Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Iparűzési adóban elsők

Az 1600 lelkes Mosonszolnok a helyiadó-bevételeket tekintve, az egy lakosra jutó befizetések alapján a megyei települések rangsorában az első helyen áll. Ennek okait, hátterét kerestük a polgármester segítségével.
Török Sándor polgármester lapunknak elmondta: természeti viszonyok és fekvése tekintetében ugyan nem áll jól Mosonszolnok, ugyanakkor joggal várják el lakosai az önkormányzattól, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtson, ami életüket szebbé, komfortosabbá teszi. Mindezek megvalósítása azonban csak biztos anyagi háttérrel lehetséges.

Hatvanötből kettő

E háttér biztosításához nagyban hozzájárul a 65 helyi vállalkozás. Az iparűzési adó zömét a két nyugati autóipari cég, a Bos Magyarország Bt. és a Sapu Bt. fizeti be. E két vállalat a teljes felnőtt lakosságnak tudna munkát biztosítani, azonban csak a helyiek harminc százaléka dolgozik itt. Akik régebb óta máshol találtak kenyeret, nem szívesen váltanak, hiszen a környéken is jónak mondható a foglalkoztatottság.

A két cég árbevétele az elmúlt 3–4 évben dinamikusan nőtt, és ezáltal az önkormányzat is magasabb adóbevételhez jutott. Ennek feltételei már a ’90-es évek közepén megteremtődtek. Az előrejelzések szerint idén is hasonló adóbevétellel számolhat az önkormányzat, mint 2003-ban. Korábban Mosonszolnok is zsáktelepülés volt, ahol a turizmus nem fejlődhetett ki.

A természeti környezet miatt sem vált vonzóvá a település. Az iparűzési adó folyamatos növekedésével viszont változott a helyzet. Az elmúlt években a településen futotta parkosításokra, útfelújításra, korszerűsítették az önkormányzat intézményeit, megszépült a templom, építési telkeket alakítottak ki. Idén május végén adták át a 300 millió forintért épült sportcsarnokukat, amelynek megvalósítását is a cégek évekig befizetett adója tette lehetővé.

Kinyílt a falu, megváltoztak az emberek

A polgármester úgy érzi, hogy a fejlesztések által, a község szépülésével, fejlődésével jobban kinyílt a település, s az emberek is sokat változtak. Természetesen az elért eredmények birtokában sem állhatnak meg a fejlesztésben, mindig akad újabb feladat, tennivaló. A közeljövőben középtávú fejlesztési tervet készítenek.

A képviselő-testület várhatóan télen dönt arról, hogy mely területek élvezzenek elsőbbséget a jövőben. A tervek között szerepel a szociális otthon létesítése mellett több épület – köztük az iskola – felújítása, közparkok létrehozása. Fontos lenne a mozgáskorlátozottak számára a közlekedés megoldása is. Ám nehéz előre tervezni, mert az iparűzési adó mértéke a nagypolitikában állandóan napirenden van.

Ötvenmilliós elvonás

Ugyanakkor mielőtt valaki nagyon irigyelné Mosonszolnok helyzetét – ami a polgármester megítélése szerint megyei, sőt, országos szinten is jónak mondható –, fontos tudni, hogy az állam a kiemelkedő adóerő-képességű helyhatóságoktól, így Mosonszolnoktól is tetemes normatív támogatást von el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézmény-fenntartói társulást köt Jánossomorja

A héten tartotta ülését Jánossomorja immár városi képviselő-testülete. A költségvetés és az… Tovább olvasom