Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Ismét zöldtámadás a duzzasztó ellen

Dunakiliti, Bős - A fővárosi zöldek máris támadják a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezésének MDF-es ötletét. Nem szabad elfogadni a status quót – mondta Lányi András, az Élőlánc Magyarországért képviselője.
A napokban számoltunk be róla, hogy Katona Kálmán – aki a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke – javaslatára az MDF kezdeményezi a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezését tiltó határozat feloldását. Pazarlásnak tartják a komplexum kihasználatlanságát: a törpeturbinák telepítése mellett a vízpótlásban, a turizmusban és a rehabilitációban is szerepet szánnának a duzzasztóműnek. A reakció azonban úgy tűnik, az elmúlt bő másfél évtizedben mit sem változott: a fővárosi zöldek máris támadják a kezdeményezést. Lányi András, az Élőlánc Magyarországért szervezet elnökségi tagja szerint Katona érthetetlen módon szembefordult az ügyben eddig képviselt politikai irányvonallal. A Kisalföld elsőként azt kérdezte tőle: szerinte helyes volt-e az ügyben eddig képviselt irányvonal.

„Helyes volt az az 1991-es kormánydöntés, mely szerint kiszálltunk a közös építkezésből. Ennek sem gazdasági, sem ökológiai haszna nem lett volna. Az eltelt időben azonban a magyar honatyák erélytelenek, következetlenek voltak, mely sokba került nekünk, de nem annyiba, mintha folytatjuk az építkezéseket. A szigetközi felszín alatti vízbázist így megóvhattuk, s az energiatermelés sem lett volna gazdaságos. Ha üzembe helyeznék Dunakilitit, akkor egy ’98-as megállapodás szerint a rendszer üzemeltetési költségeit ki kellene fizetnünk a szlovákoknak" – mondta Lányi. A Kisalföld azt kérdezte: miért ellenzik törpeturbinák beépítését a dunakiliti duzzasztóműbe? „Ennek jogi és diplomáciai akadályai vannak. Ha Magyarország együttműködni kezd a »létező« dunacsúnyi rendszerrel, akkor elfogadja a jelenlegi status quót. Ezt azonban nem tehetjük: előbb meg kellene egyezni a szlovákokkal a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalásában, elsősorban a vízmegosztás kérdésében" – mondta. Végül azt kérdeztük Lányitól: mire hasznosítaná a dunakiliti duzzasztóművet? „Fogalmam sincs, duzzasztásra tervezték. A technikai felhasználásához nem értek: a lényeg, hogy minden más hasznosítását a szlovákokkal való megállapodás előzze meg."

Dr. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) elnöke szerint a Duna elterelése és a hágai bíróság tizenhárom éve meghozott ítélete óta nem sikerült a magyar és a szlovák kormányoknak a bős–nagymarosi beruházás vitatott kérdéseit rendezni.

„Tizenhat éve nem tudjuk tervezni jövőnket: Szigetköz önkormányzatai, az itt élők nem vádolhatók türelmetlenséggel. "

„Tapasztalhattuk, hogy sokak számára Szigetköz természeti érté-
keinek védelme csak addig volt fontos, míg a közel kész beruházás leállítása érdekében érvként lehetett rá hivatkozni. Többen – távol az itt élőktől – úgy gondolták, hogy a Duna elterelése miatt a szigetközi élővilágban bekövetkezett károk enyhítése érdekében semmit nem szabad tenni. Így – vélik egyesek – hazánk »jobb« érvekkel vehetne részt a különböző nemzetközi fórumokon. Ezért a remélt, jobb tárgyalási pozícióért nagy árat kellett már eddig is fizetni a Szigetközben élőknek. Az elkövetkező néhány évben a bős–nagymarosi beruházás vitatott kérdéseinek rendezésére semmiféle reményt nem látunk. Ezért gondolja úgy a Szite (az itt élőkkel közösen), hogy Szigetköz sorsának alakítását ki kell venni a még beláthatatlan ideig elhúzódó vízlépcsővitából és hagyni, hogy a szigetközieket érintő döntéseket az itt élők hozhassák. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor biztosak vagyunk abban, hogy a tájegység természeti kincseinek magasabb szintű védettséget tudunk biztosítani és a dunakiliti duzzasztómű hasznosításával kapcsolatban is az eddigi irracionális döntések helyett ésszerű döntések születnek. Minden olyan javaslatot támogatunk, melyek ezen célok megvalósítását elősegítik" – mondta.

Négymilliárd korona a javításra

A bősi vízi erőmű javítására 4 milliárd koronát szánnak a közeljövőben: Ján Chrbet szlovák környezetvédelmi miniszter ezt a napokban az erőműnél tett munkalátogatása után erősítette meg. Hozzátette: az erőművön folyamatosan javítási munkálatokat végeznek, de átfogó rekonstrukció még nem volt. A felújítás 2008-tól 2013-ig tartana: a tárcavezető feladata az anyagi háttér biztosítása lesz. A miniszter szerint a bősi vízi erőmű eddig nem kapta meg a neki járó megfelelő mértékű anyagi támogatást. Peter Kme, a bősi erőmű működtetésért és karbantartásért felelős vezetője szerint egy teljesen új koncepcióról van szó. Új hidraulikus berendezések és új elemek felszerelésével biztonságosabbá és használhatóbbá válhatnának a kamrák, és csökkenhetnének a karbantartás kiadásai is az elkövetkező tíz évre.


