettetik, ha nem találják, akkor körözést adnak ki ellene.

Nem tudnak jachtklub működéséről

Böősy Imre ásványrárói polgármester szerint az önkormányzat nem sokat tehet az ügyben: azt a rendőrségnek kell kivizsgálnia, erre nekik nincs kompetenciájuk.

– Ha valakit bántalmazás ér, s anyagi elszámolási gondjai akadnak egy vállalkozóval szemben, polgári peres ügyben érvényesítheti jogait. Az osztrák bérlő az önkormányzatunkkal semmilyen kapcsolatban nincs. Én kétszer találkoztam vele személyesen, még a nevét sem tudtam, kapcsolatban sem állok vele. Így először nehezen értettem meg, miről beszél nekem Medve Attila. Idén összesen kétszer jártam a jachtkempingben: egy hétre volt kikötve ott a csónakom.

A rendőrségnek elküldtük a tulajdonos adatait: ebben az szerepel, hogy az önkormányzat jachtklub működéséről nem tud a településen. Magyarországon tudomásom szerint ilyen bejegyzett klub nincs. Ez eddig bennünket nem érdekelt, nem foglalkoztunk az üggyel. Van egy kft., annak vannak tulajdonosai, ezeket neveztük meg, s egyikük telefonszámát megadtuk a rendőrségnek.

A károkozóval kapcsolatban semmiféle információnk nincs, bent sem járt a hivatalunkban. A kft. iparűzési adóalanya településünkne k. Bejelentett, de csak a telephelye működik itt: a cég székhelye nem is Ásványrárón van. A Kisalföld az ügyben megkereste a jachtkempingklub bécsi tulajdonosát is, akitől érdemi információt nem kaptunk a működtetésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gesztor, egyesület és tag kerestetik a Szigetközben

A környezetvédelmi miniszter 2005-re ígérte – a már jogi fogalomként létező – natúrpark… Tovább olvasom