Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Iszapömlés: Mennyire veszélyes a vörösiszap?

A zagytározókra vonatkozó szabályok függnek a különféle paraméterektől, Magyarországon három helyszínen tárolnak vörösiszapot - mondták szakértők az MTI-nek.
A zagytározókra vonatkozó előírások eltérőek lehetnek, befolyásolhatják ezeket a létesítmény méretei és tulajdonságai, a benne található hulladék mennyisége és minősége - fizikai és kémiai tulajdonságaival együtt -, a terület topográfiája, a tárolt zagy árhullámának csillapítására alkalmas tulajdonságai - hívták fel a figyelmet vízügyi szakemberek.

Befolyásoló az az időtartam is, amely alatt egy lehetséges árhullám olyan területet ér el, ahol emberek tartózkodnak, az árhullám várható terjedési sebessége, várható szintje, e szint emelkedési sebessége, a tározó termőföldektől való távolsága, s bármely fontos, a területre jellemző körülmény, amely befolyásolhatja az emberi életet vagy egészséget fenyegető veszély mértékét.

A zagytározó gátak szerkezeti sérülése esetén az emberi életet fenyegető veszély akkor áll fenn, ha a víz vagy a zagy szintje a tározó területén kívül legalább 0,7 méter a talajszint fölött, a víz vagy a zagy sebessége meghaladja a 0,5 méter/sec-ot.

Magyarországon a még működő ajkai timföldüzem mellett, továbbá a már bezárt almásfüzítői és mosonmagyaróvári timföldüzemek közelében vannak olyan zagytározók, amelyekben vörösiszap is található - mondta Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület projektvezetője. Becslése szerint az Európai Unióban veszélyes anyagnak nem számító vörösiszapból körülbelül 35 millió tonnát tárolhatnak az országban.

A lúgos kémhatású vörösiszap a bőrt és a szemet marja, akár tárgyakat is szétmarhat. A vizekbe, folyókba kerülve halpusztulást okozhat, bár nem akkorát, mint a ciánmérgezés. Az emberekre nézve az is veszélyes, ha ily módon mérgezett állatot fogyasztanak - derül ki a Levegő Munkacsoport elemzéséből.

Az értékelés szerint a vörösiszapnak a kiszáradt talajból felszálló pora is mérgező az emberek és állatok szervezetére. A vörösiszap olyan, súlyosan egészségkárosító nehézfémeket tartalmazhat, mint az idegméreg ólom, a rákkeltő kadmium, arzén vagy króm. Megvan az esélye, hogy radioaktív anyagok is feldúsulnak a vörösiszapban.
További súlyos veszélyt jelenthet, ha az iszap bejut a talajvízbe. Utóbbi szétterítheti a szennyeződést, ami bekerülhet az ivóvízbázisba, a termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel szennyezett ivóvíz erősen mérgező. Egyes nehézfémek felszívódnak a növényekbe, ezért semmilyen terményt nem szabad fogyasztani, amely a szennyezett területen található.

A szennyezett területen azonnal meg kell kezdeni kármentesítést, mivel a későbbiekben még nagyobb problémákat okozhat. A nehézfémmel szennyezett területeket általában talajcserével kármentesítik, a szennyezett földet pedig veszélyeshulladék-lerakóba teszik - mondták szakemberek.

Olvasóink írták

 • 8. Legate 2010. október 10. 14:39
  „http://mta.hu/cikkek/a-vorosiszap-szennyezes-hatasai-125707”
 • 7. Imcsi 2010. október 07. 12:52
  „Az akkori piros szálló por inkább bauxit volt, mint vörösiszap-por! A kettő azért nem ugyanaz!”
 • 6. Csiripiszli 2010. október 06. 22:36
  „Akkor is foglalkoztak vele, de nem sok sikerrel!
  Újságba, nyilvánosságra nem kerülhetett akkor egyetlen elmarasztaló vagy pl. az egészségre ártalmas vonatkozású írás, cikk sem. Csodálkozom azon is, hogy most a volt v.i. a fotón szerepel!”
 • 5. Tmoha 2010. október 06. 20:36
  „A mosonmagyaróvári timföldüzem bezárása után még évekik szált a piros por a város környékén. Ha dél felől fújt a szél, akkor Levél felé szállt a por, ha északról, akkor a város felé. Érdekes, akkor senki nem foglalkozott annak káros hatásaival, pedig nem oly régen volt.”
 • 4. Csiripiszli 2010. október 06. 16:24
  „... azért nem veszélyes a vörösiszap, mert annak idején a volt fejesnek a tulajdonában volt, nem lehetett rossz minősítésű!!!!

  Ma is állítják, hogy maga az itteni (óvári) timföldgyár nem veszélyes munkahely, de kérdezem én, akkor miért került ki eddig is oly sok ott dolgozó rákos betegséggel a temetőbe??? És ki tudja, hány ember lesz még áldozat!
  Hiába állítják, hogy korszerű berendezések védik a dolgozók egészségét, nem így van a valóságban!”
 • 3. Jánosi 2010. október 05. 19:27
  „"...az Európai Unióban veszélyes anyagnak nem számító vörösiszapból körülbelül 35 millió tonnát tárolhatnak az országban. "

  Másik idézet:

  "A veszélyes anyagok határokon túlra történő szállításának szabályairól rendelkező ún. baseli egyezményben az utóbbi években rögzítették: pH 11.5-nél nagyobb lúgosság esetén a vörösiszapot veszélyes hulladéknak tekintik. A tömény hipó pH-ja 12, a most kizúduló vörösiszap 13 pH értékű lúgot tartalmaz."

  Most akkor hogyan van?”
 • 2. mikipapa 2010. október 05. 19:18
  „Mennyi idős vagy??”
 • 1. rivotril2mg 2010. október 05. 19:12
  „én kiskoromba sokat játszottam ott,ha arról van szó ami a régi szeméttelep és a vasútvonal között van az a piros tó,csak úgy neveztük,volt hogy nyakig pirosak voltunk de halvány marás se látszódott rajtam,lemostam otthon azt szevasz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mács József volt Halászi vendége

Mács József felvidéki magyar írót látta vendégül a napokban a Halászi Hagyományőrző Egyesület. Tovább olvasom