Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Iskola-karbantartás, részben önerőből

Az iskolák januári államosítása miatt idén kevés önkormányzatnak kellett besegítenie a nyári karbantartásokba, felújításokba. Akad azonban olyan önkormányzat is, amely mindezt saját maga finanszírozta.
Kevés intézményben zajlott érdemi felújítás a nyár folyamán. Az iskolakezdésre leginkább fertőtlenítő meszeléssel, kisebb javításokkal készültek az önkormányzatok. Halászin sportpályát adtak át, a tanintézményben azonban nem volt szükség komolyabb munkálatokra. „Az új épületet 2010-ben adtuk át, 280 millió forintból újították fel, 80 milliós saját forrás felhasználásával. Utána a fűtés korszerűsítése sem váratott sokat magára, így idén komolyabb felújítás alól mentesült a tanintézmény" – tudatta megkeresésünkre Majthényi Tamás polgármester.

A rajkai iskola is csak meszelésre szorult, mely ezt a tanoda államosítását követően idén már önkormányzati hozzájárulás nélkül oldotta meg. „Komoly karbantartásra nem volt szükség. Az óvodai csoportszobákat a kötelező meszelésen túl a pedagógusok és a szülők tovább szépítették, dekorálták és otthonosabbá tették" – mondta el Kiss Vince településvezető.

Az ásványrárói tanintézményt is az állam tartja fenn, azonban az önkormányzati dolgozók is segítettek a kisebb felújításoknál. „Az új tulajdoni forma miatt idén a kötelező meszeléseket már nem mi végeztük. A korábbi évekhez hasonlóan a kisebb javításokba besegítettünk. Ezeket eddig a szülők végezték, idén azonban már az önkormányzat munkatársai" – tudatta Tatainé Popp Rita polgármester.

Hegyeshalom az iskoláját önerőből működteti, így a nyári munkálatokat az önkormányzat állta. „Felújítottuk a sportcsarnok vizesblokkjait, valamint lecseréltük a kisiskola régi, pala tetőszerkezetét is. A kötelező meszeléseken túl egy osztálytermet teljesen felújítottunk, padlózatát kicseréltük. A vizesblokkot az óvodában is újracsempéztük és higiénikusabbá tettük. Pályázati forrás nélkül valamennyi említett munkálatot az önkormányzat állta, körülbelül tízmillió forint értékben" – közölte Szőke László településvezető.

Az államosításról. Mint korábban írtuk, januártól az iskolahálózat fenntartója az állam, de az önkormányzatoknak lehetőségük volt a működtetést továbbra is ellátni. A háromezres lélekszám alatti települések csak akkor maradhattak működtetők, ha igazolni tudták, hogy önerőből képesek megbirkózni a feladattal. Az e fölöttieknél éppen fordított volt a helyzet: ők csak akkor mondhattak le a működtetésről, ha bizonyítani tudták, hogy képtelenek vállalni az ezzel járó anyagi terheket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz nyugdíjasegyetem

Harmadik szemeszterét kezdi meg a Mosonmagyaróvári Nyugdíjasegyetem ősszel. Tovább olvasom