Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Iszapos veszélyek

A helybeliek tudta nélkül helyeztek el több tízezer tonna veszélyes hulla- dékot Mosonmagyaróváron a Motim Rt. vörösiszap-tárolójában Pap János képviselő szerint. Most a Motim újabb engedélyt kér, ezúttal a várostól is.
Több tízezer tonna veszélyes hulladékot rejt Mosonmagyaróváron a Motim Rt. vörösiszap-tárolója – állítja Pap János. A Fidesz országgyűlési képviselője az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség által kiadott engedélyekre alapozza kijelentéseit. Tény, hogy a városházától a Motim most 38.500 tonna veszélyes anyagnak minősülő gáztisztító massza elhelyezésére kért engedélyt. Egyesek szerint viszont szimpla politikai támadás mindez a Motim feles tulajdonosa, Gyurcsány Ferenc ellen.

A mosonmagyaróvári városházán tudnak az új kérelemről, viszont korábbi veszélyesanyag-lerakásról nem. Pap János korábban már többször felvetette, hogy Mosonmagyaróvár környezeti állapotát alapvetően meghatározza a hosszú évek óta halmozódó vörösiszap. Így a Lajta-parti város ivókútjai mára elszennyeződtek, a vizet Feketeerdőről vezetik a településre.

A fideszes képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a közelmúltban az egyik televíziós csatorna riporterével közösen szerette volna megtekinteni a vörösiszap-tározókat, ám állítása szerint ezt a részvénytársaság vezetősége megakadályozta. Pap ezután kezdett vizsgálódni a tározók ügyében.

Engedélyek három évre

A képviselő most bemutatott 2001-es keltezésű dokumentumai szerint a környezetvédelmi felügyelőség újabb három évvel meghosszabbította a Motimnak akkor kiadott engedélyt különféle veszélyes hulladékok befogadására. Így szerinte már legalább 1998 óta helyeznek el itt veszélyes hulladékokat. Az egyik engedély évi 10 ezer tonna fáradt olaj, illetve hidraulikaolaj lerakásáról és megsemmisítéséről szól. Egy másik dokumentum évenként 1600 tonna hulladéklúg Mosonmagyaróvárra szállítását engedélyezi a répcelaki patrongyárból. A felügyelőség engedélyezte továbbá évi ötezer köbméter veszélyes anyagot tartalmazó föld lerakását is az üzemi tárolóba.

A képviselő úgy véli: az idevágó törvény értelmében az ilyen jellegű veszélyes hulladék elhelyezése előtt hatástanulmányt kell készíteni és kikérni az önkormányzat, illetve az itt élők véleményét. Pap János példaként erre ajkai esetet említett. Kiemelte továbbá, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat tavaly fogadta el a város környezetvédelmi programját. Ennek elkészítésekor részletes állapotfelmérést végeztek az anyag készítői. Ennek során a Motim Rt.-nek kötelessége lett volna beszámolni a területén lévő veszélyesanyag-lerakóról.

Pap János hozzátette: a vörösiszap-tározókban nem is helyezhetnék el ezeket az anyagokat, mivel az nem veszélyeshulladék-lerakó, csupán üzemi tározó.

Harmincnyolcezer tonna massza

A városháza illetékesétől megtudtuk: a Motim Rt. a közelmúltban újabb engedélyt kért a felügyelőségtől gáztisztító massza elhelyezésére. A társaság ezúttal az önkormányzat véleményét is kikérte. A polgármesteri hivatalban kifüggesztett hirdetmény szerint a Motim az egyik vörösiszap-kazettájában lévő szabad kapacitásának – mintegy 200 ezer köbméter – kihasználására és a későbbi rekultiváció megalapozására tervbe vette egyéb, környezetkárosító hatású veszélyes hulladék befogadását.

Ennek érdekében a budafoki mészkőüregekben korábban lerakott 38 ezer tonna savas közegű gáztisztító masszát tervezi felhasználni. A társaság szerint a veszélyes hulladék előnyösen csökkenti a vörösiszap lúgosságát, vízfelvevő képessége csökkenti a lúgos folyadék mennyiségét, így kedvezőbb körülményeket teremt a későbbi rekultiváláshoz.

Információk híján

A felvetések kapcsán Stipkovits Pál polgármester és a városfejlesztési és -fenntartási osztály illetékese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: nem tudnak arról, hogy az elmúlt években ilyen jellegű és mennyiségű veszélyes hulladék lerakása történt volna a város területén. Ugyanígy nyilatkozott lapunknak dr. Tóásó Gyula, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, s a helyi környezetvédő egyesület egyik prominense is. A képviselő hozzátette: az önkormányzat ad hoc bizottsága tegnap tárgyalta a Motim gázmasszakérelmét, de információk híján érdemben nem foglalkoztak a kérelemmel.
Lapzártánkig a Motim tulajdonosai, Gyurcsány Ferenc és Gerezdes János többszöri megkeresésünkre sem reagáltak Pap képviselő felvetéseire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki folytatja le a vizsgálatot?

A pozsonyi vegyi gyár ügyében elindított vizsgálat illetékesét keresve egymásra mutogat az ÁNTSZ és… Tovább olvasom