Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Intézmény-fenntartói társulást köt Jánossomorja

A héten tartotta ülését Jánossomorja immár városi képviselő-testülete. A költségvetés és az adóbevételek kapcsán leggyakrabban a „csökkenés” és „csökkentés” szó hangzott el.
Szeptemberi ülésükön a legújabb megyei város, Jánossomorja elöljárói elsőként az idei első félév teljesítését tárgyalták meg.

Módosítani kellett az idei büdzsét

Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnökének tájékoztatása szerint a személyi kiadások adatai időarányosan kedvezőek. A dologiak viszont az előirányzathoz képest lényegesebben alacsonyabbak, mert a bevételeik is kisebbek lettek a tervezettnél. Ennek oka, hogy az ingatlanértékesítések mértéke elmaradt a várttól. A legnagyobb lemaradás azonban az iparűzési adónál mutatkozik. Ezért költségjavító intézkedésekre volt szükség, s csökkentették az önkormányzat beruházási, felhalmozási kiadásait. A bizottság azt javasolta, hogy a működést felül kell vizsgálni, s költségeit csökkenteni kell. Félő ugyanakkor, hogy e költségcsökkentés bér- és létszámszűkítéssel is jár.

Kurunczi Károly polgármester úgy vélte: a bér és bérjellegű juttatások folyamatos emelkedése vezetett oda, hogy idén először nem lesz jelentősebb önkormányzati beruházás. A 2005-ös esztendőt pedig még nehezebbnek prognosztizálta, ugyanis a városi cégek bevételei stagnálnak, csökkennek, így nem számíthatnak nagyobb iparűzési adóbevételre jövőre sem. A bizottság előterjesztését a városatyák egyhangúlag fogadták el, s rendeletileg módosították az idei büdzsé kiadási és bevételi tételeit.

Kinevezések

Az ülés talán legfontosabb témája a közoktatási intézmények átszervezése volt. A képviselők korábban két határozatot is hoztak arról, hogy részt vesznek a Mosonmagyaróvár és Környéke Kistérségi Társulásban, valamint a város a teljes körű önkormányzati csatlakozás érdekében intézmény-fenntartói társulást hoz létre Várbaloggal és Újrónafővel az általános iskolák és óvodák működtetésére. Ezzel új alapító okiratot kell létrehozni a Körzeti Általános Iskolára és a Körzeti Napköziotthonos Óvodára. Az intézményvezetők kinevezését egyéves, határozott idejű megbízásra kell módosítani, majd jövő tavasszal pályázatot kell kiírni a vezetői állásokra. A pályázatok elbírálása után intézményvezetői megbízást az kaphat, akit a három önkormányzat külön-külön minősített többséggel támogat. A testület most elfogadta az intézmény-fenntartói társulás megkötését. A Körzeti Általános Iskola vezetésével Bel la Zsoltot (a jánossomorjai I. Sz. Általános Iskola júliusban kinevezett igazgatóját), a Körzeti Napköziotthonos Óvoda vezetésével pedig Schwartzné Varga Mónikát (a jánossomorjai Aranykapu Óvoda eddigi vezetőjét) bízták meg egy évre.

A képviselő-testület Czank Vilmos kanonok-plébános kérésére, a szűkös anyagiak ellenére hárommillió forinttal hozzájárul a szentjánosi plébánia felújításához. Végezetül ingatlanértékesítési ügyekben döntöttek a képviselők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szigetköz vízpótlásáért dolgoztak

Emléktáblát állítottak tegnap Dunaszigeten két vízügyes mérnök tiszteletére, akiknek munkájuk… Tovább olvasom