Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Ismét diszkriminációt emlegetnek a romák

A Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője állítja: több ízben előfordult, hogy nem engedtek be romákat a mosonmagyaróvári szórakozóhelyekre.
A megnevezett diszkók tulajdonosa szerint szó sincs diszkriminációról, csupán – származástól függetlenül – azok nem mehetnek be, akik korábban náluk nem viselkedtek megfelelően.
Horváth Elemér, a Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője szerint a város két legfelkapottabb szórakozóhelyére nem engedik be a roma fiatalokat. Úgy érzi: nem partnerek a megoldásban a klubok vezetői, ezért kénytelenek lépni az ügyben.

„ Mit akartok itt, cigányok?"

– Egy éve folyamatosan megkeresnek roma fiatalok, hogy segítsek nekik – kezdte Horváth Elemér. – A két legjobb helyi szórakozóhelyre ugyanis a rendezők minden indok nélkül nem engedik be őket. Pedig ők korábban sehol sem balhéztak, kulturált, tanult fiatalok. Nyilvánvaló: diszkriminációról van szó, esélyt sem adnak nekik arra, hogy jól érezzék magukat, s bebizonyíthassák, tudnak normálisan szórakozni. Azt mondják nekik:

„Mit akarnak itt a cigányok?" Múlt szombaton én is csak úgy jutottam be a szórakozóhelyre, hogy korábban szóltam az üzemeltetőnek, engedjenek be a biztonságiak a kapun. Ekkor történt, hogy két roma testvérpár érkezett a bejárathoz. A rendezők azt mondták nekik: nem engedhetik be őket, ez a főnök utasítása. Személyesen is megkerestem a létesítmények vezetőit, próbáltam velük beszélni, de úgy látom, nem történt előrelépés az ügyben. A roma fiataloknak nincs autójuk, nem tudnak vidékre járni szórakozni, a városi helyekre pedig nem juthatnak be – állítja Horváth Elemér.

A kisebbségi önkormányzat vezetőjének felvetéseire Hécz Kálmán, az érintett szórakozóhelyek egyik tulajdonosa elmondta: amikor megnyíltak a klubok, mindenkinek lehetősége nyílt ott a kulturált szórakozásra.

„ Rongáltak, verekedtek"

– Az első néhány hónap üzemeltetési tapasztalatai alapján azonban látni lehetett, hogy több olyan vendég is járt ide – köztük romák és nem romák egyaránt –, akik zavarták, sőt, időnként ellehetetlenítették a többség szórakozását. A vendégek zömét zavarta, hogy ezek az emberek többek közt félmeztelenül táncoltak, rendszerint erősen alkoholos állapotban rongálták a berendezést, üvegeket törtek, verekedtek. Emiatt kényszerűségből olyan döntést hoztunk, hogy a továbbiakban akik így viselkednek – származásuktól függetlenül – nemkívánatosak nálunk. Hiszen egyik vendéglátóhely tulajdonosa sem ellensége a saját forgalmának. A kérdésben fontosnak tartom megjegyezni azt is, hogy adott esetben a kisebbségi jogok nem korlátozhatják a többség kulturált szórakozáshoz való jogát.

– A biztonsági szolgálat munkatársai közül többen a kezdetektől nálunk dolgoznak, így ők jól ismerik azokat, akiket nem engedhetnek be. Azt nem tudom megmondani, pontosan hány emberről van szó, de sajnos folyamatosan nő a számuk. A kisebbségi önkormányzat vezetője által említettek is korábban vélhetően olyat tettek, ami miatt nemkívánatosak diszkóinkban. Természetesen amennyiben az említettek antiszociális magatartása jó irányba változik, semmi akadálya annak, hogy ők is itt szórakozhassanak – jelentette ki Hécz Kálmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem elterelés előtti vízszint a Dunán

A Szigetközi Vízpótló Üzemeltetési Bizott- ság tegnapi rendkívüli ülésén kiderült: az elárasztás a… Tovább olvasom