Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Irodát és lakást szeretnének a romák

Továbbra is egy irodát szeretne a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat, ahol összeírhatnák a romák gondjait, segíthetnének nekik ügyeik megoldásában.
Horváth Elemér, a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat vezetője közgyűlésükre meghívta Horváth Attilát, a győri kisebbségi önkormányzat elnökét és Babos Lászlót, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjét.

Horváth Elemér a beszámolóját azzal kezdte: hosszú ideje harcolnak egy irodahelyiségért a helyi önkormányzattal. „A kisebbségi önkormányzat hatékony működése miatt lenne ez fontos: egy kapcsolattartó itt a cigányok gondjait összeírná, s továbbítaná az önkormányzathoz" – mondta. A vezető elmondta: az új polgármesterrel is leültek tárgyalni, ám egy hónapja nem kapnak választ megkeresésükre. „Szabó Miklós akkor annyit mondott: ha ad nekünk egy irodát, akkor a többi kisebbség is sorba fog állni az ajtaja előtt." Ezen a megbeszélésen egyébként szociális gondjaikról is beszéltek a városvezetésnek: a szakképzés hiányáról, a munkanélküliségről és a lakásgondokról. Horváth Elemér szerint egy esetben eltűnt az igénylő kérelme az önkormányzatnál, s van, aki két éve vár lakásra. A cigány önkormányzat elmúlt négy évének értékelése során elmondta: szórakozással kapcsolatos, rendőrségi és szociális ügyekben is próbálnak minden segítséget megadni.

Horváth Attila úgy fogalmazott: csalódott, mert a mosonmagyaróvári önkormányzat részéről nem érez fogadókészséget a gondjaikra. „Pedig össztársadalmi érdek a romák gondjainak kezelése" – tette hozzá. Horváth Attila szerint a cigányok részéről is szemléletváltás szükséges, a kor követelményeinek meg kell felelniük. Szakképesítés, a normák betartása nélkül nehéz boldogulni. A győri vezető kiemelte: egy mosonmagyaróvári iroda – a győrihez hasonlóan – az idős cigányoknak is segítene megfogalmazni hivatalos leveleiket.

Babos László bűnügyi osztályvezető elmondta: jó a kapcsolatuk a kisebbségi önkormányzat vezetőségével. Szerencsére az elmúlt négy évben a társadalomra kiemelten veszélyes bűncselekményt „nem tapasztalt". „Az idézési fegyelem azonban gondot okoz: ez az eljárások gyorsítása miatt is fontos" – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. Lone_wolf.. 2009. december 05. 15:37
    „A szarházi most meg sitten van.Biztos azért mert olyan fedhetetlen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavilonsor helyett vásárcsarnok kellene

Az egykori Lajta-parti vásárcsarnok helyén 2000 októberében nyílt meg az új óvári piac, ahol az őstermelők és kereskedők egy hosszú, fedett pavilonsoron és mintegy harminc üzlethelyiségben kínálhatják áruikat. A Vízpart utcai beruházás a 110 férőhelyes fizetőparkoló kialakításával együtt összességében 104 millió forintjába került akkor az építtető és működtető Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nek. Az új óvári piac azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tovább olvasom