Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Izzanak a kemencék Kisbodakon

Újra lobogott a tűz a hétvégén a falu szélén álló boglyas kemencékben Kisbodakon. Néhány hónapja határozták el, hogy újjáépítik az egykoron közösségi célokat szolgáló kemencéket. A minapi falunapon pedig az első kenyereket is megsütötték bennük.
– A Kisbodakon most újjáépített külső kemencék a múlt század elején, derekán még álltak a faluban. Közösségi feladatot láttak el. Aki nem rendelkezett saját kemencével otthon, az itt, a faluszéli közösben süthette meg a család kenyerét – magyarázza Timár Gábor polgármester. Elmondta: a kemencék az ötvenes évekig álltak a falu szélén. A településen élők régi vágya volt, hogy ezeket újra megépítsék.

A kemencék újjáépítésének ötletgazdája, Horváth János vette ki az első kenyeret, mellette Timár Gábor polgármester.
A kemencék újjáépítésének ötletgazdája, Horváth János vette ki az első kenyeret, mellette Timár Gábor polgármester.

A kemencesort az eredetivel megegyező, hagyományos módon építették fel. Ehhez a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum archívumát vették alapul. A helyben megsemmisült kemencéket ugyanis a skanzenben rekonstruálták, felépítették, ennek lépéseit pedig dokumentálták. Emellett felkeresték azokat a kisbodakiakat is, akik még emlékeztek az építményekre. Mindezek alapján aztán újraépülhetett a kemencesor, amit most a falunapon vehettek birtokba a helyiek. Megépítésük ötletgazdája és a kivitelezés „motorja" volt Horváth János helyi képviselő. A beruházást a Kisbodakért Alapítvány számára felajánlott támogatásokból finanszírozták.

A polgármester hozzátette: a kemencékkel nemcsak érdekes és egyedülálló látványosságot, hanem hasznos közösségi eszközt is létrehoztak a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettőt fizet, hármat vihet - Így gondolta Sándor Mosonmagyaróváron

Egy üveg alkoholt akart ellopni a 63 éves Sándor. Állítólag többször játszotta ezt az elmúlt fél… Tovább olvasom