Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ivadékmentés Ásványrárónál

Műtárgykarbantartás miatt az apadó vízben „gödörbe” szorultak szenteste a halak Ásványrárónál.
December 24-én délután ásványráróiak jelezték az Előre Htsz halászati őreinek, hogy a kalap-szigeti Duna-ágban a kárókatonák egy olyan részre hajtották be a halakat, ahonnan időközben szinte teljesen eltűnt a víz. Kiderült: a vízügy karbantartást tartott, emiatt csökkent a vízszint.


A bennragadt – főleg ivadék – halaknak nem volt esélyük a menekülésre, ráadásul a kárókatonák tömegesen pusztították őket. Másnapra helyi önkéntesekből – kiegészülve a htsz őrével – egy „mentőcsapatot" szerveztek: apró szemű emelőtáplival szedték ki az ivadékokat, s tették át a közeli – ám gáttal elválasztott – Nagy-Dunába. Összesen öt mázsa körüli – leginkább fehér halat – ivadékot mentettek meg a pusztulástól az önkéntesek, akik egész napjukat rááldozták az akcióra. Időközben a vadászati és halászati felügyelőség szóbeli beleegyezését is megkapták a mentésre, így legálisan dolgozhattak.

A vízszint másnapra több mint fél métert emelkedett, s mára visszaállt a korábbi állapot. Ennek ellenére a kárókatonák még így is folyamatosan hatalmas pusztítást végeznek a halállományban. A htsz egyik ellenőre olyan esettel is találkozott, amikor egy hét alatt 30–40 darab, egy kilogrammos ponty sebesült meg, majd pusztult el a ragadozók támadásától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalázó a helyzet Szigetköz ügyében

Szigetköz fejlesztési ügye az elmúlt néhány hónapban ismét zátonyra futott: kimaradt a Nemzeti Fejlesztési Tervből, megyei képviselők is leszavazták az önálló költségvetési fejezetként való bekerülést és a rehabilitációs pénzek is elapadtak. Kerekasztal-beszélgetésünkben térségfejlesztési társulási elnökök úgy fogalmaztak: becsapva érzik magukat s megalázónak a kialakult helyzetet. Tovább olvasom