Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ipari park: A Túró Ruditól a szerelőcsarnokig

Kapuvár - Az ipari park több cége is fejlesztéseket tervez. A skála a Túró Ruditól a hűtőházon keresztül, a brikettálóüzemen át az új gyártócsarnokig terjed. Egyesek a szakképzett munkaerőt hiányolják. Az elmúlt években alig néhány vállalkozás telepedett le a kapuvári ipari parkban, ám ezek nagy terveket fontolgatnak.
Van még kihasználatlan terület, ahova egyelőre nem érkezik a várva várt nagybefektető

A fejlesztések iránya és tárgya a másfél millió eurós gyártócsarnoktól a harmincmillió forintos gépészeti beruházáson át az új termékek bevezetéséig terjed.

Viszonylag friss cégnek számít itt a Carneria Kft., mely húsfeldolgozással foglalkozik. Ifjabb Orbán Imre a cég képviseletében elmondta, több mint ötmillió forintos beruházással egy új, százötven négyzetméteres hűtőház építését tervezik, melynek befejezése után a jelenlegi tizenöt fős létszámot néhány új dolgozó felvételével növelnék.

Szintén a fejlesztések kellős közepén tart a Cserpes tejüzem. A közel kilencven munkatársat foglalkoztató cég jelenleg a Túró Rudi gyártásának előkészületeinél tart. A húszmillió forintos beruházással létrehozott üzemegység várhatóan szeptembertől termel. A létszám a cégvezető elmondása szerint folyamatosan bővül.

Cserpes tejüzem: Készülnek a Túró Rudi gyártására. A képen Horváth Erzsébet és Varga György üzemi munkások.
Cserpes tejüzem: Készülnek a Túró Rudi gyártására. A képen Horváth Erzsébet és Varga György üzemi munkások.

Az egykori ÉDÁSZ-épület sem marad kihasználatlan, hiszen a már ott működő kisebb vállalkozások mellett egy komolyabb beruházás is készül. Napjainkban folyik az alapozása egy brikettálóüzemnek, melyhez – információnk szerint – több mint harmincmillió forintos uniós pályázat elnyerése is hozzájárult. Szeptembertől hat-tíz dolgozót foglalkoztat majd.
Az ipartelep egyik legnagyobb új beruházása a Svájci Elektronikai Kft.-hez köthető. Tóth Tihamér üzemvezető szerint a másfél millió eurós beruházás tervei készen vannak, a megfelelő pályázati lehetőségeket várják. Az új csarnokban a jelenlegi ötvenes létszám duplája fog dolgozni.

Az egyik legnagyobb üzemmel rendelkező Provertha Zrt. újabb tizenegymillió eurós beruházásra készül. Egyedülálló galvanizáló-
üzemet hoznának létre az ipari parkban. A létesítendő négy-ötezer négyzetméteres csarnok helyszínét már megvásárolták a jelenlegi üzem mellett, az egykori vízműves telepen. A megépítendő csarnokkal a cég forgácsolókapacitást is létrehozna Kapuváron, melyben a legmodernebb technológiát használnák fel.

Kapuvári ipari park: Ahova még várják a befektetőket...
Kapuvári ipari park: Ahova még várják a befektetőket...


Szalay Antal tulajdonos elmondta: a már benyújtott – reményeik szerint sikeres – pályázat aláírása után szinte azonnal kezdődhet a beruházás, melynek folyományaként jelentősen bővülhetne a jelenlegi valamivel több mint százfős kapuvári létszám.

Fejlesztene a benzinkutat üzemeltető Full-Sopron Kft. képviselője is. Mint mondta, a mostani harminc dolgozó mellé még bővítenék a létszámot, ha sikerül új töltőállomásukat megnyitniuk. Szintén benzinben „utazik" a Tank-Ol Kft. is. Matzkó János cégvezető szerint az eredetileg tervezett új kútjukat nem építik meg, hanem a meglévő, Volán-telep mellettit bővítik. Hozzátette, az ipartelepen lévő betonkeverőjüket bérbe adták, a kút építésére kiszemelt telket pedig – annak rendbe rakása után – eladnák.

...és ahova már megjöttek.
...és ahova már megjöttek.


Friss fejlesztésekről tudott beszámolni az ipartelep egyik legújabb „lakója", az LV Metál Kft. Tulajdonosa elmondta, ez év elején már újabb százhúszmilliós beruházással bővítették gyártókapacitásaikat, melyeket a már meglévő mellé felhúzott negyvenmillió forintos csarnokba szántak. – Kicsit szusszanunk, aztán további gépberuházások következnek, mellyel a jelenlegi tizenkét dolgozónk mellé továbbiak felvételét is tervezzük – mondta Gábor Norbert.

Az ipari terület könnyűipari cégei egyelőre kimaradnak a fejlesztésekből. A Diadal Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint olyan a magyar gazdasági környezet, hogy egyelőre megvárják, míg stabilizálódik a hazai helyzet, fejlesztésen csak ezután gondolkodnak a közel hatszáz dolgozót foglalkoztató cég vezetői. A Kapuvári Ruhaipari Zrt. elnöke azonban kijelentette, ha lenne szakképzett varrónő, akkor termékfejlesztést hajtanának végre, ami tovább növelné a mostani mintegy százharmincas létszámot.

Az ipari park cégeinek listájáról több, két éve még meglévő vállalkozás is eltűnt. Így a polgármesteri hivatal által kiadott listán nem olvasható az egykori soproni polgármester, Walter Dezső vagy a szárföldi vállalkozó, Rosta Tamás neve sem, de vélhetően befektetési szándékkal megvett földjeit eladta a soproni F&F Kft. is.

Pedig van még kihasználatlan terület, ahova a városháza legjobb szándékai szerint sem érkezik a várva várt nagybefektető. Az ipari parkban jelenleg 4,5 hektár szabad területtel a kapuvári önkormányzat, négy-öt hektárral pedig a Provertha rendelkezik. Információink szerint a Rába Holding is rendelkezik mintegy tízhektárnyi szabad területtel és közel negyvenhektárnyi fejlesztési terület van egyelőre magántulajdonban.

Olvasóink írták

  • 1. ámesá barátnemnok elemérné 2008. május 13. 09:52
    „hé Te! kiföztam a nokkölt. átgyuhetnél hozzal samponyt is mer a kisgyárek gyün osztán ki kő szedni a retket a hajabú ha beleasom a füdbe.a bela az megy egy szaros farok megint ivott iva vot amiko hazagyütt aztán átment a szomszedba a leannyal egyet baszakodni. ne ezho mit szolsz az anyaja nak a kirohadjon a beleje.
    mi van veled maris irja emesem. nem gyüssz fo nyetre sosam úgy mi csinalsz? nezed a tvban azt a szuar romantikat?
    gyere at hozz sapmponyt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnak csapódott

Súlyos közlekedési baleset történt hétfőn hajnalban nem sokkal 4 óra előtt az M1-es autópályán… Tovább olvasom