Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ismét hajók a Szigetközben?

Dunakiliti, Dévény - Támogatást kaphat az a szlovák befektető cég, mely alacsony merülésű, 80–100 fős hajókat üzemeltetne Dunakiliti és Dévény (Devin) között. A turisták s a magyar oldalra költöző szlovákok így gyorsan Pozsony belvárosába juthatnak. Korábban a rajkai és a dunakiliti önkormányzatot is megkereste elképzelésével az a szlovák befektető, aki hajózási útvonalat építene ki Dunakiliti és Dévény között. Közel félezer szlovák állampolgár lakik már Rajkán, s többtucatnyian telepedtek le Dunakilitin is. Egy szlovák vállalkozás emiatt is fantáziát látott egy ilyen hajójárat elindításában, hisz Pozsony belvárosa alig fél óra alatt elérhetővé válna.

Az elképzeléseik szerint a Dunán menetrend szerinti hajójárat indulna, alacsony – mintegy hatvan centiméteres – merülési mélységű, 80–100 ember utaztatására alkalmas vízi járművel.

A dunacsúnyi hajózsilip korszerű, s könnyű lenne üzembe helyezni. Rajkán már bejárták a lehetséges kikötési helyszíneket: az Öreg-Duna-meder itt nehezen megközelíthető, ám a rehabilitált Jónási-ág alkalmasabb lenne, ráadásul ott konkrét tervek is készültek már hajózás beindítására, sőt, elképzeléseire elvi létesítési engedélyt is kapott egy magánbefektető. Dunakilitin a duzzasztóműnél lenne a forduló, itt a kikötéssel nem lehet gond. A szlovák befektető határon átnyúló pályázatot adott be Duna-buszos terveire: a projekten mintegy hatvanhárommillió euró (mintegy 16 és fél milliárd forintot) áll rendelkezésre az érintett megyék számára. Információink szerint az egyfordulós pályázaton ez a beruházás hamarosan támogatást kaphat. Ezt követően – a dunacsúnyi hajózsilip megnyitása után – ki kell jelölni a hajóutat, egyeztetni kell ennek fenntartásáról, majd a kikötők infrastruktúráját fejleszteni. Gabriela Ferencaková dunacsúnyi polgármester elmondta: őket még nem keresték meg az ügyben. Igaz, az ottani duzzasztómű hajózsilipjének üzembe helyezése az ottani vízgazdálkodási vállalatra tartozik.


Rajkán folyamatosan tárgyalnak a pozsonyi befektetőkkel a kikötési lehetőségekről, s akárcsak Dunakiliti, nem ellenzik a tervet.

Igaz, óvatosak is a kérdésben, hisz a Mosonmagyaróvári kistérség elvi, s némi anyagi támogatásáról is biztosította a Lipót és Bős közé tervezett kompjáratot: nem szeretnének keresztbe tenni ennek az elképzelésnek. Ők egyébként szintén határon átnyúló pályázaton nyernének forrást erre a tervre is, ám úgy tudjuk, az ő projektjük „kétkörös". Magyarán: támogatás esetén először csak a részletek kidolgozására kaphatnak forrást.

Hajózsilip: Dunacsúnynál üzembe helyezik, ha elindul a Szigetközt Pozsonnyal összekötő kishajójárat.
Hajózsilip: Dunacsúnynál üzembe helyezik, ha elindul a Szigetközt Pozsonnyal összekötő kishajójárat.

A Dunakiliti és Dévény között közlekedő kishajó egyébként akár csatlakozhatna a Twincity által beindított Pozsony–Bécs hajójárat menetrendjéhez. A rendkívül gyors norvég katamaránokkal egyébként hamarabb elérhető az osztrák főváros, mint vonattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetközi fiatalok voltak a fegyveres rablók

Püski és dunakiliti fiatalembereket gyanúsít a rendőrség a levéli benzinkút és a mosonmagyaróvári kávéház-játékterem kirablásával. Csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték őket. Tovább olvasom