 

Olvasóink írták

 • 16. T. 2008. szeptember 14. 10:25
  „Most a Pestiek dumálnak bele, a 90-es évek elején meg a szegedi Király Zoltán mint képviselő ugatott bele a Szigetköz sorsába......”
 • 15. Blaze 2008. szeptember 13. 14:14
  „Ez az ország már csak ilyen. Ha valaki kimarad a buliból, akkor megfúrja a projectet, nehogy már másnak jó legyen. Az, hogy az országnak, az itt élő embereknek esetleg jó, a kutyát sem érdekli. Naplopó mind, egytől egyig. Az ilyen idióta, semmihez sem értő környezetvédőket meg kihajtanám a volt orosz laktanyákba, meg az egykori felszámolt vegyiüzemekbe kármentesíteni kislapáttal. Ott aztán játszhatnák a nagyot, mint az óvodában a túlkoros tizenéves....”
 • 14. bebe01 2008. szeptember 13. 02:48
  „ne azt nézzük mi lenne célszerü ha márt annyi pénz benne van..tegyünk keresztbe persze..az összes természetvédő menyen barlangba lakni akkor,meg ne is egyen..gondoljon márt bele milyen áron készült a kenyér amit megzabál,nem lenne ám kedvező kihasználni a lehetőségeinket ha márt ott van..hülyéi...”
 • 13. Óváriferi 2008. szeptember 12. 16:10
  „Nem értem, hogy miért kell megfúrni megint a kilitii erőmű esetleges "termővé tételét" ? Talán nem érdekeltek...
  Az ilyeneknek le a villanyórát, elzárni a gázt, aztán élhetnek ezek nélkül! Kiváncsi lennék, akkor is ilyen bőszen akadékoskodnának?
  Ne legyenek turbinák, mert zavarja a gébeket, ne legyen szélkerék, mert veszélyes a túzokokra nézve, ne legyen üveggyár, mert magas a kéménye, ne legyen atomerőmű, mert jajmileszhabajlesz... Legyen 500forint egy köb gáz, meg 300 egy kW villany, aztán lehet sírni...”
 • 12. ergo 2008. szeptember 12. 14:10
  „És hol van a *** moderálva ***Lipták, aki Amerikából jött "haza" tüntetni és felvonulni az erőmű ellen matyóhímzéses ruhájában. Most hol az a ... A Szigetköz megmentéséért már nem tüntet mi? A környezetvédőnek nevezett megélhetési bandák már több kárt okozta, mint hasznot hajtottak. Ahol megfelelő összeggel lepénzelik őket, ott befogják a szájukat.”
 • 11. Szakmabeli 2008. szeptember 12. 12:32
  „Lányi András maga is beismerte, hogy nem ért a technikai részletekhez. DE AKKOR MIHEZ ÉRT??? A tiltakozáshoz max! Már a legelső alkalommal is az volt a baj, hogy a POLITIKA kivette a SZAKMA kezéből a döntést, azóta is csak romlik minden rakásra országunkban.
  Most szó van "szakértő Kormányról". Mi lenne, ha ezek a hevesen miden ellen tiltakozók előbb a szakmával tárgyalnának és belátnák, hogy amihez kicsi a tudásuk, abba nem kéne beleszólniuk!
  Milliárdok százait, ha nem ezreit dobtuk ki eddig az ablakon azzal, hogy nem épült ki a teljes mű és nem állít elő nekünk energiát.
  Nem is beszélve arról, hogy akkor mi kormányozhattuk volna a Duna vízmennyiségét, minálunk maradt volna a hajózás, a zsilipelés és a haszon.”
 • 10. merkaba 2008. szeptember 12. 11:34
  „TBC-nek - Lányi András: http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1nyi_Andr%C3%A1s

