Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Iskolaügyben nem jutottak egyezségre

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén utasította a város intézményhálózatát felülvizsgáló munkacsoportot több árszervezési alternatíva kidolgozására. Az oktatási bizottság hétfői ülésén tárgyalta és véleményezte a kidolgozott variációkat.

Négy variáció

Nagy Sándor (Civil Fórum), a bizottság tagja a tanácskozáson történtekkel kapcsolatban a Kisalföldnek elmondta: az iskolarendszer átszervezésének első variációja az Éltes-iskola elhelyezésével számol a Bartók-iskola épületébe.

Az intézményben tanuló 360 gyereket a Haller-, Móra-, illetve a Bolyai-iskola venné át 2004 szeptemberétől. Amennyiben a szülők igénylik, a felvevő intézmények közül a Haller és a Bolyai az alsó tagozatos csoportokat fogadni tudja. A Bartók-iskola jelenlegi épülete minimális átalakítással minden funkció ellátására alkalmas, amire az Éltesnek szüksége van.

Ez a tervezet 110 millió forintos megtakarítást eredményez az oktatási ágazatban 2005-től. A határozati javaslat egyeztetési kötelezettséget ír elő valamennyi önkormányzati fenntartású oktatási intézmény igazgatója számára a bármely okból megüresedő, meghirdetett, vagy határozott idejű szerződéssel, illetve nyugdíjas pedagógussal betöltött állásh elyre a Bartók-iskolában felszabaduló és elhelyezkedni kívánó, a feladathoz megfelelő végzettséggel rendelkező tanerő átvételével kapcsolatban. Ezt a variációt egy nem, három tartózkodással nem támogatta a bizottság.

Kifutó rendszer sem

A második lehetőség ugyancsak a Bartók-iskola megszűnésével számol, ám amennyiben az érintett szülők legalább kilencven százaléka igényli, az alsó tagozatos osztályok kifutó rendszerben szűnnek meg. A bizottság az előzőhöz hasonlóan ezt a módozatot sem támogatta.

A harmadik variáció szintén a Bartók-iskola megszüntetését javasolja, az épületbe pedig a Bolyai-iskola szakközepes részlegét helyeznék át. Az intézményben így felszabaduló tantermekbe az intézmény alsó tagozatos csoportjai költöznének, az Éltes-iskola osztályai pedig a Bolyai megüresedő 2. számú épületét vennék birtokba átalakítás nélkül. Ez a legrugalmasabb javaslat visszafordíthatatlan átalakításokat nem tesz szükségessé, a várható megtakarítás pedig 85 millió forint. A bizottság ezt a javaslatot két igen, egy nem és egy tartózkodással ugyancsak nem támogatta.

Többletforrás kellene

A negyedik változat a Bolyai-iskola 2. számú épületében működtetett alsós osztályok áthelyezését javasolja a kórház gazdasági épületébe, az Éltes-iskolát pedig az így megüresedett ingatlanba költöztetnék. Ez nem jelent megtakarítást, sőt, a kártalanítási összegen túl további 300 millió forint többletforrást igényel. A bizottság négy nemmel nem támogatta a tervezetet.

Egyhangú támogatás

Az óvodák esetében egyhangú támogatást kapott az a javaslat, miszerint az oktatási bizottság minden évben vizsgálja felül a város óvodáiban a gyereklétszámot, illetve a csoportok számát és a szükségesnek látszó változtatásokat terjessze a képviselő-testület elé. A másik alternatívát, ami a Gyári utcai tagóvoda megszüntetésével számol, egy nem és három tartózkodással nem támogatták.

A mosonmagyaróvári iskolabezárásokra kidolgozott elképzeléstervezetek egyikét sem támogatta az önkormányzat szakbizottsága.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páncéltörő lövedékek, kézigránátok és lőpor

További több mázsa, a második világháborúból visszamaradt lőszert találtak a tűzszerészek annak a… Tovább olvasom