Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ismét megrongálták a Petőfi-szobrot

A jelek szerint folytatódik az öt évtizede tartó rongálás- sorozat a pozsonyi Petőfi-szobron. A márciusban új, vé- dett helyre került emlékmű kardjának markolatát törték le ismeretlen tettesek a közelmúltban a Medikus-kertben.
Amikor még restaurálták: Egymillió koronát költöttek rá, ám ismét megrongálták.
A Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság kezdeményezésére a március 15-i ünnepen méltó körülmények között avatták fel a magyar költő felújított szobrát a pozsonyi Medikus-kertben. Korábban az elhagyatott petrzalkai ligetben többször megrongálták, magyargyalázó feliratokkal firkálták össze azt. Több rendőrségi feljelentés is történt az ügyben, ám a tetteseket eddig egyszer sem sikerült elfogni.

A szakvélemények szerint Petőfi szobráról már nem lehetett volna lecsiszolni a gyalázkodó írásokat, restaurálásra volt szükség. Rudnai Béla alkotásának felújítására gyűjtésbe kezdett az emlékműbizottság, s a magánadományok mellett Csáky Pál miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére a szlovák kormány az egymillió koronás költség nagy részét állta, de a magyar állam is segített.

Az összefogás eredményeként a szobor új helyre is került: Pozsony belvárosába, a Medikus-kertben állították fel márciusban. Petőfi emlékművét itt körbe lehet sétálni, esténként kivilágított és kerítéssel, valamint járőrrel védett a vandáloktól. Azonban úgy látszik, mégsem eléggé, hisz hét hónap után ismét kárt tettek benne ismeretlenek.
Bár a parkot éjszakára bezárják, a múlt héten vandálok törték le Petőfi kardjának markolatát. A tettesek valószínűleg egy létra segítségével másztak a kertbe. Az eddigi vizsgálat szerint a markolat letöréséhez is ezt a segédeszközt használhatták, hisz Petőfi karja több méter magasan tartja a kardot.

Miklósi Péter, a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság alapítója már felvette a kapcsolatot a város főpolgármester-helyettesével az ügyben. A szobor a város tulajdona, s ezért az önkormányzatot kérik, hogy tegyen feljelentést. Egyelőre még nem becsülték fel a kár nagyságát: ha a kardot és a kezet is javítani kell, akkor akár több ezer koronába is kerülhet a felújítása.

A pozsonyi rendőrség az eset részleteiről egyelőre semmit sem tud, s még feljelentés sem érkezett hozzájuk. A helyi rendőrkapitányság intenzív nyomozást ígért az ügyben és megerősített járőrszolgálatot tartanak majd a szobor környékén. A szlovák napilapokban élesen elítélte a rongálást Andrej Durkovsky, Pozsony főpolgármestere, aki személyesen is sokat tett azért, hogy a műalkotásnak végre méltó helyet találjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházrekonstrukció: 350 milliós a forráshiány

A mosonmagyaróvári kórház-rekonstrukció szerinte 350 milliós pótmunkáinak finanszírozásáról kérdezte… Tovább olvasom