Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Ismert és fiatal festők alkotnak együtt

Mosonmagyaróvár - Magyarországi képzőművészek mellett ausztriai és vajdasági festőművészek is kipróbálhatják az együtt alkotás örömét a napokban a tizedik alkalommal megszervezett Art Flexum Nemzetközi Művésztelep keretében. A nyolc alkotó a hét „termését" szombaton a Hansági Múzeumban nyíló kiállításon mutatja be.

– A művésztelep megszervezésénél az elsődleges szempontot a minőség jelenti, így olyan alkotókat hívtunk meg, akik egyrészt már ismertek, elismertek, másrészt olyan fiatal tehetségeket, akiknek ezzel is segítenénk a tanulási fázisban – hangsúlyozza Szentkuti Károly, az Art Flexum Művészeti Társaság elnöke.

Elmondta: négy év után visszatértek a Hunyadi-kollégiumból a piarista iskolába, emellett egy újabb helyszínnel bővültek. Két művész, Georg Brandner és Sárközi Anikó az önkormányzat támogatásával Mosonszolnokon alkotnak.

Szalkai Károly, Tolnay Imre, Kopasz Tamás, Szarapka Tibor és Jakatics-Szabó Veronika a művésztelepen.
Szalkai Károly, Tolnay Imre, Kopasz Tamás, Szarapka Tibor és Jakatics-Szabó Veronika a művésztelepen.


A művésztelep tízéves története alatt közel száz alkotó fordult meg Mosonmagyaróváron, és gazdagította a társaság, a Hansági Múzeum gyűjteményét alkotásával.

– A mintegy másfél száz műalkotás kiváló alapot képez a kortárs képzőművészet bemutatására. Már több kiállítást szerveztünk az országban, de a művek eljutottak Németországba, Szlovákiába és Ausztriába is – tette hozzá a társaság elnöke.

– A frissesség, az új felé nyitás jellemzi a művésztelepet. Éppen ezért a két-három állandó tag mellett új embereket is meghívunk – magyarázza a győri Tolnay Imre, a társaság alelnöke, aki szerint a kortárs művészetben ma még nehéz kiigazodni, hiszen sokrétű, szerteágazó. A budapesti Kopasz Tamás a művésztelep lényegeként az együttlétet, együtt alkotást látja: – Négy-öt éve úgy tűnik, a képzőművészet jó üzlet lehet, ebben a magángalériák és a külföldi kulturális intézetek lehetnek segítségünkre. Talán mintha a fiatalokra is jobban figyelnének, mint korábban. Jakatics-Szabó Veronika, a rendezvény egyik legifjabb tagjaként a budapesti Amadeus-alkotóház fontosságát emelte ki, mely egyrészt a képzőművészeti egyetem egykori ösztöndíjasait támogatja, másrészt a tehetséges fiatal alkotók is pályázhatnak itt. Szerinte a művésztelep lehetőséget nyújt új technikák, anyagok megismerésére, tapasztalatcserére.

A megyeszékhelyi Szalkai Károly ideiglenes „műtermében" több alkotás is az utolsó simításokra vár: – Egy kicsit túlvállaltam magam, hiszen a mosonmagyaróvári mellett a győri alkotótábornak is egy időben dolgozom. A nonfiguratív festészetet gyakorló művész szerint az alkotónak minden egyes négyzetcentiméterért felelősséget kell vállalnia, a címadás irodalom, mankó a látogatónak. A művésztelep első vajdasági vendége, Szarapka Tibor első lépésként fényképezőgéppel járta körbe a Lajta-parti várost, betekintett a múzeumba, és az itt ellesett motívumok ihlették meg a piarista iskolában formálódó alkotásait.

 Zárókiállítás
A képzőművészet kedvelői szombaton este 6 órától a Hansági Múzeumban tekinthetik meg a művésztelepen készült alkotásokat. A tárlat augusztus 31-ig látogatható. Köszöntőt mond Szentkuti Károly, a kiállítást Székely Zoltán művészettörténész nyitja meg. A X. Art Flexum Nemzetközi Művésztelep díját Illés Zoltán, a Duna Takarékszövetkezet igazgatója adja át. Táncos műsorral közreműködnek a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány tagjai.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Punkok váltják a kemencézőket

Doborgaz - Alig ért véget a Doborgazi Kemencék Titka elnevezésű rendezvény pénteken, már… Tovább olvasom