Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Izsóék is segítik a sorstársakat

A műtétet és a fejlesztéseket követően Vera sokkal könnyebben és kevesebb segítséggel tud már boldogulni, és bízunk benne, hogy ez egyre jobb és jobb lesz – fogalmazott Izsó László, a mozgássérült kislány édesapja. A család és több sorstárs lobbijának köszönhetően egyre többen juthatnak ki Amerikába orvosi beavatkozásra, melyet már az OEP is támogathat.
Sokan – akár ismeretlenül is – köszönhetik majd gyógyulásukat Izsóéknak és néhány sorstársuknak, akik azért küzdenek, hogy egyre több gyermek jusson ki Amerikába műtétre, melyhez az OEP is hozzájárul. Amint arról korábban többször is írtunk, a most kilencéves Izsó Veronika koraszülöttként jött világra, születését követően agyvérzést szenvedett, mely roncsolta idegrendszere egy részét.

A Budapesten élő, s a nagyszülők révén mosonmagyaróvári kötődésű család a tengerentúli beavatkozástól remélte mozgássérült lányuk állapotának javulását. Minden követ megmozgattak a több mint tízmilliós összeg előteremtésére.

Veronika és családja (a képen az édesapjával) gyakran tartózkodik Mosonmagyaróváron.
Veronika és családja (a képen az édesapjával) gyakran tartózkodik Mosonmagyaróváron.

– A már Amerikában járt családok lobbijának köszönhetően egyre több gyermek tud kijutni Amerikába. Azok esetében, akiknek a magyar bizottság is indokoltnak tartja a műtétet, az OEP is hozzájárul a műtét tengerentúlon történő elvégzéséhez, és azt a törvény adta lehetőségekhez mérten támogatja. Arra is kaptunk ígéretet, hogy orvos utazik ki Amerikába, és a tervek szerint 2014-ben már elérhető lesz a műtét Magyarországon. Úgy gondoljuk, ez hatalmas előrelépés, és reméljük, valóra is válik, mert mi igazán tudjuk, hogy ez mit jelent – kezdi beszélgetésünket Izsó László, Vera édesapja.

Mint mondta, amióta hazajöttek, sok család kereste meg őket, és ők igyekeztek tanácsokkal ellátni, mentálisan segíteni az érintett szülőket. A család arról is beszélt, hogy Vera erősítése szempontjából nagyon fontos és aktív évet hagytak maguk mögött tavaly.

Izsóék mindent megtesznek lányuk fejlesztéséért.
Izsóék mindent megtesznek lányuk fejlesztéséért.

– Vera érezhetően a könnyedebb mozgásnak és felszabadult energiáknak köszönhetően a tornákat kevesebb ellenállással és nagyobb kedvvel végzi, mint az SDR-műtétet megelőző időszakban. Sok új dologgal kellett megküzdenie, mint az „új" izomzatának mozgatásával, az iskolai évismétlést követően a beilleszkedéssel, a tornák új céljaival, azzal, hogy az állóképessége javult, és így a terhelhetősége is. Eddig abban fáradt ki, hogy egy-egy mozgásfázisra görcsösen koncentrált, hogy végre tudja azt hajtani, most pedig arra, hogy az izomzata elbírja, és az egyre nagyobb terhelést elviselje és kiaknázza a fejlődés érdekében – avatott be az édesapa. A szülő örömét fejezte ki, hogy lánya mozgása látványosan javult, teljesítménye a terápiákon, tanórákon megsokszorozódott és könnyebb az élete.

Az életvidám Vera sokkal könnyebben és kevesebb segítséggel tud már most is boldogulni.
Az életvidám Vera sokkal könnyebben és kevesebb segítséggel tud már most is boldogulni.

– A műtétet és fejlesztéseket követően Vera nem lett és sajnos soha nem lesz „nem mozgássérült, ép" ember. Ám sokkal könnyebben és kevesebb segítséggel tud már most is boldogulni, és bízunk benne, hogy ez egyre jobb és jobb lesz – tette hozzá László, aki mint mondja, hálásak az eddig kapott támogatásért.

Ugyan Izsóék komoly küzdelmeket hagytak maguk mögött lányukért, korántsem dőlnek hátra. A szerkesztőségünkbe is elküldött idei költségvetés szintén súlyos kiadásokról árulkodik. Az egyébként életvidám és könnyen barátkozó kislány különféle fejlesztése, terápiája, fejlesztőeszközei csak idén több mint négymillió forintba kerülnek. Ezért is hozott létre a család korábban egy Verát segítő alapítványt, hogy az ehhez szükséges forintokat elő tudják teremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lions-ruharaktár

Akinek kabátra, ruhára, cipőre van szüksége, szerdán délután 3 és este 6 óra között tud válogatni a… Tovább olvasom