  gondolkodó írta: "Minden ellen tiltakoznak,szélerömük ellen is..." ez nem igaz! http://www.greenpeace.hu/index.php?m=kampany&alm=3&sub=4&lap=166&fo=282&extra=11”
 • 9. Lakos222 2008. szeptember 12. 09:48
  „Na mi van fövárosi barmok? Szerintem az M1, M3, M0 forgalma miatt kéne tüntetnetek!”
 • 8. TBC 2008. szeptember 12. 09:27
  „Nem értem! Azt hittem, vége a pártállami időknek, amikor a "nagy fővárosból " mondták meg , mi jó a vidéki embernek! A felelősségre vonás legkisebb lehetősége nélkül beleszólni mások dolgába, enyhén szólva arcátlanság! Azért örülök az MDF véleményváltásának. Míg a szlovákok szabadidőparkot és egyéb szórakozási lehetőséget építenek a duzzasztómű köré, addig nálunk megy az okoskodás és az erőmű építésére felvett hitelek törlesztése. Vajon az Élőlánc Magyarországért nem akar beszállni az általa okozott károk enyhítéséért? Még egy kérdés, ki az a Lányi, mert a szigetköziek nem ismerik?!”
 • 7. gondolkodo 2008. szeptember 12. 09:25
  „szép jó napot!nem értem ezeket a zöldeket,mit szolnak bele Szigetköz életébe?azzal foglalkoznának hogy tiszták legyenek az erdök,utcák,terek.amikor a paksi erömü miatt tiltakoztak,hogy ne legyen,megkérdezte a riporter a nagy "okos" zöldet,hogy akkor honnan kapja az áramot?azt mondta a konnektorbol,na comment,Minden ellen tiltakoznak,szélerömük ellen is,pedig olcsobb lenne az energia,osztrákoknál mennyi van és olcsobb is.Amikor a Zengönél tiltakoztak milyen szemét halmazot hagytak maguk után,ezek mondják magukat környezetvédöknek?ne is engedjétek oda őket,több kárt okoztak szigetköznek,mint hasznot!!!”
 • 6. janóka 2008. szeptember 12. 09:13
  „merkaba!
  azért még elmehetnek a p...ba!
  Egyforma tróger banda.”
 • 5. Tűzimádó 2008. szeptember 12. 08:53
  „Lányi, Hajóssy meg az összes pesti sz**rágó takarodjon a Szigetközből!!!!

  Ezekmiatt a ******** **cik miatt lett a Szigetköz olyan amilyen!
  Hajóssy meg itt szakért a jó qva annyát neki!!!!!

  Addig volt nekik fontos Bős amíg a Dunakanyaros haverjaiknak nem lett rehabilitálva a természet. Sok büdöslábú már vígan henyél a mi pénzünkből rendbetett tájon, mi meg szívjuk a bránert itt!

  Ott rohadjanak meg ahol vannak!!!!!!”
 • 4. merkaba 2008. szeptember 12. 08:48
  „Kedves "arrajáró" - az Élőlánc Magyarországért nem egyenlő a Greenpeace-szel... csak a tisztesség és a pontosság kedvéért!”
 • 3. Közgazdász 2008. szeptember 12. 08:37
  „Egyetértek pan.cserrel. A pesti zöldek mi a francot értenek az egészhez, meg mit dumálnak bele mindenféle háttértudás nélkül? Pofa befog, ötleteket megvizsgál, majd a normálisakat megvalósít. Másra nincs szükség.
  Vagy esetleg valami okos felvetheti, hogy adjuk el mondjuk ezt is valami külföldi befektetőnek, vagy a szlovákoknak.
  Itt van, mi hülyék meg nem csinálunk vele semmit, pedig lehetne.”
 • 2. arrajáró 2008. szeptember 12. 08:01
  „A mocskos anyjukat a budapesti f*****ó GreenPeace-nek. <moderálva> Mondja már meg nekem valamelyik zöld *****, hogy ez ami most van az mire, kinek jó? Soha de SOHA nem lesz a Duna visszaterelve a régi mederbe. A szlovákok meg olyan infrastruktúrát csináltak rá, hogy még. Hajrá annak aki be akarja indítani az erőművet! Mindent bele! Ha meg találkozok egy k**** zölddel, úgy rúgom p****, hogy száraz lábbal kel át a Dunán, úgy, ahogyan ő azt a nagykörútról elképzeli (de nem Rajkánál). Hú de kiakadok amikor egy fővárosi k***** nekiáll osztani, hogy nekünk mi a jó! SZIGETKÖZIEK, ha jönnek a zöldek, tényleg várjuk ott őket... Különben meg az egész az enyészeté lesz... Hihetlen pazarlás lenne, ha már visszafordíthatatlan a dolog, legalább legyen valami hasznunk is belőle.”
 • 1. pan.cser 2008. szeptember 12. 07:45
  „Menjenek a fenébe természetvédónek magukat feltüntetők. Hatalmas károkat okoztak a Szigetköznek. Húzzanak haza. Ha ide merik dugni a képüket megint, csúfosan megjárják, a szigetköziek fogják hazakergetni őket. Mi itt élünlk, egyáltalán nem láttam semmit abból, hogy a Szigetközt a duzzasztó tette volna tönkre. A "környezetvédők" annál inkább. Ha egyszer egy duzzasztó megépült az nem málhat szét. Mindenkinek megmutatnám ebben az országban, hogy a butaság mire vezetett. Olyan károk keletkeztek a magyar butaságból ami eszméletlen. Turbinákat a a duzzasztóba ez teljesen ésszerű és logikus! EZ NEM PÁRTHOVATARTOZÁS KÉRDÉSE, ezt is jó lenne megjegyezni. Nem véletlen az ez ügyben az ostobák oldalán álló jobboldali képviselő elbukott, nagyon helyesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhangú motorokra vadásztak

Mosonmagyaróvár - Közös ellenőrzést tartottak a napokban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom