Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ingyenes az új tankönyv vagy sem?

Az „ingyenes tankönyv" nem azt jelenti, hogy új könyveket teljesen ingyen biztosít az iskola.
„A mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola nem ad új ingyenes tankönyveket, hanem használt tankönyveket oszt az ingyenes tankönyvekre jogosult személyeknek. Sőt, kaptunk egy levelet, amin az áll, nekünk, illetve a gyermekemnek jár az ingyenes tankönyv, de használt, vagy megvesszük az újat rendes áron" – írta egy olvasónk.
A panaszra Pósfay Pálma, a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal közoktatási vezető főtanácsosa válaszolt. – A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló rendelet a következőképpen rendelkezik az arra jogosultak tankönyvtámogatásáról: az iskola igazgatója állapítja meg, hogy „hány tanulónak lehet biztosítani a tankönyvellátást az iskolai könyvtárból, könyvtárszobából történő tankönyvkölcsönzés, a napköziben, tanulószobában elhelyezett tankönyvekhez való hozzáférés útján. Az igazgató tájékoztatja a szülőket arról, hogy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény alapján várhatóan kik jogosultak normatív kedvezményre".
 
A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény szerint a tartósan beteg, a fogyatékos, a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, három- vagy többgyermekes családban élő, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek jogosultak az ingyenes tankönyvekre.

A közszektormenedzser kifejtette: az „ingyenes tankönyv" nem azt jelenti, hogy vadonatúj tankönyveket teljesen ingyen biztosít az iskola. A törvényi szöveg azt a szándékot tükrözi, hogy a megfelelő tankönyv biztosítására köteles az iskola (önkormányzat), de hogy milyen formában (tankönyvkölcsönzés, napköziben, tanulószobában elhelyezett tankönyvek igénybevétele, használt tankönyvek biztosítása), azt az anyagi lehetőségektől függően az iskola állapítja meg az előző tanévi felmérés alapján. Ezt jelentősen befolyásolja a rászorulók száma is.

– Az iskola a szülőket tájékoztatja arról, hogy kik és milyen formában kapják meg a tankönyvtámogatást. Az iskolától kapott levélben ezt a tájékoztatást olvashatta, a fentieknek megfelelően a Móra-iskola jogszabálynak megfelelően oldotta meg az ingyenes tankönyv biztosítását – hangsúlyozta Pósfay Pálma, hozzátéve: – A tankönyvtámogatásra szánt normatíva Mosonmagyaróváron az iskolákhoz került, amelyek törvényesen használják fel azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukkal vitték a szobor kardját...

Megcsonkították a mosonszolnoki templom mellett a településről elhurcolt svábok és a Felvidékről… Tovább olvasom