Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Itt a lét a tét - a mosonmagyaróvári sürgősségi egy napja - fotók

Egy kórház sürgősségi osztályán nincs megállás - az ördög sohasem alszik. A jól képzett "angyalok" egy csapata éjt nappallá téve dolgozik a legkisebb ellátásoktól, az életmentő beavatkozásokig mindenen, amire csak szükség lehet.

A mentőknél és a tűzoltóknál elöltött napok után sorozatom következő állomásaként a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet sürgősségijét, azaz a sürgősségi betegfogadó helyet választottam.

A Mentőszolgálat alkalmi munkatársaként ugyan minimálisan beleláthattam abba, hogyan történik a betegfelvétel és a betegellátás, ennél azonban alaposabban meg szerettem volna ismerni az osztály dolgozóinak munkáját. Szolgálatom a tartózkodóban indult, megismerkedtem alkalmi "kollégáimmal".

A sürgősségi csapata egy adminisztrátorból, két ápolóból, egy orvosból és a főnővérből áll – én az ápolók 12 órás munkaidejében, reggel 7 órától 19 óráig vehettem részt a sürgősségi betegfogadó hely munkájában.

A sürgősségi betegfogadó helyről

A sürgősségi ellátás a hirtelen kialakuló, gyors beavatkozás nélkül súlyos egészségkárosodást okozó, illetve az életet veszélyeztető állapotok ellátását jelenti. A sürgősségi betegfogadó hely elsősorban a háziorvosi beutalóval érkező, valamint a mentőszolgálat által beszállított betegek ellátást végzi 0-24 óráig. Az elsődleges ügyeleti ellátás körzeti ügyeleten történik.

Fotók
A több napja vagy hete fennálló panaszok nem indokolják a sürgősségi ellátást, kizárólag hirtelen fellépő, nagyfokú állapotrosszabbodás esetén. A belgyógyászati sürgősségi betegfogadó helyen gyomor-bélrendszeri, szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, ideggyógyászati, pszichiátriai, szemészeti kórképek, akut mérgezési állapotokkal vesznek fel betegeket – a nap folyamán tehát hasonló esetek vártak rám is.

Betegfelvétel – kódok és számok rengetege, papírmunkával

A beérkező betegek felvételét az adminisztrátor végzi. Ha a beteg nem szerepel a nyilvántartásban, fel kell vinnie az adatokat, ezt követően a beteg ellátásának lezárásáig minden vizsgálatot és beavatkozást fel kell tüntetni az ambuláns lapon. Az úgynevezett BNO kódok a diagnózisnál használatosak, a WHO kódok pedig a végzett ellátást, beavatkozásokat jelölik.

Fotók
A vizsgálatok és beavatkozások alatt töltik ki az ún. ápolási átadót, melyen feltüntetik a beteg adatait, panaszait, az elvégzett vizsgálatokat, beavatkozásokat, valamint az érkezés és távozás időpontját is. Az ambuláns lapokat hosszú évekre visszamenőleg elérhetik a dolgozók, így könnyebben felállíthatók bizonyos diagnózisok. Példának okáért, az én 1995-ös gyermekosztályi tartózkodásomnak is utána tudtunk nézni.

Ha nincs biztosítás, jön a számla

Mint megtudtam, biztosítással, külföldiek esetén a megfelelő európai biztosítási kártyával nem rendelkező betegek esetén az ellátás térítésköteles – hihetetlen összegek mellett, amit számla ellenében az ambulancián kell befizetni. Amennyiben ez nem megoldható, kötelezvényt kell aláírni, melyben a beteg elismeri tartozását, és később téríti meg az összeget.

Láthattam néhány számlát, valamint a különböző vizsgálatos és beavatkozások összegeit. Teljesség igénye nélkül - az alapellátás (ide tartozik az EKG, vérnyomásmérés, véroxigén szaturáció) húszezer forint, laborvizsgálat elvégzése (pl. vérkép) további tizenötezer, egyéb kezelések (pl. infúzió) további tízezer forint, részeg személy detoxikálása 6800 forint – ezek az összegek pedig július elsejével tovább emelkedtek.

A betegek

Amit a népszerű életmód-tanácsadó csatorna „Sürgősségi osztály" című műsorban láthattam, az én szolgálati napomon elmaradt. A dolgozók elmondása szerinti kifejezetten csendes napon valóban nem láttam igazi tragédiákat, az ágyakon azonban mindig feküdt valaki.

Egynapos ápolói szolgálatom első betege egy migrénes, fejfájási görcsökre panaszkodó fiatal nő volt. A folyosón leszólított – legalább tudtam, az ápolói ruházatnak szánt napi öltözékem bevált -, panaszai sorolása közben időm sem volt arra, hogy szóljak – nem vagyok hivatásos ápoló. A helyzetből „kolléganőm" mentett ki.

Fotók
A nap folyamán a mentők tüdőembólia gyanújával szállítottak az osztályra egy fiatal hölgyet, mint kiderült – téves riasztás volt. Számos eset volt, melyek során idősebb betegek panaszkodtak légzési nehézségekre, legyengültségre, hasi fájdalmakra, valamint rendellenes szívzörejek miatt egy idősebb hölgyet szállítottak tőlünk tovább a Kardiológiai Osztályra.

A Mentőszolgálat ESET kocsija délután egy középkorú hölgyet hozott, - ahogy a dolgozók egymás között hívják- a sürgire. A hölgy munkahelyére hívták a mentőket, egész testén vörös kiütések éktelenkedtek, fájdalmakra panaszkodott. Az alapellátás után infúziókat kapott, a kiütések és a fájdalom megszűnése után haza is engedték.

Utolsó esetünk egy hete tartó hányásra és hasmenésre panaszkodó középkorú férfi volt. Az alapellátás EKG vizsgálata során kisebb rendellenesség látszódott a szívritmusán, a szívultrahang során a doktornő azonban nem talált rendellenességet.

Fotók
Felelősség, mindenkiért

Az osztály dolgozóinak vállára nagy teher nehezedik – gyakran élet-halál kérdése dől el a kezeik között. Fizikailag és lelkileg teljes szolgálatuk alatt készen kell állniuk arra, hogy kisebb beavatkozásoktól az életmentő műveletekig mindent pontosan, precízen és legjobb tudásuk szerint kell végrehajtaniuk – ők nem hibázhatnak.

Olvasóink írták

  • 2. Senki* 2012. július 07. 08:38
    „Sajnos többször is igénybe kellett venni valamelyik családtagom számára a sürgősségit. Soha nem volt panaszunk a munkájukra. Róluk aztán csak jót! Türelmesek, normális hangnemben beszélnek a beteggel és válaszolnak minden kérdésre a családtagoknak is. További jó munkát, kitartást!”
  • 1. Ambar 2012. július 06. 15:29
    „Fontos ez a terület,sajnos közeli családtagom részére igénybe kellett venni.Nagyon jó hozzáállást s ami fontos még megfelelő hangnemet és persze szakszerű és alapos vizsgálatot tapasztaltunk!Abban a helyzetben amikor valaki hirtelen ebbe kerül bizony mindezek fontosak és maradandóak számára.Köszönjük és további türelmes és szakszerű munkát kívánunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan megfújták az alkoholszondát

Elektromos alkoholszondával a kezükben rendőrök lepték el a mosonmagyaróvári Deák teret a minap. A… Tovább olvasom