Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Isten és a haza bajnoka

A megtartó, védelmező, kiegyenlítő és újraszervező Szent László király előtt hajtottak fejet születése 969. évfordulóján.
1993 óta őrzi I. László király alakját szobor Magyaróváron, melyet közadakozásból Lebó Ferenc alkotott. 1997 óta a lovagkirályról elnevezett téren emlékezik meg a Magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség és a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület Szent László Emlékbizottsága, Mosonmagyaróvár önkormányzata támogatásával.

Ezúttal a Kühne Fúvószenekar Hernádi Sándor ezényletével fogadta az érdeklődőket vasárnap délután. Közben a Szent Gotthárd-plébániatemplomban Németh László püspöki helynök celebrált ünnepi szentmisét.

Verssel, dallal is ünnepelték a lovagkirályt a szabadtéri ünnepi megemlékezésen. Dr. Kocsis Sándor egyesületi elnök összegezte a megemlékezések eddigi történetét.

Megtartó és megőrző királyként igazi államférfit ünnepelhetünk Szent László személyében, aki stabilizátor és védelmező is egyben.

Lelkekben fényes lovagkirály összeállítással tisztelegtek Szent László emléke előtt.
Lelkekben fényes lovagkirály összeállítással tisztelegtek Szent László emléke előtt.

Holott „halmozottan hátrányos helyzetből indult": Lengyelországban tölti gyermekkorát, így menekült, hontalan, migráns. Koppány utódjaként származásával is gond volt. Apja véres merénylet áldozat lett. Nem is elsőszülött, pedig a középkorban nem volt jó másodszülöttnek lenni – kezdte ünnepi beszédét a lovagkirály 969. születésnapján Vida István tanár-újságíró.

László király a hatalomvágy és a gőg helyett az alázat és kegyesség által emeltetett szentté 1192-ben. A középkor lovagi kultuszának legendás alakjaival szemben hús-vér emberként válhatott az utókor példaképévé. Az ország érdekeit szem előtt tartva az invesztitúraháborúk és az egyházszakadás időszakában pontosan jelölte ki Magyarország helyét Európában.

A róla szóló mondák is töretlen népszerűségét bizonyítják. Magyaróvári szobra szerint is igazi lovag, atléta, Isten és a haza bajnoka. A hangsúlyok és egyensúlyok embereként építette újjá az István után megingott európai rendet.

Az ünnep a Lelkekben fényes lovagkirály összeállítással és koszorúzással zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város támogatja a kezdő orvosok praxisvásárlását

Kamatmentes kölcsönt ad az önkormányzat a háziorvosoknak, fogorvosoknak a praxis vásárlásához. A… Tovább olvasom