Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Iránban fegyverrel, Algírban kábellel

Mosonmagyaróvárról és környékéről jó néhányan dolgoztak ázsiai or- szágokban az elmúlt évtizedekben. A magyar munkavállalók emlékezetes kalandokat is átéltek ott-tartózkodásuk alatt.
Nagy István Iráni emlék: A perzsa sah felesége meglátogatta az építőket. (Jobbról a harmadik Nagy István.)
A jó kereseti lehetőség reményében vagy az anyacég delegáltjaként – főleg a nyolcvanas években – több száz magyar dolgozott néhány ezer kilométerre keletre a szülőföldjétől. Az ázsiai országok lakóinak életformája és vallási szokásai nagyban eltérnek a miénktől, így az ebbéli tapasztalatok hiányában érkező magyarok váratlan eseményeken mentek keresztül.

A mosonmagyaróvári Kühne-gyár főleg az egykori szocialista országokba gyakran szállított különböző alkatrészeket, s munkásokat is küldött melléjük. Schmatovich János a Kühne kiküldöttjeként jó néhány távoli, ázsiai országban megfordult a nyolcvanas években.

Más világok

– Ezekben az államokban cégünk különböző gépeit szerelték, s ezt a munkát felügyeltem – kezdte Schmatovich János. – Jártam az egykori „szocialista tömb" összes országában, valamint Algírban, Kínában, Iránban, Jemenben és Perzsiában is. Számomra mindegyik különleges volt, sokban különbözött a mi világunktól. Amit érdekességként megemlítenék: mindenhol rendkívül büszkék voltak a hazájukra. Még az a szerencsétlen kínai is, akire csak két négyzetméter fedél jutott, s nyomorúságos körülmények között élt. Érdekes volt, hogy akkor már hallani lehetett a kommunista Kínában, hogy Magyarországon megjelentek az utcalányok. Az egymás nyakán élő ottaniak tőlem kérdezgették: egyáltalán hol van hely ehhez a szakmához?

A vallás tiltja

– Iránban történt egyszer, hogy Teheránból sofőr vitt egy távoli városig. Kérdezte tőlem, elhozhatná-e a némettanárként dolgozó feleségét is az útra. Mivel nem volt ellene kifogásom, ezért ők előre ültek, míg én a hátsó ülésen foglaltam helyet. Útközben beszélgetésbe elegyedtem németül az asszonnyal, s örültem, hogy valakivel jól megértetem magam, hisz ott mindenki csak töri az angolt. A hölgy egyre lelkesebb lett, s belemelegedtünk a beszélgetésbe.

Egyszer csak azt vettem észre, hogy férje többször rámordul, a felesége pedig egyre visszafogottabb lett. Egy idő után már nem is szólhatott hozzám: mint kiderült, a vallásuk tiltja, hogy egy asszony egy idegen társaságában jól érezze magát és sokat beszélgessen vele. Algírban pedig egy parkolóhely miatt keveredtem konfliktusba egy helybelivel. Én értem előbb oda, ennek ellenére felszólított egy darab kábelt a kezében szorongatva, hogy menjek el onnan. Egyszerre nyolc társa is ott termett, így kénytelen voltam meghátrálni. Egyébként az arab országban a francia gyarmatosítók miatt nagy az ellenszenv a fehér emberek iránt – mondta Schmatovich János.

„ Rám fogták a fegyvert"

A dunaremetei Nagy István Teherántól nyolcszáz kilométerre baromfinevelőket épített fel. Sokáig azonban nem tudott az országban maradni, mivel 1978-ban kitört ott a háború.

– Ötvenkét fokos melegben magyar mintatelep kialakításán fáradoztunk Iránban, ám egy idő után rendkívül veszélyessé vált a helyzet – kezdte Nagy István. – Pedig a dolgok jól alakultak, még az ottani császárnő is ellátogatott hozzánk s elismerte munkánkat.

„ Amikor aztán a zavargások során fegyvert fogtak rám, mert Levis sapkám láttán amerikainak gondoltak, úgy döntöttünk munkatársaimmal: megpróbálunk mihamarabb hazajutni."

Ám ez nem volt könnyű: az országban nem lehetett gázolajat kapni, így a baromfitetem-égetőből sikerült szereznünk néhány gallonnal. Ezzel karácsony előtt felautóztunk Teheránig egy taxisofőr segítségével. Mivel a légi közlekedés szünetelt, ezért innen átszöktünk Törökországba, majd Bécsen keresztül jutottunk haza – meséli Nagy István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útépítések városszerte

Késik ugyan, ám várhatóan a jövő hétre teljesen elkészül a mosonmagyaróvári Lucsony utca… Tovább olvasom