Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Inkubátorház épül helyi mestereknek Máriakálnokon

Pályázati támogatással a kultúrház mögötti területen nyolcvanmillió forintból épül inkubátorház, mely a máriakálnoki vállalkozóknak adna helyet kedvező bérleti díjak mellett.

A kerékpárút kialakítása, információs táblák kihelyezése után rozáriumot is terveznek.

Az idei év összegzésére kértük dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármestert, aki a jövő évi tervekről is beszélt a Kisalföldnek.
Elmondta: 2010 legnagyobb – pénzben és méretben egyaránt – beruházása a községben a települést Mosonmagyaróvárral összekötő kerékpárút. Továbbá információs táblákat, oszlopokat is kihelyeztek, sikeres rendezvényeket tudhatnak maguk mögött.

– Az elmúlt években is igyekeztünk mindig egy-egy utcát felújítani, hol pályázati támogatással, hol önerőből. Ezt a jövő évben is folytatnánk. Úgy tudjuk, jövőben útfelújításra nem írnak ki pályázatot, így saját forrásból fedeznénk a beruházás költségeit. A Malom-dűlőben a Rozmaring utcát javítanánk a lakosság bevonásával és néhány lámpatestet is felszereltetnénk – sorolja a teendőket a polgármester.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma
Dr. Tóásóné Gáspár Emma

A jövő év legnagyobb beruházása az inkubátorház lesz, melynek kialakítására sikeresen pályáztak. Egy szlovák–magyar projekt keretében a felvidéki Jóka községgel karöltve nyertek támogatást.

– Az inkubátorházat a kultúrház mögötti területen tervezzük. Az ingatlanban helyi vállalkozóknak adnánk helyet kedvező bérleti díjak mellett. Egy asztalos már jelezte igényét – magyarázza a településvezető. A beruházáshoz nyolcvanmillió forintot nyertek, ebből négymillió az önrész. Várhatóan lakatos- és asztalosműhelyt alakítanak ki irodával, bemutatóteremmel. Az építési engedély rendelkezésre áll. A támogatási szerződés aláírását és a közbeszerzést követően terveik szerint tavasszal kezdődhet el az építkezés, mellyel két éven belül kell elkészülniük. A pályázatban öt év üzemeltetést vállaltak.

– Az idei költségvetésünk mintegy százötvenmillió forint – ebből tizenkétmillió-hatszázezer forintot tesz ki az iparűzési adó. Jövőre is hasonló összegű büdzsével számolunk – tette hozzá dr. Tóásóné. 2011-ben Máriakálnok egy rozáriummal is szépülhet: a rózsakert kialakítása a Kápolna téren LEADER-pályázat keretében ugyancsak tavasszal kezdődhet el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegyedik század – feladatok papíron

˝Környezettudatos menedzsment és tervezés˝; ˝Fenntartható fejlődést szolgáló megvalósítás és fenntartás" – e hangzatos megállapítások a fő elemei Mosonmagyaróvár ˝Helyi Fenntartható Fejlődési Programjának˝. Tovább olvasom